Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad

... Święta już tuż tuż! Pewnie już doskonale wiesz co przygotujesz na wigilijną kolację, ale warto także wcześniej pomyśleć co podasz swoim gościom pierwszego i drugiego dnia świąt. Ja w tym roku ...

dawno temu

Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć!

... jest warta świeczki! A jeśli zrobicie je w świątecznym klimacie, to mogą stać się one nie tylko smakowitą przekąską po wigilijnej kolacji, ale także efektowną dekoracją stołu. Zatem mam dla was przepis ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... jako przystawkę nazywaną tapas. A jeżeli myślisz, że pierogi, to polski wynalazek to jesteś w błędzie – praktycznie każdy kraj ma swoje pierogi, Hiszpania także. Są to pierogi o różnych rozmiarach ...

dawno temu

Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... Jeszcze tydzień i jak co roku zacznie się przedświąteczna gorączka... kupowanie prezentów i ozdób świątecznych, przygotowywanie wigilijnych i świątecznych potraw, pieczenie pierników i pierniczków ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... Natomiast zielona soczewica charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem, a po ugotowaniu zachowuje sypkość (za co ją najbardziej lubię :)). Najlepiej sprawdza się jako składnik past i farsz do pierogów ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... stanowią także bardzo smaczne i oryginalne nadzienie do pieczonych mięs, pierogów czy knedli. Z kolei suszone owoce wchodzą w skład mieszanek bakaliowych. 17419 Chutney morelowy Składniki: 1 kg moreli ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... chaczapuri jako przystawkę, przekąskę, dodatek do mięsnych dań czy duszonych warzyw. Chinkali 283114 To nieprawda, że pierogi są autorskim dziełem Polaków. Każdy kraj ma swoje pierogi. Gruzini ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... , ale za to jakie pyszne :-) No i nic się nie zmarnuje. Resztki wędlin i pieczeni można także zmielić w maszynce i wykorzystać jako farsz do pasztecików, pierogów, pyz. Upieczone lub ugotowane mięso ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... z czerwonych owoców jagodowych, czyli Rote Grütze. BADENIA-WIRTEMBERGIA – odwiedzając tę część Niemiec, musimy koniecznie spróbować Maultaschen. Są to kwadratowe pierogi z ciasta makaronowego ...

dawno temu

Placki ziemniaczane bez tajemnic

... , Tajfun czy Gustaw. Zawierają one sporo skrobi. Łatwo się rozpadają, mają jasny miąższ. Poza plackami, możemy z nich zrobić także smaczne babki, pyzy, kopytka, kluski, farsz do pierogów lub puree ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... do naleśników, krokietów lub pierogów. 281974 A jedliście kiedyś tartę z kurkami? Kruchy spód, a na nim podsmażone na maśle kurki wraz z cebulką, suszonymi pomidorami, parmezanem, świeżym tymiankiem ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... to także smaczny dodatek do sałatki, tortilli, zupy czy potrawki. Gotowane mięso kurczaka czy indyka po zmieleniu i doprawieniu będzie świetnym farszem do pierogów czy krokietów. Z kolei kawałki wędlin ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... owoców. Podczas letnich miesięcy w wielu miastach i miasteczkach organizowane są festiwale, jarmarki, karnawały, promujące kuchnię danego regionu. Swoje święta mają mi.in pierogi, flaki, ziemniaki ...

dawno temu

Kuchnia przyjazna dziecku

... z proszkiem do pieczenia, gniecenie ciasta na pierogi czy wycinanie ciasteczek, a dla ciebie ogromną satysfakcją będzie przyglądanie się pracowitemu maluchowi. Jeśli dziecko nie jest jednak zainteresowane ...

dawno temu

Karmel bez tajemnic

... polewać desery lodowe, owoce, gofry, naleśniki, kluski czy pierogi na słodko. Robimy ozdoby z karmelu Ażurowe koszyczki, kratki, delikatne nitki spowijające lody czy desery, a może kruche ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... nie jadają gotowanego ciasta, dlatego nie spróbujemy u nich klusek, pierogów czy kopytek.  282002 Na tamtejszych stołach króluje sirene – biały słony ser owczy, krowi lub bawoli, podobny nieco do greckiej ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... jeszcze z dzieciństwa. W odważniejszej wersji możemy dodać do niej ser feta lub mleko kokosowe. To jednak nie koniec! Młode liście buraczków świetnie sprawdzają się w roli farszu do pierogów, dodatku ...

dawno temu

Jarmarki Bożonarodzeniowe 2016 w Polsce - musisz tam być!

... na świąteczny stół. Kiermasz będzie więc najlepszą okazją do spróbowania regionalnych, i nie tylko, specjałów. Znajdziemy tam także świąteczne ozdoby, rękodzieło, wigilijne potrawy, tradycyjne produkty ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... się szlachcica, który wybierał się na polowanie, kulig czy odwiedziny do sąsiada, było zabranie ze sobą kociołka z bigosem. 285262 Na czym polega fenomen bigosu? Bigos, obok pierogów i żurku, jest daniem ...

dawno temu

Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku!

... zastawę, która jest symbolem nieskończonej cykliczności - coś się kończy i zaczyna - jak w kalendarzu. A w Polsce? My natomiast podczas nocy sylwestrowej nie rozstajemy się z łuską z wigilijnego ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... farsz do pierogów, pyz czy krokietów, a także mięso w galarecie. Część warzyw można podać w rosole lub przeznaczyć na tradycyjną sałatkę jarzynową. 17414 ...