Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... jako dodatek do ryb, owoców morza bądź drobiu. Liście cykorii, ze względu na swój charakterystyczny „łódkowaty” kształt doskonale nadają się także do faszerowania (mięsem, grzybami, warzywami ...

dawno temu

Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką

... ! Mistrz obtoczył je w proszku kakaowym i tak powstały pierwsze na świecie trufle. A dlaczego przypadkowy smakołyk nazwano truflami? Zapewne ze względu na wizualne podobieństwo do grzybów, które też noszą ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... oraz składników mineralnych. Sprawdza się jako dodatek do mięs i farszów. Można z niej przyrządzać wegetariańskie kotlety, a także wypiekać chleb. Dobrze smakuje z grzybami. Kasza gryczana może być prażona ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... , szpinak, ricottę, a nawet grzyby. Wszystko zależy od twoich preferencji. Pierożki przygotowujemy znacznie wcześniej, wykładamy na talerz i zalewamy rosołem. Nic prostszego. Parmezan 281381 To mój ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... do smaku. 285099 Boczniaki umyj, oczyść i pokrój w plasterki w poprzek blaszek. Do garnka z rozgrzanym olejem wsyp pokrojoną w kostkę cebulkę oraz grzyby. Wszytko podsmaż, od czasu do czasu mieszając ... . Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... gołąbki w wersji „na bogato” - farsz stanowi samo mięso np. wieprzowo-wołowe. Takie też są bardzo smaczne. W wersji wegetariańskiej kaszę lub ryż łączymy z grzybami (świeżymy bądź suszonymi ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... z warzyw i owoców – kiszone ogórki, dżemy, konfitury, marynowane grzyby itd. jednak po otwarciu słoik powinien trafić do lodówki. Olej i oliwa lubią ciemne i chłodne miejsca, dlatego najlepiej jest je ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... . Natomiast na południu kraju przygotowuje się tzw. kulajdę – zupę z ziemniaków, grzybów, jajek i śmietany. W Czechasz najesz się do syta Tradycyjne czeskie potrawy są bardzo treściwe, kaloryczne ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... się na kiszonki to biała i czerwona kapusta, ogórki, buraki, brokuły, cebula, fasolka szparagowa, kalafior, marchewka, pory, seler, oraz jabłka i grzyby. Pamiętajmy, bo kisić warzywa w glinianych ... pyszne przetwory z dyni, śliwek, aronii, ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... zupę tuż przed podaniem. W zależności od gustu oraz smaku i koloru, jaki chcemy uzyskać możemy dodać do rosołu również natkę pietruszki, suszone grzyby lub śliwki, szafran lub jałowiec ... typowe dodatki to pierożki ravioli, klopsiki mięsne, ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... . Poza tym ten region oferuje nam ziemniaki, kiszoną kapustę, groch, grzyby, kozie i krowie mleko oraz przepyszne sery (np. ser basa i sery wędzone). Potrawy tego regionu są bardzo sycące i dają dużo energii ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... z dosalaniem potrawy. Dlatego polecam jednak ugotowanie wcześniej prawdziwego domowego rosołku. Będzie odpowiednio słony, dodasz do niego ulubione warzywa i przyprawy. Do risotta z grzybami można dodać bulion ...

dawno temu

Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?

... poszczególne rodzaje żywności w określonych godzinach . W 11 należy ustawić węglowodany (makaron, ryż, ziemniaki), warzywa na godzinie w 2, a na 6 należy ustawić, główny posiłek, białka (ryby, mięso, grzyby ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... podpiec w piekarniku, dzięki czemu gdy wrzucimy je na grilla, staną się rumiane i chrupiące. Grzyby z grilla 281660 Na grilla najlepiej nadają się boczniaki – zamarynujmy je w sosie sojowym z dodatkiem ...

dawno temu

Jak wybrać świątecznego karpia?

... na nadejście gości. Tuż przed podaniem rybę obkładamy wiórkami masła i dekorujemy plastrami cytryny. Tradycyjny smażony karp najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków z wody, kwaśnej kapusty z grzybami lub chrzanu ze śmietanką. Palce lizać! ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... , Korniszony, Marynowane grzyby, Natkę pietruszki, Sardynki w oleju z puszki, Anchois, Majonez, Przyprawę Maggi, Tabasco, Sos Worcestershire, Musztardę (Dijon lub sarepską), Oliwę z oliwek, Sherry, Sok ...