Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

... Przepis na spaghetti bolognese Składniki: 250 g makaronu spaghetti, 1/2 kg mięsa mielonego wołowego, cebula, łodyga selera naciowego, marchewka, 250 ml bulionu wołowego, 200 ml wina czerwonego ...

dawno temu

Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

... . Ukiszenie kapusty w domu nie jest skomplikowane, wymaga jedynie trochę czasu i… siły. Do kiszenia wybieramy jesienne odmiany białej kapusty (chociaż czerwona także się nadaje). Właśnie teraz ...

dawno temu

Biała herbata - sposób na zdrowie i długowieczną młodość

... , a to dlatego, że zimna woda wyciągnie zupełnie inny smak i aromat białej herbaty. Proste, prawda? Takim sposobem możesz parzyć każdy rodzaj herbaty – zaczynając od czarnej, a kończąc na zielonej i czerwonej. ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... ), przypominającego nasz biszkopt. Pomiędzy dwa placki wkłada się pastę Anko robioną z czerwonej fasoli azuki i cukru. Indie Dosa, czyli jeden z rodzajów naleśników jedzonych w Indiach powstaje najczęściej ...

dawno temu

3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy

... Sałatka z komosy ryżowej z warzywami Składniki: szklanka komosy ryżowej, 2-3 ogórki zielone, 2 pomidory, 1/2 cebuli cukrowej, 2 czerwone papryczki chili, szczypiorek (według uznania), pęczek natki ...

dawno temu

Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory

... wino Bazą grzanego wina jest oczywiście czerwone, wytrawne wino i miód, reszta to już kwestia upodobań. Do grzańca możesz dodać goździki, cynamon lub imbir. Możesz dodać także odrobinę czarnego ...

dawno temu

Co skrywa w sobie pomelo?

... czasem na nawet 5 cm grubości. Pomelo występuje w trzech kolorach – białym, zielonym lub czerwonym, jednak wybierajmy szczególnie ten pierwszy, ponieważ posiada on najwięcej dobroczynnych ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... rosół, potem zjadamy resztę. Lobio 283115 Lobio to gęsty, sycący i rozgrzewający gulasz. Jego najważniejszym składnikiem jest... lobio, czyli czerwona fasola ;-) Do tego pomidory, orzechy włoskie ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... . Dodatkowo odtruwają serce i dobroczynnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek, Potas – wspomaga usuwanie nadmiaru soli z organizmu, Witamina C – uszczelnia naczynia krwionośne, Błonnik – obniża ...

dawno temu

Wielkie zalety małych poziomek

... do diety osób z nadciśnieniem tętniczym i anemią. 17438 Zawarte w poziomkach antyoksydanty nadają im czerwony kolor, a dla nas są bardzo istotne, gdyż hamują wchłanianie się złego cholesterolu, zwalczają ...

dawno temu

Najdziwniejsze owoce na świecie

... i czerwonym. Pod grubą, ale miękką skórką znajduje się biały lub różowy miąższ z maleńkimi, czarnymi pestkami. Jest soczysty, lekko kwaskowaty, orzeźwiający, przypomina nieco kiwi. Można go jeść łyżeczką ...

dawno temu

Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść

... z pożytecznym :). 8. Wino Czerwone wino wytrawne wzmaga apetyt – oczywiście w odpowiednich ilościach. Kieliszek wina wypity 30 min przed obiadem powinien być wystarczający, by wzmocnić łaknienie ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... się na kiszonki to biała i czerwona kapusta, ogórki, buraki, brokuły, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, marchewka, pory, seler, oraz jabłka i grzyby. Pamiętajmy, bo kisić warzywa w glinianych ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... na pobliskim bazarze. A zatem do dzieła! Składniki: 4 kromki białego pieczywa, 6 pomidorów, czerwona i zielona papryka, duży ogórek, cebula, 2 łyżki octu winnego, 0,5 l wody, 4 łyżki oliwy z oliwek ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... , dlatego w restauracjach należy zamawiać ją oddzielnie. „Wepřo knedlo zelo“ - pieczeń wieprzowa z sosem, knedliki i zasmażana kapusta (biała lub czerwona). Tak wygląda typowy czeski obiad. Knedliki ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... . 283170 A jakie wino? Podstawową zasadą doboru odpowiedniego wina do owoców morza jest nie łączenie ich z winem czerwonym – to chyba największe faux pas jakie można popełnić w tej materii ...