Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... . Świetnym dodatkiem do kotletów z soi będzie kasza jaglana oraz gotowane brokuły i kalafior. Do tego zestawu pasuje także surówka z kapusty kiszonej albo Coleslaw. 17367 Co powinien jeść student ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... jako dodatek do ryb, owoców morza bądź drobiu. Liście cykorii, ze względu na swój charakterystyczny „łódkowaty” kształt doskonale nadają się także do faszerowania (mięsem, grzybami, warzywami ...

dawno temu

Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką

... ! Mistrz obtoczył je w proszku kakaowym i tak powstały pierwsze na świecie trufle. A dlaczego przypadkowy smakołyk nazwano truflami? Zapewne ze względu na wizualne podobieństwo do grzybów, które też noszą ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... oraz składników mineralnych. Sprawdza się jako dodatek do mięs i farszów. Można z niej przyrządzać wegetariańskie kotlety, a także wypiekać chleb. Dobrze smakuje z grzybami. Kasza gryczana może być prażona ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... , szpinak, ricottę, a nawet grzyby. Wszystko zależy od twoich preferencji. Pierożki przygotowujemy znacznie wcześniej, wykładamy na talerz i zalewamy rosołem. Nic prostszego. Parmezan 281381 To mój ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... dni w ciepłe miejsce. Proces kiszenia można przyspieszyć dodając do buraków skórkę ciemnego pieczywa (na zakwasie, a nie na drożdżach) albo kwasu z ogórków lub kapusty. Jeśli na powierzchni pojawią ...

dawno temu

Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę

... Najlepszy przepis na wigilijnego karpia w galarecie Składniki: filet ze świeżego karpia, głowa karpia + cały szkielet i płetwy, nieduża porcja włoszczyzny (bez kapusty), mała cebula, 3 łyżeczki ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... do smaku. 285099 Boczniaki umyj, oczyść i pokrój w plasterki w poprzek blaszek. Do garnka z rozgrzanym olejem wsyp pokrojoną w kostkę cebulkę oraz grzyby. Wszytko podsmaż, od czasu do czasu mieszając ... . Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... obiadowychi. Po drugie: zupy 17436 Portugalczycy kochają zupy, szczególnie kremowe. Jedną z tradycyjnych potraw jest caldo verde, rodzaj kapuśniaku. Gotuje się go z posiekanej kapusty i ziemniaków ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... Co się kryje w kalafiorze? Kalafior to warzywo jednoroczne, należące do rodziny kapustowatych (krzyżowych). Jego bliskimi kuzynami są więc m.in. brukselka, biała kapusta, jarmuż czy brokuł. Kalafior ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... z warzyw i owoców – kiszone ogórki, dżemy, konfitury, marynowane grzyby itd. jednak po otwarciu słoik powinien trafić do lodówki. Olej i oliwa lubią ciemne i chłodne miejsca, dlatego najlepiej jest je ...

dawno temu

Co to jest BLW i dlaczego wychwalam je pod niebiosa?

... . Dzięki niej już najmniejsze dziecko potrafi wskazać brokuła i marchewkę, szpinak i kapustę. BLW to ogromna radość z jedzenia – po prostu. BLW dla początkujących Jeśli właśnie planujesz wprowadzić ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... przez Katalończyków bacalo), papryką, pomidorami, cebulą, doprawiona octem z czerwonego wina. Escudella carn d'olla – kataloński gulasz, do którego dodaje się fasolę, ziemniaki, kapustę, makaron i różne ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... z dosalaniem potrawy. Dlatego polecam jednak ugotowanie wcześniej prawdziwego domowego rosołku. Będzie odpowiednio słony, dodasz do niego ulubione warzywa i przyprawy. Do risotta z grzybami można dodać bulion ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... poszczególne rodzaje żywności w określonych godzinach . W 11 należy ustawić węglowodany (makaron, ryż, ziemniaki), warzywa na godzinie w 2, a na 6 należy ustawić, główny posiłek, białka (ryby, mięso, grzyby ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... podpiec w piekarniku, dzięki czemu gdy wrzucimy je na grilla, staną się rumiane i chrupiące. Grzyby z grilla 281660 Na grilla najlepiej nadają się boczniaki – zamarynujmy je w sosie sojowym z dodatkiem ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... , kapusta, ogórki, gęste, zawiesiste sosy. Brzmi trochę znajomo prawda? Jednak w odróżnieniu od nas, Duńczycy rzadko jedzą zupy, ponieważ uważają, że ich przygotowanie zajmuje zbyt dużo czasu. 281851 ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... 283118 Ta potrawa przywędrowała do Gruzji z Turcji. Jest to danie przypominające polskie gołąbki, tyle, że zamiast kapusty używa się liści winogron. Farsz stanowi mielone mięso połączone z ryżem ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... , truskawki, borówki, pstrąg, karp, miód, piwo czy kapusta. Podczas takich imprez możemy spróbować wędlin, wyrabianych tradycyjnymi metodami, oryginalnych serów (w końcu nie tylko Francja czy Włochy mogą się nimi szczycić, prawda?), wspaniałych ...

dawno temu

Zapomniane warzywo - kalarepa

... : kapusta, brukselka, kalafior, brokuł i jarmuż, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, gdyż zawiera związki siarkowe - glukozynolany, które rozkładają się na dwie substancje: izotiocyjany i indole ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... i jeszcze przez chwilę potrzymać w piekarniku, wówczas skórka stanie się chrupiąca. Pieczoną gęś podaje się najczęściej z kopytkami, kluskami śląskimi, kaszą gryczaną i surówką z modrej kapusty. Prawdziwym przysmakiem jest także gęsi pasztet. ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... , Korniszony, Marynowane grzyby, Natkę pietruszki, Sardynki w oleju z puszki, Anchois, Majonez, Przyprawę Maggi, Tabasco, Sos Worcestershire, Musztardę (Dijon lub sarepską), Oliwę z oliwek, Sherry, Sok ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... liściastych warzyw sprawia, że stają się elastyczniejsze i dzięki temu są bardziej odporne na złamania i łatwiej je zwiniesz i np. przygotujesz kapustę do zawinięcia gołąbków. Jeśli w prosty sposób chcesz ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... się nowością w Polsce, wcale nią nie jest - był on jednym z najpowszechniejszych warzyw w średniowiecznej Europie. Zielone liście jarmużu smakiem przypominające kapustę są skarbnicą wielu witamin i wartości ...

+ Pokaż więcej