Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek

... wędzonego, duże wędzone żeberko, 350 g ulubionej kiełbasy, duża cebula, 2 ząbki czosnku, 30 g koncentratu pomidorowego, łyżeczka ostrej papryki, sól, świeżo mielony pieprz, 2 liście laurowe, łyżka majeranku ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... są podawane w sosie czosnkowym lub w gęstej zupie açorda de marisco, przyrządzanej z miąższu chleba. Inne ryby, które są tam często jadane to makrela, okoń i cefal. Oprócz ryb dieta północnej części ...

dawno temu

Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego

... . Boki ciasta potnij w paseczki - z obu stron do 1/3 szerokości ciasta, tak by środkowa część nie była pocięta. Środkowy pas ciasta posmaruj wzdłuż przed chwilą przygotowaną pastą pomidorową ...

dawno temu

Jedzenie, które uszczęśliwia (dosłownie!)

... ... ale także szczęśliwi! Ma to związek z częstym jedzeniem przez nich past, lasagne i makaronów. Orzechy na dobre samopoczucie Kolejną propozycją jedzenia, które uszczęśliwia, są orzechy. Zawierają one ...

dawno temu

Sushi inne niż zwykle

... masie i poprósz sezamem. Banana można pokroić w plasterki jak sushi. Naleśnikowe sushi Składniki: 4 naleśniki, łosoś wędzony w plastrach, serek twarogowy, 4 listki sałaty, koperek, cytryna ...

dawno temu

Śniadanie na mieście? Czemu nie

... od śniadania na mieście. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Kiedy żona ma ochotę na wędzonego łososia z sałatką, mąż marzy o porządnej jajecznicy na boczku, dzieci dopominają się o naleśniki ...

dawno temu

Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min!

... papryk (mogą być kolorowe), 300 g brązowego ryżu, cebula, 2-3 ząbki czosnku, pomidory w puszcze, 300 g pieczarek, 2-3 łyżki oliwy, przyprawy (sól, pieprz, pasta curry, zioła prowansalskie). 285911 ...

dawno temu

Przepis na malinowy obłoczek - lepszego ciasta nigdy nie jadłeś!

... serka mascarpone (schłodzonego), 3 łyżki cukru pudru, łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii. Wszytskie powyższe składniki umieść w misce i ubij przy pomocy końcówki do ubijania białek ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... potrawy. 17476 Pieczony czosnek roztarty z solą i oliwą z oliwek stworzy smaczną pastę do chleba. Wystarczy przekroić główki na pół, ułożyć w naczyniu żaroodporny, skropić oliwą i piec przez godzinę ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... w kuchni. Możemy włączyć go do naszych potraw w postaci oleju sezamowego, drobnych ziarenek i pasty sezamowej, która idealnie zagęszcza sosy. Wykorzystywany jest do różnego rodzaju ciast, deserów ...

dawno temu

Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?

... bolognese i startym parmezanem. Przepis na spaghetti carbonara Składniki: 300 g makaronu spaghetii, 4 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 200 g boczku wędzonego, cebula, 4 żółtka, 300 ml śmietanki kremówki, 4 ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... Składniki: wędzona ryba lub smażone mięso z piersi kurczaka, marchewka, kwiaty stokrotek, mieszanka sałat, oliwa z oliwek, pieprz i sól do smaku. Wystarczy, że wszystko ze sobą zmieszasz w dowolnych ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... potrawy. Unikajmy więc świeżego czosnku, cebuli, serów pleśniowych, wędzonych ryb. Zrezygnujmy też ze składników, które mogą zmienić swój kolor i smak (jabłko, gruszka, awokado), gdyż zepsują one ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... tego czasu zmiksuj zupę, dodaj śmietanę i pozostałe pół kostki masła. Na wierzch możesz położyć grzanki, paski szynki albo wędzonego łososia. I zupa z fenkułu gotowa! Smacznie, zdrowo i szybko. 282289 ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... Natomiast zielona soczewica charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem, a po ugotowaniu zachowuje sypkość (za co ją najbardziej lubię :)). Najlepiej sprawdza się jako składnik past i farsz do pierogów ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... strączkowe, jest idealnym składnikiem dań wegetariańskich. Możemy przyrządzić ją na słono, pikantnie lub słodko – ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Warte wypróbowania są pasty kanapkowe na bazie fasoli ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... , czasem ziemniaki. To danie występuje w niezliczonych wersjach, jednak jego podstawa jest zawsze bakłażan. Batridżiani 283117 Badridżani to bakłażanowe roladki z pastą orzechową. Jest to bardzo ...

dawno temu

Najdziwniejsze owoce na świecie

... , koktajle, pasty. Miąższ można także z powodzeniem smażyć, gotować, suszyć i poddawać fermentacji. Z kolei smażone na oleju nasiona tego owocu podaje się z ryżem i z cukrem. Ogórek kiwano 282050 Nazywany ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... – podajesz sery owcze, krowie, kozie, pleśniowe, twarde i miękkie. Drugie – temat – np. tylko sery włoskie, francuskie, polskie, albo wędzone. Sery powinny się uzupełniać, aby zapewnić harmonijne ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... przysmaki. Przykładowo z wędzonych świńskich uszu przygotowuje się różne rodzaje tapas, natomiast z jelit i ogonów gulasz cocido. 283200 Z wieprzowiny wyrabia się także słynną kiełbasę chorizo ...

dawno temu

Meksyk w kuchni - przepis na burrito

... i ogórka pokrój w plastry. Na środku każdej tortilli połóż plaster sera, posmaruj go pastą z fasoli i dodaj mięso. Teraz przyszedł czas na ryż - połóż po 2 łyżki na każdym placku, a na nim łyżkę ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery z różnych zakątków świata

... nadziewane pastą z czerwonej fasoli anko lub truskawkami, obtaczane w czarnym sezamie, sojowym proszku (kinako) lub zabarwiane na zielone (sproszkowanymi liściami yomogi). Mochi wykonywane są podczas ...

dawno temu

Tajniki kuchni francuskiej

... serwują zazwyczaj zupę, a właściwie przecier jarzynowy, z francuskiego veluté, czyli 'aksamitne', do którego podają tarty ser, grzanki lub kawałek chudego, wędzonego boczku. 283039 Często podczas ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... wina białe i różowe posiadają bardziej wyrazisty aromat, dlatego świetnie uzupełniają smak smażonych, wędzonych i duszonych ryb, ostrzejszych potraw z drobiu (kaczka z jabłkami, pikantny kurczak ...

+ Pokaż więcej