Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... i aromatem, bardzo chętnie po nią sięgamy. Cebula zwyczajna świetnie sprawdzi się w ciężkich, mięsnych sosach, zupach, a zwłaszcza we francuskiej zupie cebulowej. Cebula czerwona nieznacznie różni ... , znam kilka sposobów na cebulę - lepszych ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... Powstrzymaj kipiącą wodę Wstawiasz wodę na zupę, wrzucasz mięso, warzywa i wychodzisz z kuchni. Wracasz, a kuchenka pływa... Jak temu zapobiec? To prosze niż myślisz. Wystarczy, że położysz na garnku ... drewnianą łyżkę. Łyżka zbierze część ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... grzybowy, a do dania z owocami morza rybny. Bulionu powinno być trzy razy więcej niż ryżu. A więc szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Co ważne, wywar musi być gorący, dlatego najlepiej cały ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... . Menu przeciętnego Japończyka w znaczniej mierze składa się z zup, które są przygotowywane bezpośrednio na stole w specjalnym garnku. Mięso, ryby i warzywa poddawane są krótkiej obróbce termicznej ... się niemal do wszystkiego – sosów, zup, ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... pierwszy włoską wariację na temat tej tradycyjnej zupy miałam okazję spróbować we Florencji podczas Świąt Bożego Narodzenia. I uwierzcie mi - byłam zaskoczona tym, co w nim znalazłam. Pulpeciki 281379 ... panierki. W smaku są delikatne. Składają ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... , nazywane tam kiseło mliako, powstałe ono przy udziale bakterii Lactobacterium bulgaricum. Latem Bułgarzy jedzą przeważnie jagnięcinę i cielęcinę, drób oraz dania jarskie, zimą ciężkie zupy ... . 282003 Czorba to gęsta, pikantna zupa pomidorowa ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... Fusilli Fusilli to dobrze każdemu znany makaron w kształcie świderków, który często ląduje w zupie pomidorowej, ale świetnie nadaje się także do sosów i sałatek. Jest chyba najpopularniejszym ... jest idealny do różnych zup, sosów i sałatek. ...

dawno temu

Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety?

... do wielu potraw – według własnego upodobania. Pasują do zup, sałatek, panierek, koktajli, twarożków, jogurtów. Zarodki trzeba jednak spożywać z rozsądkiem. Maksymalna dawka dla osoby dorosłej to 5 łyżek ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... się zbytnio od naszych. Czesi jedzą trzy główne posiłki w ciągu dnia – śniadanie, obiad i kolację. Obiad składa się z zupy, dania głównego i deseru. Narodowym napojem jest oczywiście piwo ... . „Prawdziwą” czeską kuchnię odnajdziemy w tych ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... Rośliny o jadalnych kwiatach to prawdziwe skarby natury. Są doskonałym dodatkiem do mięs, zup, sałatek oraz deserów. Można z nich przygotować pyszne herbaty czy konfitury. W dodatku mają mnóstwo ... papryki. To kwiaty, które wzbogacą smak tart ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... . We włoskiej kuchni nie może zabraknąć oczywiście pomidorów, cebuli i czosnku – są one bardzo częstymi elementami włoskich zup. Nie zabraknie ich w minestrone, czyli włoskiej zupie jarzynowej ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... zupę, do której dodamy śmietanę lub mąkę, kaloryczność dania znacznie wzrośnie. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny lub kefir. Podobnie sytuacja wygląda z sałatkami - kaloryczne sosy ... . Ugotowana czy na surowo? Botwinę możemy ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... świetnie smakuje solo. Można jeść je na surowo lub gotować, dusić, smażyć, grillować, zapiekać. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, warzywnych przekąsek, omletów, zup oraz dań głównych. ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... zwiększy przyswajalność żelaza. Możemy połączyć tofu z warzywami, dodać do zupy, a nawet przygotować na jego bazie jajecznicę lub dodać do owsianki. Sprawdzi się również jako dodatek do wegetariańskich ... . Najczęściej jest to wynikiem jej ...

dawno temu

Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

... również do sałatek, farszów, zup. Mąka kasztanowa nadaje się do wypieków, natomiast puree to świetny dodatek do deserów. 17435 ...

dawno temu

Wartości odżywcze komosy ryżowej

... głównych. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs, zastępując w obiedzie ziemniaki, ryż, makaron czy kaszę. Quinoa może stanowić także dodatek do zup, sałatek, ciastek, a prażone ziarna można dodać ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... mniej skrobi, dlatego po ugotowaniu jest sypki i się nie klei. Sprawdzi się jako dodatek do zup, farszów, sałatek. Jaśminowy – pochodzi z Tajlandii. Zawiera więcej skrobi. Po ugotowaniu jest dość ... , ma złocisty odcień, jest delikatny w smaku. ...

dawno temu

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

... . Dodaj przekrojonego na pół surowego ziemniaka do przesolonej zupy lub gulaszu, pochłonie on nadmiar soli. 17521 ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?

... pozorom bataty dają szerokie pole do popisu. Można z nich zrobić zupę krem, gulasz, sałatkę, puree, placki ziemniaczane, a nawet pudding lub brownie. Mi najbardziej smakują wtedy, kiedy są przypieczone ...

dawno temu

Kuchenne inspiracje - jarmuż

... kulinarnych dedykowanych jednemu, jak i drugiemu. Jarmuż może być składnikiem sałatek, zup, makaronów lub stanowić dodatek do innych potraw. To także pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Coraz większą ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... zielone szparagi wyśmienicie smakują na surowo jako składnik lekkiej sałatki. Dobrym pomysłem jest również szparagowa zupa-krem. ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... kremowych zup, a także w gulaszach i sosach do makaronu. Smakuje wyśmienicie wraz z przyprawami korzennymi jako podstawa ciasteczek, ciast, deserów i placków. 17526 2. Jarmuż Choć jarmuż wydaje ... , a także w postaci zupy lub pesto. Jednak moim ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... z gulaszu jako zupę, później mięso, a na końcu podawane są uduszone warzywa. 283197 Barcelona, która jest stolicą Katalonii, może poszczycić się piękną halą targową La Boqueria, gdzie znajdziesz ... , że to właśnie tu uprawia się krokusy, z ...

dawno temu

Czym zastąpić jajko, proszek do pieczenia i śmietanę? Czyli kulinarne zamienniki, które uratują nas w kryzysowych sytuacjach

... - świetnie sprawdzi się w zupach, sałatkach. Natomiast jeśli w przepisie jest szklanka słodkiej śmietanki, może zastąpić ją szklanka mleka z dodatkiem łyżeczki masła. Czym zastąpić cukier waniliowy ...

+ Pokaż więcej