Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... Sauté Sauté to sposób smażenia mięsa i ryb bez panierki na niewielkiej ilości tłuszczu. Używamy jedynie przypraw (sól, pieprz). W ten sposób wydobywamy naturalny smak mięsa i eliminujemy z potrawy ... niezdrowe dodatki. Pamiętajmy, że tłuszcz, ...

dawno temu

Sosy i dipy pełne smaku

... Sosy są niezastąpionym dodatkiem do wielu dań – przekąsek, pieczonych czy smażonych mięs, makaronów, ryżu, sałatek, surówek, a nawet deserów. Kochamy sosy, ponieważ poprawiają smak i wygląda ...

dawno temu

Pieczemy tarty - na słono i na słodko!

... ciasto! 17315 Gdy ciasto stygnie, przygotuj składniki. Tarta na słono Do zrobienia tarty na słono będziemy potrzebować: 300 g podsmażanego mięsa mielonego z sosem pomidorowym, kukurydzy, cebuli ... na tartę. Następnie dodajemy mięso oraz inne ...

dawno temu

Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach

... , beta-karoten, witaminy B1, E i PP. Stosuje się do warzyw, mięs, gulaszów, zapiekanek i zup. Przyrządza się z niej polentę oraz tortillę. Kasza kukurydziana występuje w postaci grubego i drobnego ... , zapiekanek, zup (np. krupniku), mięs czy ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... Grecka uczta Oliwę dodaje się niemal do wszystkiego. Je się ją na zimno, razem z pieczywem, z mięsem, z serami, z warzywami, w sałatkach. Można wręcz powiedzieć, że grecka kuchnia jest skąpana ... to zapiekanka z kilku warstw bakłażanów, ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... tradycyjną metodą, a więc na żywym ogniu. W obszar Gorskiego Kotaru i Liki jada się baraninę, jagnięcinę, wieprzowinę i dziczyznę. Do mięsa podawana jest palenta, czyli gotowaną miazga kukurydziana ... się na rybach i owocach morza – krewetki, ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... bigosu, no bo jak to bigos bez kapusty? Ano tak! Czasem i dziś używamy słowa "bigosować", czyli siekać coś na kawałki, a nasi pradziadowie siekali mięso, dodawali sok z cytryny oraz ocet i to był ... właśnie staropolski bigos. Kiszona kapusta ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... . Przyrządzanie tego owocu morza nie należy do najczystszych, więc najlepiej zabezpieczmy blat folią, ręcznikiem papierowym, czy gazetą. Kiedy stół i krab jest gotowy do akcji, zaczynamy! Wyciągamy mięso ... ). Wyjmujemy górną i dolną połowę ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... potrawę, na którą składają się ryż, mięso różnych gatunków ryb, przyprawy i dużo kolendry. Owoce morza to tamtejszy skarb. Portugalczycy uwielbiają je przyrządzać w jak najprostszej formie. Krewetki ... Portugalii nie pomija mięsa. Na stołach ...

dawno temu

W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?

... to połączenie buraków, kapusty, innych warzyw i przypraw. Mam nadzieję, że wam posmakuje ;-) Składniki: 285982 1/2 kg mięsa wołowego z kością, 4 średniej wielkości buraki, 1/4 włoskiej kapusty, 4 łyżki ... , 5 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... surowe mięso z tuńczyka lub łososia podane w małej miseczce, razem z ryżem na ciepło, warzywami i świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Smacznie, zdrowo i kolorowo. Skusicie się? Mięso bez mięsa ... Czy z roślin można zrobić coś, co będzie ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... i tych cięższych z mięsem. Moim zdaniem to makaron idealny - sprawdzi się prawie w każdym daniu. 284243 Penne Penne jest makaronem typowym dla kuchni włoskiej, ale i w Polsce spotykamy go bardzo często ... Cannelloni Cannelloni to włoski ...

dawno temu

Zalety grilla elektrycznego

... się. Nie zapominajmy także o ważnych aspektach zdrowotnych. Grillowanie na urządzeniu elektrycznym znacznie redukuje zawartość rakotwórczych związków w mięsie. Zdecydowana większość z nich znajduje ... się bowiem w dymie. Poza tym, podczas ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, majeranek, sól. Zasmażka: 1 1/2 łyżki masła, 2 łyżki mąki. 285097 Mięso oraz 3 marchewki, 3 pietruszki i 2 cebule włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by ... i gotuj przez 40 min aż staną się ...

dawno temu

Obiad na kieszeń studenta, ale z klasą!

