Kuchenka mikrofalowa nie tylko do podgrzewania

... Wydaje ci się, że kuchenka mikrofalowa służy tylko do rozmrażania lub podgrzewania jedzenia czy przygotowywania popcornu? Też tak do niedawna myślałam. Jednak jak się okazuje, można w niej ugotować całkiem smaczną zupę, przygotować rybę bez ...

dawno temu

Domowy majonez - to prostsze niż myślisz!

... Domowy majonez - ukręć go sam Wszystko co domowe i samodzielnie zrobione jest lepsze! Tak też jest z majonezem. Smak domowego majonezu jest znacznie łagodniejszy od takiego kupionego w sklepie ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na kurczaka z makaronem w sosie pieczarkowym

... Dziś pierwszy odcinek naszego nowego cyklu na Smacznych Blogach - Tanie danie. U nas tanio oznacza pysznie! Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić obiad dla czterech osób, który będzie smaczny ... pieczarkowym! Zacznij od przeglądu szafek i lodówki ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - podpłomyki

... nie posiadam, ale potrzeba matką wynalazców, prawda? Do zrobienia podpłomyków wystarczy patelnia teflonowa i kilka składników: 2 szklanki mąki pszennej, 160 ml gorącej wody (najlepiej 5 minut po ugotowaniu), 2 łyżki oleju rzepakowego, szczypta ...

dawno temu

Jak kroić ser?

... Komponując deskę serów, musimy pamiętać o tym, by prawidłowo pokroić poszczególne rodzaje sera. Jak to zrobić? Skorzystaj z podpowiedzi. ...

dawno temu

Kulinarne savoir vivre, czyli jak zachowywać się przy stole

... Kulinarny savoir vivre rządzi się swoimi prawami, które każdy powinien przyswoić. Sztuka umiejętnej postawy przy stole zrobi niesamowite wrażenie na gościach, a tym samym pomoże określić, jakimi jesteście osobami. ... siedzieć obok siebie, ...

dawno temu

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

... , marchewka, cebula, trochę cukru, pieprzu i olej. Niektórzy dodają do niej jeszcze tarte jabłko, rodzynki albo majonez zamiast oleju. Ja jednak w tym przypadku wolę pozostać nieco konserwatywna ;-) ...

dawno temu

Przepisy na warzywne pasztety - nie tylko dla wegetarian

... lub resztek ugotowanej kaszy. Pyszny pasztet można przygotować z fasoli, ciecierzycy, soczewicy, cukinii, marchewki, batatów, selera, szparagów, dyni, buraków itd. Smak warto też wzbogacić grzybami, orzechami, żurawiną albo suszonymi pomidorami. ...

dawno temu

Warzywny makaron na pięć sposobów

... najlepiej nadają się marchewki i młode cukinie. Z warzyw wystarczy wycinać długie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. W ten sposób uzyskamy kolorowe wstążki, czyli tagiatele :-) Następnie kluski ...

dawno temu

Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej

... na prawie każdej szerokości geograficznej. Jednak falafele, które możemy znaleźć w tanich barach mają mało wspólnego z tymi tradycyjnymi i zrobionymi samodzielnie w domu. Chcesz się przekonać? Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na falafele - ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... pieniędzy w portfelu i lepsze samopoczucie, ponieważ nie wyrzucam już kilogramów jedzenia. Warto również mądrze (i smacznie) zagospodarowywać resztki. Zobacz, co można zrobić ziemniakami, wędliną, ryżem i innymi produktami, które zostały ci w ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... Znudziły ci się już kanapki na śniadanie? Zrób w domu granolę. To świetny pomysł na smaczne i pożywne śniadanie. Możesz dodać do niej swoje ulubione dodatki. Dzięki temu unikniesz wygrzebywania ... Granola – zrób to sam Granola to mieszanina ...

dawno temu

Lukier godny króla

dawno temu

Czerwony barszcz na zakwasie

... Barszcz z uszkami to gwóźdź programu każdej wigilijnej kolacji. Podstawą barszczu jest oczywiście zakwas. To już ostatni dzwonek, by go nastawić, więc jeśli jeszcze tego nie zrobiliście koniecznie ... biegnijcie po buraki! Wigilijny barszcz jest ...

+ Pokaż więcej