O czosnku słów kilka

... Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Czosnek jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów ... również przeciwskurczowo. Czosnek obniża ...

dawno temu

Ciasta czekoladowe, które poprawią ci nastrój po naprawdę złym dniu

... Zły dzień? Nic nie poprawia humoru tak skutecznie jak ciasto czekoladowe! Tak, wiem. Nie masz dziś nastroju do pieczenia. Na szczęście te słodkości zrobisz z prostych składników i nie musisz być zawodowym cukiernikiem, aby wyszły znakomicie. ... ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... podlewamy miodem, wkładamy do rękawa do pieczenia, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładajmy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1,5 godziny. Upieczone mięso wyciągamy z worka ... do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso. Ogrzewamy ...

dawno temu

Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie

... Dzień 11 listopada dla poznaniaków jest nie tylko świętem narodowym, ale także dniem, w którym w szczególny sposób wspominają św. Marcina - bohatera legend i inspirację dla... kucharzy. Bowiem w woj. wielkopolskim do dziś kultywowana jest ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... Nie wyobrażam sobie całkowitej rezygnacji z mięsa i ryb. Nigdy nie zostanę wegetarianką, ani weganką. Lubię jednak książki kucharskie autorów, którzy odżywiają się wyłącznie roślinami. ... Nawet najwięksi miłośnicy steków wiedzą, że nadmiar ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... lub piec. Moim numerem jeden są te, które na drugi dzień odsmażam na patelni – mają chrupiące, przyrumienione brzegi, a ich smak się pogłębia... pycha! Poniżej znajdziesz kilka porad jak zrobić idealne pierogi. ... . Na wesela przygotowywano ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... , pieczenia, gotowania. Kurki świetnie komponują się z daniami mięsnymi, jajecznicą, sprawdzą się również jako składnik omletu, zupy, sosu czy farszu np. do naleśników. ... zbyt długo się nie moczyły, ponieważ staną się niesmaczne. 281962 Kurki ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... może różnić się nieco smakiem i kolorem. Pasuje do przystawek, wędlin, mięs, serów, stanowi podstawę wielu sosów – zarówno tych przyrządzanych na ciepło, jak i na zimno. ... pikantnej odmiany gorczycy, co nadaje jej bardzo ostrego smaku. Dobrze ...

dawno temu

Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis

... wychodzą tak pyszne, że już kilkukrotnie zdarzało mi się, że nie doczekały świąt i musiałam piec kolejne partie ;-) ... Pierniczki - świąteczna tradycja Pieczenie pierniczków to świąteczna tradycja. Wstyd się przyznać, ale ja swoją przygodę z ...

dawno temu

Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie

... , o przepysznym kokosowym smaku. A dziś podzielę się z wami efektami wczorajszego pieczenia i oczywiście przepisem. Zapraszam i życzę smacznych rezultatów ;-) ... i błyszcząca. Teraz, nie przerywając ubijania, dodaj żółtka oraz wsyp wiórki ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... Coraz częściej decydujemy się, by urlop spędzić w Bułgarii. Słońce, piaszczyste plaże i... wspaniałe jedzenie przyciągają wielu turystów. Świeże warzywa, zioła, pyszne mięsa, sery... Najbardziej ... warzywach, mięsie i nabiale. Dania są pożywne, ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... do pieczenia. Prawidłowa temperatura do suszenia powinna nie przekraczać 100 stopni. Suszenie można prowadzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika nawet przez kilka godzin, komy by się jednak chciało ... tyle czekać ;-) Ja wkładam bezę ...

dawno temu

Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem

... - do tego kubek gorącej, aromatycznej kawy z mlekiem i wiedziałam, że dzień będzie udany ;-) Teraz nie mam rano aż tyle czasu, by piec bułeczki, ale czasem przygotowuję je dzień wcześniej i zajadam na śniadanie. Dodatek dżemu sprawia, że smakują ...

dawno temu

Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis

... Karpatka to tradycyjne polskie ciasto. Najlepiej smakuje oczywiście u mamy. Skąd nazwa? Otóż, karpatka to dwa blaty parzonego ciasta, przełożone budyniowym kremem. Ciasto podczas pieczenia zyskuje ... Przepis na karpatkę Składniki: Ciasto ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... do mięs. Warto sięgać po śliwki jak najczęściej, ponieważ nie tylko są bardzo smaczne, ale również korzystnie wpływają na nasze zdrowie. ... ? 283641 Śliwki nadają się na przetwory. Ja nie wyobrażam sobie zimy bez śliwkowych powideł, kompotów, ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... , warzywa – różne kompozycje mogą być tak samo odkrywcze, jak i smaczne. Prosto z rusztu smakują jeszcze lepiej niż w formie smażonej, pieczonej, czy gotowanej. ... z cytryny, dodając skórkę z cytryny, miód i ziarna sezamu. Grillujemy po 2-3 ...

dawno temu

Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki?

... oleje nadają się do smażenia - wiedziałeś o tym? Dowiedz się, na których olejach powinnaś smażyć i piec, a które są przeznaczone tylko do sałatek, sosów i dressingów. ... , pieczenia, jaki i do stosowania na zimno - to duży błąd. Przede ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... Dietetyczne gołąbki krok po kroku Składniki 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka, 100 g ryżu pełnoziarnistego, szklanka startej marchewki lub cukinii, średnia główka kapusty włoskiej, duża cebula ... ugotuj na sypko. Mięso dopraw solą, ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... Na kanapce, w zupie, w chipsach, w sałatkach - awokado smakuje niepowtarzalnie. Warto jednak wiedzieć, że egzotyczny owoc powinniśmy jeść na surowo, gdyż pieczony lub gotowany traci cenne wartości odżywcze. ... morza, np. z krewetkami i ...

dawno temu

Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku

... Domowe rogaliki są najlepsze! A co powiecie na jeszcze ciepłe, kruche rogaliki prosto z pieca ze słodkim nadzieniem, do tego kubek gorącej kawy z mlekiem... na samą myśl ślinka cieknie ;-) Do tego dobra książka i koc. Zdradzę wam, że właśnie ...

dawno temu
+ Pokaż więcej