W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... , Bawaria wurst i kufel piwa, a Londyn ryba z frytkami. Będzie on omijał bary i restauracje usytuowane przy głównych ulicach, poszuka tradycyjnych lokali, w których posmakuje charakterystycznych ...

dawno temu

Siemię lniane - wielka moc w małych ziarenkach

... niż w rybach. Siemię lniane zawiera także kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E, lecytynę oraz cynk. Nie tylko w ilości zawartych w sobie kwasów omega-3 ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... Składniki: wędzona ryba lub smażone mięso z piersi kurczaka, marchewka, kwiaty stokrotek, mieszanka sałat, oliwa z oliwek, pieprz i sól do smaku. Wystarczy, że wszystko ze sobą zmieszasz w dowolnych ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... majonezowym. Klasycznie serwuje się kalafiora z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tak przyrządzony może stanowić osobne danie albo dodatek do mięs lub ryb. Można go również zapiekać pod beszamelem ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... , pieczywa, sałatek i sosów. Zmielony stosowany jest do chałwy i jako panierka do ryb i kotletów. Sezamowe ciasteczka 281576 Potrzebować będziesz: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 150 g ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... serem. 283994 W Peru surowe mięso ryby marynuje się w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryki, cebuli i soli. Ta potrawa nazywa się ceviche. Z kolei w Chile jada się crudos, czyli danie do złudzenia ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... , ale także bardzo smaczne i urozmaicone. Na talerzach często gości mięso – wieprzowina, wołowina, drób, ale także dziczyzna i ryby. Mięso obficie polewa się wszelkiego rodzaju sosami – pieczeniowym ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... także jaja ugotowane na twardo, szpinak, ryby, marmolada, a nawet czekolada i miód. Pierogi na świecie Na Białorusi, Litwie, a także w Polsce jada się kołduny, czyli klasyczne pierogi z surowym mięsem ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... wielonienasyconych z rodziny omega-3, które stanowią nawet 60 proc. wszystkich tłuszczy w nich zawartych i jest ich niewiele mniej niż w rybach. Siemię lniane zawiera także kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... śmietana o zapachu wędzonej ryby raczej nie zachwyci waszych gości ;-) Mam swoje sprawdzone pomysły na dania resztkowe, chętnie się nimi z wami podzielę. Co zrobić z resztkami jedzenia? Pieczywo ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... i zamrozisz, zachowa świeżość przez około trzy miesiące. Owoce morza i ryby – jeśli są świeże, przetrwają w lodówce dwa dni. Zanim jednak je schowasz, zamknij je w szczelnym pojemniku, aby inne ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... kulinarnych, dlatego poradzą sobie z tym nawet ci, którzy w kuchni nie czują się jak ryby w wodzie ;-) Zanim przystąpimy do gotowania, garść praktycznych porad. Chłodnik najlepiej przygotować dzień ...