Tarta z jeżynami

... Delikatne kruche ciasto, waniliowy krem i słodkie jeżyny. Czego chcieć więcej? Przepis na tę tartę jest banalnie prosty, a jej wykonanie nie zajmie zbyt dużo czasu. Jeśli więc szukacie pomysłu na pyszny ... popołudniowy deser, koniecznie ...

dawno temu

Niedrogie gadżety, które zrewolucjonizują twoją kuchnię

... ilością oleju. Ten sposób sprawdzi się też w przypadku dozowania oliwy z oliwek do sałatek i surówek. Siekacz do wyrabiania ciasta kruchego Ciasto kruche to podstawa wielu wypieków. Podczas ...

dawno temu

Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem

... mielonej papryki, sól i pieprz, 4 jajka ugotowane na twardo (do nadzienia). Dodatkowo: bułka tarta, masło. Kajzerkę namocz i mocno odciśnij. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju ...

dawno temu

Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa

... Pleśniak – co znajdziesz pomiędzy jego warstwami? Ciasto zwane pleśniakiem składa się z pięciu warstw - bazą jest spód z rozwałkowanego, kruchego ciasta, na którym rozsmarowane są kwaskowate dżemy ... sprawdzą się w tej roli. Najlepszą warstwę ...

dawno temu

Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady?

... . Czekolada niesłodzona jest bardzo ciemna i gorzka. Jest nieco bardziej krucha niż inne rodzaje. Idealnie nadaje się do topienia z innymi, bardziej kremowymi składnikami, takimi jak masło. Można używać ...

dawno temu

Co można zrobić z cukinii?

... Tarta z cukinią Idealnym pomysłem na szybką i zdrową kolację jest tarta z cukinią. Ciasto kruche przygotowujemy z podstawowego przepisu: 200 g mąki pszennej, 60 g ciepłej wody, jednego jajka ... smażymy na maśle z dymką, następnie dodajemy ...

dawno temu

Przepis na malinowy obłoczek - lepszego ciasta nigdy nie jadłeś!

... Malinowy obłoczek - najlepsze ciasto na świecie Malinowy obłoczek ma w sobie wszystko to, co najlepsze ciasto mieć powinno - kruchy spód, dużą ilość malin w malinowej galaretce, kremową masę ... na kruche ciasto: (Uwaga! Wszystkie składniki ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... . Na wesela przygotowywano kurniki, duże pierogi z różnymi nadzieniami, w których skład zawsze wchodziło mięso kurze. Podczas styp podawano pierogi żałobne z pieczonego ciasta drożdżowego ... lub ziemniaczanego z różnymi nadzieniami. Koladki ...

dawno temu

Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad

... na jednakowej wielkości kawałki. Teraz do środka zamarynowanej kaczki włóż kawałki jabłek i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Aby nadzienie nie wypadło nam podczas pieczenia, otwór przy kuperku zepnij ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... winie. CRÈME BRÛLÉE – francuski deser waniliowy z karmelową skorupką na wierzchu. CROISSANT – rogalik z ciasta francuskiego. ENCHILADA – potrawa rodem z Meksyku – kukurydzana tortilla z mięsem ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... stanowią także bardzo smaczne i oryginalne nadzienie do pieczonych mięs, pierogów czy knedli. Z kolei suszone owoce wchodzą w skład mieszanek bakaliowych. 17419 Chutney morelowy Składniki: 1 kg moreli ...

dawno temu

Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego

... na środek z nadzieniem tak, by powstał warkocz (patrz zdjęcie poniżej). 285503 Jajko roztrzep widelcem i posmaruj nim wierzch ciasta. Blachę z piersią z kurczaka i warzywami pod warkoczem ciasta ...

dawno temu

Chcesz upiec makaroniki? Zobacz co może ci się przydać

... . Końcówka nie może być jednak zbyt szeroka, ponieważ nadmiar nadzienia może wypływać z makaroników po ich złożeniu. 281198 17319 Waga i termometr W przygotowywaniu makaroników kluczowa jest duża precyzja ...

dawno temu

Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis

... pieczenia. Pierniczki są delikatnie kruche i miękkie, po prostu idealne. Można je dość długo przechowywać (nawet kilka miesięcy) w szczelnie zamkniętej metalowej puszce. 285014 Prosty i sprawdzony przepis ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... . Natomiast najbardziej chyba tradycyjnym jest pastel de nata, rodzaj babeczki czy tarty z kremowym nadzieniem. Nata jest dostępna właściwie w każdej kawiarni i świetnie pasuje do przedpołudniowej filiżanki ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... do kaszotto czy nadzienia do tarty. Botwinę możemy jednak jeść również na surowo, o czym część z nas zupełnie zapomina. Młode listki wystarczy opłukać i ewentualnie nieco posiekać, aby stały się idealnym ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... , drożdżowe czy kruche. Nie zapominajmy również o pierogach i knedlach. Pamiętajmy jednak, że pestki tych owoców zawierają trującą dla człowieka substancję – amigdalinę. Jest to związek, którego jednym ...

dawno temu

Crumble - błyskawiczny deser z owocami

... . Aby więc uzyskać doskonałą kruszonkę potrzebujemy jednej porcji masła, jednej porcji cukru i dwóch porcji mąki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy posiekane masło (koniecznie zimne, tak jak do kruchego ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... Który kolor wybrać? Bez względu na kolor, porzeczki to bardzo wartościowe owoce. Wszystkie odmiany wzmacniają kruche naczynia krwionośne, wspierają układ odpornościowy, wspomagają trawienie ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... przygotowania dania z makaronem lasagne, ale pomiędzy płaty możesz wkładać różne nadzienia, np. moje ulubione - szpinakowe :). 284250 Farfalle Farfalle to makaron nazywany przez nas powszechnie ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... z najrozmaitszymi nadzieniami, np. z tuńczyka lub kurczaka. Tradycyjnym galicyjskim deserem jest tarta de Santiago, która przygotowywana jest na bazie masy jajecznej, migdałów i cytryn. Katalonia ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... składników, są masowane i pojone... piwem w celu zaostrzenia ich apetytu. Mięso z krów Wagyu jest kruche, równomiernie przerośnięte tłuszczem, a wyglądem przypomina marmur. Nic więc dziwnego, że kilogram ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... polewać desery lodowe, owoce, gofry, naleśniki, kluski czy pierogi na słodko. Robimy ozdoby z karmelu Ażurowe koszyczki, kratki, delikatne nitki spowijające lody czy desery, a może kruche ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... . Jednak wystrzegaj się pułapek. Szwedzki stół w hotelowym bufecie ugina się pod ciężarem słodkich babeczek, rogalików, słodzonych płatków śniadaniowych, opiekanych kiełbasek i tostów z żółtym serem? Pomyśl ...

+ Pokaż więcej