... zajmie nam ok. 20 minut. Filety z piersi kurczaka wystarczy pokroić w kostkę, dodać ulubione przyprawy i podsmażyć na oliwie. Przygotowane mięso mieszamy z gotowym sosem słodko-kwaśnym. Idealnym ... . Na końcu dodajemy do sosu smażone mielone ...

dawno temu

Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji

... go serem (np. mozzarellą) i ulubionymi dodatkami - warzywa, szynka, mięso, owoce morza - pełna dowolność uzależniona od preferencji kubków smakowych. Niektóre gatunki mięsa warto wcześniej podgrzać ...

dawno temu

Jaki nóż wybrać?

... i dosyć szeroki, posiada sztywne ostrze oraz charakterystyczną "brodę" (ostrze wystaje poniżej rękojeści). Jego zastosowanie jest szerokie: możesz nim kroić mięso, ryby, wędliny w plastry lub kawałki ... potraw. Nóż do filetowania mięsa i ryb ...

dawno temu

Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku!

... z najdroższych ryb świata. Co ciekawe, mięso tej ryby nie jest niebieskie, a różowe, a ten kolor dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni jest kolorem szczęścia. W Hiszpanii w Nowy Rok przygotowuje ... dania... Kiedyś zawsze podawało się to, co ...

dawno temu

Co Włosi dodają do rosołu?

... panierki. W smaku są delikatne. Składają się głownie z mięsa wieprzowego oraz świeżych ziół. Małe kuleczki formujemy i wrzucamy do rosołu. Dzięki nim zupa zyskuje mocniejszy aromat. Zwłaszcza ... jeśli bulion przygotowywałeś wyłącznie na ...

dawno temu

Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?

... pomidorowym, mąką i przyprawami. Niektóre przepisy uwzględniają także dodanie ogórków kiszonych. BOLOGNESE – włoski sos z mięsa mielonego, pomidorów, wina i oliwy, podawany do spaghetti. BOUILLABAISSE ... winie. CRÈME BRÛLÉE – francuski deser ...

dawno temu

Dziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji poznaj przepis na najbardziej makaronowe danie

... z nich woda wrzuć mięso mielone, bardzo drobno posiekany czosnek i podsmaż od czasu do czasu mieszając. Teraz przyszedł czas na obrane ze skórki i posiekane pomidory, ocet balsamiczny, oregano, bazylię ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na kremową zupę z niespodzianką

... jako obiadu, "bo zupa to nie mięso"), a w naszym wczorajszym obiadowym menu nie było przewidziane nic więcej, to jednak nikt nie odszedł od stołu głodny, co więcej — wszyscy byli zachwyceni i nikt ... nie marudził na brak mięsa ;-) Przekonałam ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... , drzewka figowe oraz krzewy laurowe. Natomiast górskie hale dostarczają baraniego mięsa oraz owczego mleka, z którego wyrabia się przepyszne sery. Dzięki temu, tradycyjna gruzińska kuchnia kusi ... także. Cienkie, delikatne ciasto, misternie ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... nowicjuszem w tej materii, lepiej owiń muszlę ręcznikiem – w ten sposób nie pokaleczysz sobie dłoni (wiem co mówię...). Teraz wystarczy delikatnie odciąć mięso od skorupki i gotowe! Pamiętaj ... aby pod żadnym pozorem nie wylewać wody, która ...

+ Pokaż więcej