Czym kusi kuchnia węgierska?

... oraz cebuli. Te cztery warzywa są składnikiem praktycznie każdego węgierskiego dania. Na Węgrzech je się także ryby: fogas, czyli odmianę sandacza balatońskiego, ale także karpia, suma czy szczupaka ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... , truskawki, borówki, pstrąg, karp, miód, piwo czy kapusta. Podczas takich imprez możemy spróbować wędlin, wyrabianych tradycyjnymi metodami, oryginalnych serów (w końcu nie tylko Francja czy Włochy mogą się nimi szczycić, prawda?), wspaniałych ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... takie jak śliwowica, tarniówka czy rakija. Z kolei suszone śliwki to niezastąpiony składnik wigilijnego kompotu, bigosu czy sosów do mięs. Nadziewamy nimi także schab, a owinięte w plastry boczku i zapieczone ...

dawno temu

Jarmarki Bożonarodzeniowe 2016 w Polsce - musisz tam być!

... na świąteczny stół. Kiermasz będzie więc najlepszą okazją do spróbowania regionalnych, i nie tylko, specjałów. Znajdziemy tam także świąteczne ozdoby, rękodzieło, wigilijne potrawy, tradycyjne produkty ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... , ale najczęściej jadamy je nadziewane mięsem, sezonowymi owocami, słodkim twarogiem oraz kiszoną kapustą z grzybami – te ostatnie są jedną z dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych. Gotowane pierogi ...