Bulion z warzyw - przepis

... Bulion warzywny to podstawa wielu zup. Bulion można zużyć od razu lub zamrozić w pojemnikach. Wiecie, jak go ugotować? ...

dawno temu

Dynia - jak ją pokroić, upiec i ugotować

... Kupiłeś (lub wyhodowałeś) dorodną dynię - i co dalej? Trzeba coś z niej przygotować - zupa, muffinki, a może puree z dyni? Zanim jednak przystąpisz do gotowania, musisz wstępnie przygotować dynię ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na pyszny krem z soczewicy

... na jego składniki więcej niż 20 złotych, to koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem. Dziś na obiad zupa z soczewicy - smaczna i zdrowa. Smacznego! :) ... Pyszna zupa krem z czerwonej soczewicy Kiedy pierwszy raz zobaczyłam przepis na ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... Dynia jest warzywem, które możesz wykorzystać na wiele sposobów - kremowa zupa dyniowa, sernik z dynią, muffinki, pyszny farsz do naleśników, a nawet placki, racuchy i kotlety. Pestki z dyni możesz ... lub swoje ulubione wypieki w dyniowej ...

dawno temu

Lepimy uszka z grzybami do barszczu

... zacznę wyjmować pozostałe. 285701 I to już wszytko! Teraz, aby uszka dotrwały do wigilii, musisz je zamrozić. Poukładaj je ma desce tak, by całkowicie wystygły, opłucz je zimną wodą, a następnie ... osusz i skrop olejem (by nie posklejały się), ...

dawno temu

Przepis na groszek ptysiowy

... Groszek ptysiowy to doskonały dodatek do zup-kremów. Jego przygotowanie w domu nie jest trudne, wymaga jedna nieco czasu i cierpliwości. Groszek można przechowywać przez kilka tygodniu w szczelnie zamkniętym pojemniku. ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami

... lat dodaje także suszone śliwki, które świetnie komponują się z kwaśną kapustą. Babcia zawsze przygotowuje kapustę z grzybami na 2-3 dni przed wigilią, tak by wszystkie smaki dobrze się "przegryzły". Oczywiście nie mogę się powstrzymać przed ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... buraki, zwłaszcza, że taki zakwas to nie tylko baza do zupy, ale także naturalny napój probiotyczny, który doskonale wzmacnia organizm, a na dodatek doskonale smakuje. ... Zakwas! to takie proste Znam wiele osób, które idą na łatwiznę i ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... Groszek cukrowy jest skarbnicą cennych witamin i składników odżywczych. Jak sama nazwa wskazuje – jest słodki i idealnie nadaje się jako główny składnik sałatek czy zup. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem tego ...

dawno temu

Marchewka w roli głównej. Smakowite inspiracje

... Marchewkę najczęściej dodajemy do zupy lub surówki. Dobrze smakuje też marchewka z groszkiem jako dodatek do dania głównego. Jednak z marchewki można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda - babeczki ... , frytki, zupę, koktajl czy pudding. ...

dawno temu

Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę

... . Ostatnią czynność powtarzaj, aż nie wykorzystasz całej galarety. Karpia w galarecie możesz przygotować kilka dni przed wigilią i przechowywać w lodówce - tym sposobem zaoszczędzisz czas przed samą kolacją ;-) 17589 ...

dawno temu

Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji

... Zelňačka – zelná polévka to nic innego jak tradycyjny czeski kapuśniak. Czym ta zupa się różni od polskiego kapuśniaku? Przekonajcie się sami. Przepis pochodzi z kanału kulinarnego KitchenBookTV na Youtube. Zobacz też inne przepisy na dania z ...

dawno temu

Potrawy to nie wszystko - czyli jak stylowo nakryć stół wigilijny

... - niektóre z nich jemy tylko raz do roku, właśnie podczas wigilii. Tego dnia wszytko sprowadza się do wspólnej kolacji wigilijnej w gronie rodziny oraz przyjaciół, zatem ważne, by i stół oraz jego dekoracja ... Przede wszystkim tradycja Wigilia ...

dawno temu

Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt!

... mąką, bo właśnie znalazłeś chwilę czasu na lepienie pierogów. Zatem już dziś możesz przygotować pierogi z kapustą oraz grzybami i zamrozić je, by w dniu wigilii odmrozić i ugotować. Gwarantuję, że będą smakowały tak, jakby przed chwilą zostały ...

dawno temu

Papryka w 17 smacznych odsłonach

... Papryka faszerowana, pieczona, kremowa zupa paprykowa, a może pasta z papryki? Możliwości jest naprawdę wiele. Papryka w kuchni stwarza szerokie pole do popisu, więc jeżeli tak jak ja uwielbiasz paprykę, poznaj 17 smakowitych przepisów na ...

dawno temu

Ugotuj rosół idealny

... Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie rosołu. Wystarczy wrzucić do garnka mięso, warzywa, trochę przypraw i już. A potem okazuje się, że zupa jest bez smaku, albo wręcz przeciwnie ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... Chłodnikowy zawrót głowy Chłodniki, czyli najprościej mówiąc, zupy na zimno, jada się w wielu zakątkach świata, szczególnie tam, gdzie lata są długie i gorące. Dlatego codziennie możemy odbyć ... wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się ...

dawno temu

Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców

... Kompot z suszu to niezwykły napój, który przygotowuje się zazwyczaj tylko raz do roku, w wigilię i to chyba właśnie w tym tkwi jego wyjątkowość... Najlepiej smakuje ten przygotowany z samodzielnie ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... Jak w kilku słowach opisać portugalską kuchnię? Porto, madera, owoce morza, bacalhau, zupa, kawa, oliwa. To tak w dużym skrócie. Z uwagi na to, że w Portugalii, szczególnie na północy kraju, panuje ... nieco chłodniejszy klimat niż np. We ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... i jabłkiem. Świeże, posiekane liście fenkułu możemy dodać do rosołu lub do zupy rybnej – ich zapach przypomina anyż i jest znacznie mniej intensywny niż zwykły koper ogrodowy. Ugotowaną bulwę kopru ... doskonale pod każda postacią – na surowo, ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... , konserwować, a kolby zamrażać, by w zimie cieszyć się ich smakiem. Kukurydza jest świetnym składnikiem kremowych zup, sałatek i zapiekanek, a młode, kilkucentymetrowe kolby można zamarynować i podawać ... w całości w roli przystawki lub jako ...

+ Pokaż więcej