Jaki nóż wybrać?

... i dosyć szeroki, posiada sztywne ostrze oraz charakterystyczną "brodę" (ostrze wystaje poniżej rękojeści). Jego zastosowanie jest szerokie: możesz nim kroić mięso, ryby, wędliny w plastry lub kawałki ... potraw. Nóż do filetowania mięsa i ryb ...

dawno temu

Jak wybrać dobre wino?

... i łagodne w smaku, np. te o wyraźnym, owocowym aromacie najlepiej komponują się z surowymi lub duszonymi warzywami, owocami morza, rybami – w skrócie, z lekkimi i delikatnie przyprawionymi potrawami ... wina białe i różowe posiadają bardziej ...

dawno temu

Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

... i wzmacniają odporność naszego organizmu. Zdrowe tłuszcze – gdzie ich szukać? Nieocenionym źródłem nienasyconych tłuszczów są ryby morskie – im bardziej tłuste, tym lepiej! Dobre tłuszcze znajdziesz ... , czyli omega-3 (znajdziesz je w rybach) i ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... CAFÉ AU LAIT – kawa z mlekiem. CEVICHE – rodzaj sałatki z Ameryki Południowej, której głównym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów. CHARDONNAY – francuska odmiana białej ... meksykańskiej jest to okrągły placek z mąki ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... do zamrażalnika. Dzięki temu zachowasz ich wartości odżywcze i naturalny kolor. 17427 Co blanszować? Blanszować możesz w zasadzie wszystko – zaczynając od warzyw i owoców, a kończąc na mięsie i rybach ... . Ale groszek blanszujemy, by zachował ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... , kanapek, a nawet omletów. Najlepiej smakuje z grillowanymi rybami i mięsem. W Polsce najbardziej znamy go pod postacią popularnej w okresie letnim zupy – szczawianki. Szczaw warto wprowadzić ... . Tak powstały sos świetnie nada się jako ...

dawno temu

Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku

... ryby (na początek łosoś będzie najodpowiedniejszy), świeży ogórek, pasta z awokado. Zacznij od przygotowania ryżu - namocz 2 szklanki ryżu w zimnej wodzie przez ok. 15 min, a następnie ...

dawno temu

Jedzmy pokrzywę!

... , a na końcu pokrzywę i ucieraj (lub zmiksuj blenderem), aż uzyskasz gładką masę. Tak przygotowane pesto najlepiej komponuje się z rybami i mięsem, ale możesz także posmarować nim ciasto francuskie ...

dawno temu

Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo

... potrawy. Unikajmy więc świeżego czosnku, cebuli, serów pleśniowych, wędzonych ryb. Zrezygnujmy też ze składników, które mogą zmienić swój kolor i smak (jabłko, gruszka, awokado), gdyż zepsują one ...

dawno temu

Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo?

... lepiej i szybciej. 283420 Ryby Ryby powinny gościć na naszym stole nawet 2-3 razy w tygodniu, ponieważ zawierają zdrowe kawasy tłuszczowe omega-3, które pozytywnie wpływają na nasz mózg: ułatwiają ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... Sauté Sauté to sposób smażenia mięsa i ryb bez panierki na niewielkiej ilości tłuszczu. Używamy jedynie przypraw (sól, pieprz). W ten sposób wydobywamy naturalny smak mięsa i eliminujemy z potrawy ... Trybowanie polega na oczyszczeniu drobiu, ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... wszystkim, co znajdzie się w zasięgu naszej ręki i... oczu. Przez chwilę możemy poczuć się błogo, jedząc trzecią porcję lodów czy ociekających tłuszczem frytek ze smażoną rybą, ale ta błogość szybko ... morza, pieczoną rybę z opiekanymi ...

dawno temu

Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć

... , ketchupu i musztardy. Poza produktami z grilla (karkówka, boczek, ryba, kaszanka, pierś z kurczaka, pałki lub skrzydełka z kurczaka, kiełbaska) powinniśmy pamiętać też o dodatkach. 17281 Uważam ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... z innymi warzywami, mięsem drobiowym czy rybą. Warto je także dodać do jajecznicy lub omletu. Świetnie komponują się również jako składnik dań z makaronem i ryżem lub wytrawnych tart. Młode, cienkie ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... pędów można użyć np. do baraniej pieczeni, mięsa duszonego, zupy rybnej czy do galarety z ryb. Lawenda świetnie komponuje się z szałwią i koprem. Takiej mieszanki można użyć do marynaty lub natrzeć nią ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... , w tym również z dziczyzną, a także z rybami i jajkami. Najprostszym sposobem na przyrządzenie tych grzybów jest usmażenie ich na maśle np. z dodatkiem świeżego tymianku. Można je również dodawać ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... muffinki od czasu do czasu mogą zastąpić tradycyjną kanapkę lub musli. Tatar z ryby Klasycznego tatara przygotowuje się z wołowiny. Jednak w tym roku tryumfy będzie święcił rybny tatar. Posiekane ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... ziarna obfitują w białko, potas, fosfor i witaminy z grupy B. Doskonale smakuje z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza. 283247 Czerwony – ma czerwoną łupinkę i ziarna średniej długości. Pochodzi ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... , Bawaria wurst i kufel piwa, a Londyn ryba z frytkami. Będzie on omijał bary i restauracje usytuowane przy głównych ulicach, poszuka tradycyjnych lokali, w których posmakuje charakterystycznych ...

dawno temu

Siemię lniane - wielka moc w małych ziarenkach

... niż w rybach. Siemię lniane zawiera także kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E, lecytynę oraz cynk. Nie tylko w ilości zawartych w sobie kwasów omega-3 ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... Składniki: wędzona ryba lub smażone mięso z piersi kurczaka, marchewka, kwiaty stokrotek, mieszanka sałat, oliwa z oliwek, pieprz i sól do smaku. Wystarczy, że wszystko ze sobą zmieszasz w dowolnych ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... majonezowym. Klasycznie serwuje się kalafiora z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tak przyrządzony może stanowić osobne danie albo dodatek do mięs lub ryb. Można go również zapiekać pod beszamelem ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

...  i potrawy z wieprzowiny, a jesienią dużo warzyw i owoców. Przez cały rok na ich stołach nie brakuje świeżych ryb, warzyw i chleba, który podaje się nawet do ziemniaków. Między posiłkami popija ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... , pieczywa, sałatek i sosów. Zmielony stosowany jest do chałwy i jako panierka do ryb i kotletów. Sezamowe ciasteczka 281576 Potrzebować będziesz: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 150 g ...

+ Pokaż więcej