Dla kucharzy i kinomanów, czyli moje TOP 7 filmów o jedzeniu

... Może was zaskoczę, ale nie spędzam całego swojego wolnego czasu w kuchni ;-) Poza gotowaniem, moją pasją jest kino. Uwielbiam szczególnie nudne skandynawskie filmy i francuskie komedie. Bardzo ... postanawia w ciągu roku przygotować wszystkie ...

dawno temu

Meksyk w kuchni - przepis na burrito

... Kuchnia meksykańska obok francuskiej i włoskiej to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kuchni świata - nic w tym dziwnego! Kuchnia Meksyku jest kolorowa, pełna wyraźnych smaków i aromatów - jednym ... ;-) Warto użyć ich wszystkich - spróbuj, a ...

dawno temu

Patison - z czym się to je?

... traktowano patisony jako roślinę ozdobną, ale ostatecznie zadomowiły się w kuchni na dobre, szczególnie francuskiej i śródziemnomorskiej. Co kryje w sobie patison? Patisony są wyjątkowo niskokaloryczne ... patisony poukładaj w naczyniu do ...

dawno temu

Czas na agrest!

... albo domowego kompotu lub dżemu z agrestu robionych przez babcię. Ale to tylko dwa pomysły, w jaki sposób można wykorzystać agrest. Poznaj ich znacznie więcej. Ciasto agrestowe z migdałami Składniki: 2 ... podziel na dwie części – do jednej ...

dawno temu

Desery z ciasteczkami Oreo

... Oreo, czyli czekoladowe ciasteczka przełożone mlecznym kremem. Kto ich nie lubi? Przepadają za nimi małe i duże łasuchy. Ciasteczka można również wykorzystać jako bazę do przygotowania pysznych ciast ...

dawno temu

Sernik na zimno - numer jeden wśród letnich deserów

... , no i czasu... Co innego sernik na zimno, równie pyszny, delikatny, kremowy, ale jego przygotowanie jest dużo mniej skomplikowane, no i przeważnie nie wymaga pieczenia :-) jednym słowem – ciasto ...

dawno temu

No to klops! 13 smakowitych pomysłów na klopsy i pulpeciki

... No to klops! I to jaki?! Smaczny, z mięskiem albo bez, zapiekany lub z sosem... Możliwości jest wiele, dlatego zebrałam dla was aż 13 pomysłów naszych smacznych blogerów na klopsiki i pulpety. Który najbardziej się wam spodobał? ;-) ...

dawno temu

Zrób marcepan domowym sposobem

... ! Poniżej znajdziecie niezawodny przepis na marcepan, który potem możecie wykorzystać do dekoracji świątecznych tortów, pierniczków i ciast albo stworzenia bożonarodzeniowych dekoracji. ...

dawno temu

Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek

... z ziemniaczkami z koperkiem i pokrojonymi pomidorami w śmietanie – Pycha! :) Jednak jeżeli masz czas i ochotę możesz przygotować pyszne i efektowne śniadanie – jajko zapiekane w... czym chcesz ...

dawno temu

Sekrety perfekcyjnego biszkoptu

... wykładamy papierem do pieczenia. Uwaga! Papierem wykładamy tylko spód, ponieważ upieczone ciasto przyklei się do boków formy, tym samym nie opadając. Następnie do formy wlewamy masę i od razu wkładamy ... ciasto do piekarnika. Nasz biszkopt ...

dawno temu

5 gadżetów, których potrzebuje początkujący miłośnik pieczenia

... Jasne, każdemu zdarzy się przypalić ciasto (a miało być na imieniny teściowej!), albo wyjąć z piekarnika niedopieczony sernik. Nie należy jednak przejmować się porażkami - Marta Stewart też od razu ... , które być może już macie w kuchennych ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... Zachwycamy się kuchnią francuską, włoską czy tajską. A nie wiemy co lubią nasi najbliżsi sąsiedzi. Kuchnia niemiecka stereotypowo kojarzy nam się z golonką, piwem i preclami, którymi Niemcy chętnie ... jednak po swojemu, a więc z kiełbasą. Jeśli ...

dawno temu

Przepis na muffinki, które zawsze się udają

... , czekoladę. Można przygotować je też w wersji wytrawnej - wystarczy pominąć cukier, a do ciasta dodać sól, pieprz, zioła i przyprawy. Słone babeczki świetnie smakują z serem feta, suszonymi pomidorami i oliwkami. ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... Kuchnia katalońska pachnie owocami morza, rybami, pomidorami, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek. Kulinarne tradycje regionu kształtowały się przez wieki. Katalończycy są dumni, że w ich kuchni można odnaleźć wpływy różnych kultur – m.in. ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... – drobne, fioletowe kwiaty lawendy mogą posłużyć jako dekoracja stołu i potraw – ciast, deserów, koktajli. Podobnie jak fiołki nadają się również do kandyzowania. Kwiatami można także aromatyzować cukier ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... – nie bezpośrednio na talerzu Pamiętaj – danie nie będzie wyglądało atrakcyjnie, jeśli poszczególne elementy będą pływać w oceanie sosu bądź soku z surówki. Jeśli trzeba podać, np. szaszłyki z kurczaka, krewetki ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... Święta, święta i po po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami ... na oleju z czosnkiem i ziołami kromki chleba staną się ...

dawno temu

Sałatka z cykorii - przepis

... do sałatek, zapiekania oraz kremowych zup. Zobacz, jak zrobić prostą, ale niezwykle efektowną i wyrafinowaną sałatkę z cykorią, serem pleśniowym i orzechami. ...

dawno temu

Wyśmienite soczyste mięsa na świąteczny obiad

... Zastanawiacie się, co podać na świąteczny obiad? Zebrałam dla was 10 przepisów na wspaniałe pieczone mięsa. Mam nadzieję, że wśród tych przepisów znajdziecie coś dla siebie. Schab nadziewany mielonym mięsem? Aromatyczny kurczak w ziołach? A może ...

dawno temu

Przekąski na wieczór filmowy

... francuskiego Inaczej jest z przekąskami z ciasta francuskiego. Są one równie smaczne na ciepło, jak i na zimno. Do mnie najbardziej przemawiają tzw. francuskie ślimaczki. Ich przygotowanie ... nie jest czasochłonne. Wystarczy rozwinąć ciasto ...

dawno temu

Uratuj galaretę, czyli co zrobić, by galareta była klarowna?

... Chcesz przygotować przejrzystą, klarowną galaretę do karpia albo efektowne tymbaliki z kurczakiem i warzywami, a tymczasem wywar jest mętny? Zapewne gotowałaś go zbyt szybko albo włożyłaś mięso ...

dawno temu

Co o mące mówi nam jej typ?

... mąki - im bardziej jest oczyszczona, tym zawiera mniej składników mineralnych, a co za tym idzie - mąka ma niższy typ. Od typu mąki zależy też jej przeznaczenie - innej mąki użyjemy piekąc tort, innej przygotowując ciasto na pierogi, a jeszcze ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... . Na wesela przygotowywano kurniki, duże pierogi z różnymi nadzieniami, w których skład zawsze wchodziło mięso kurze. Podczas styp podawano pierogi żałobne z pieczonego ciasta drożdżowego ... pierogów jest naprawdę wiele. Jak zrobić idealne ...

+ Pokaż więcej