Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad

... ., ale tym razem zmniejsz temperaturę do 150 st. i wyłącz termoobieg. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i polej już prawie upieczoną kaczkę sosem własnym i piecz jeszcze przez 30-45 min aż skórka mocno się zarumieni. To wszytko! I smaczny ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... Sezon na grillowanie w pełni. Karkówka, kiełbasy, wieprzowe szaszłyki – wszystko ociekające tłuszczem. Takie dania lepiej sobie darować – Światowa Organizacja Zdrowia zaliczyła przetworzone czerwone mięso do tej samej kategorii rakotwórczych ...

dawno temu

Poznaj przepis na najprostszy sos z suszonych pomidorów na świecie

... Przedstawiam wam ekspresowy sos z suszonych pomidorów i śmietanki. Jego przygotowanie zajmie ci najwyżej 10 min. To jeden z moich ulubionych sosów do mięsa, ale świetnie komponuje ...

dawno temu

Najsmaczniejsze pomysły na dania z czosnkiem

... Czosnek jest cenioną na całym świecie przyprawą. Jego intensywny smak i aromat może wzbogacić wiele potraw. Surowy jest ostry i wyrazisty, podsmażony lub upieczony staje się znacznie łagodniejszy ... i słodki. Czosnek to naturalny antybiotyk. ...

dawno temu

Aby beza zawsze była udana

... Upieczenie pięknej, białej bezy to prawdziwa sztuka. Jednak wystarczy przestrzegać kilku zasad, by beza wychodziła za każdym razem. ...

dawno temu

Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne!

... Ravioli to nieduże pierożki z ciasta makaronowego, nadziewane najczęściej serkiem ricotta, mięsem lub szpinakiem. Ravioli pochodzi z Włoch, ale popularność zdobyło na całym świecie - także w Polsce ...

dawno temu

Uratuj galaretę, czyli co zrobić, by galareta była klarowna?

... Chcesz przygotować przejrzystą, klarowną galaretę do karpia albo efektowne tymbaliki z kurczakiem i warzywami, a tymczasem wywar jest mętny? Zapewne gotowałaś go zbyt szybko albo włożyłaś mięso ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... podlewamy miodem, wkładamy do rękawa do pieczenia, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładajmy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1,5 godziny. Upieczone mięso wyciągamy z worka ... do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso. Ogrzewamy ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... garnka, zalej zimną wodą, dodaj obrane warzywa, czosnek i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (czyli około 3 godziny). Gdy wywar ostygnie, przecedzamy ... go przez sito. Mięso wyciągamy i obieramy. ...

dawno temu

Kurczak na 6 sposobów

... Dobrze przygotowane mięso z kurczaka jest smaczne i delikatne. Stwarza też wiele możliwości w kuchni - można je smażyć, gotować, piec, grillować... Jest jednym z najczęściej jedzonych rodzajów mięsa ... w Polsce - statystyczny Polak zjada ...

dawno temu

Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie

... Już od dawna chodziły za mną kokosanki i wczoraj wreszcie udało mi się znaleźć chwilę, żeby je upiec. To najlepsze i najłatwiejsze na świecie ciasteczka - kruche na zewnątrz, a mięciutkie w środku ... się, że nie upiekłam ich od razu, kiedy ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Czosnek jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów ... również przeciwskurczowo. Czosnek obniża ...

dawno temu

Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze

... Poszukujecie pomysłu na obiad dla całej rodziny? A może skusicie się na żeberka w smakowitej miodowej glazurze? Przepis jest bardzo prosty, a mięso wychodzi soczyste i delikatne. Zanim przystąpicie ... na mniejsze części. Miód, olej i przyprawy ...

dawno temu

Kilka pomysłów na muffinki

... Muffinki zawsze są dobrym pomysłem, bez względu na to czy jest okazja by je upiec, czy nie - wystarczy, że masz chwilkę, jakieś owoce, mąkę oraz jeszcze kilka innych produktów i babeczki gotowe! Zainspiruj się i znajdź swój ulubiony przepis na ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... Nie wyobrażam sobie całkowitej rezygnacji z mięsa i ryb. Nigdy nie zostanę wegetarianką, ani weganką. Lubię jednak książki kucharskie autorów, którzy odżywiają się wyłącznie roślinami. ... Nawet najwięksi miłośnicy steków wiedzą, że nadmiar ...

dawno temu

Bułeczki jak u babci - poznaj kilka smakowitych przepisów

... Bułeczki - słodkie, z ciasta drożdżowego, z powidłami lub owocami, a może z pesto, rukolą albo pieczarkami i serem? Które dziś upieczesz? :) Poniżej znajdziesz 12 przepisów na pyszne bułeczki. Smacznego! ...

dawno temu

Tęczowy tort My Little Pony krok po kroku

... Taki tort chciałaby dostać każda mała księżniczka. Jak go zrobić? Karolina, która prowadzi KitchenBookTV na YouTube pokazuje jak upiec tęczowe biszkopty i przygotować puszysty, słodki krem. Więcej słodkich inspiracji znajdziecie tutaj: Kreatywne ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... Coraz częściej decydujemy się, by urlop spędzić w Bułgarii. Słońce, piaszczyste plaże i... wspaniałe jedzenie przyciągają wielu turystów. Świeże warzywa, zioła, pyszne mięsa, sery... Najbardziej ... warzywach, mięsie i nabiale. Dania są pożywne, ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - podpłomyki

... , lecz w zmodyfikowanej wersji, by można było je upiec na patelni. Wiem, że tego niezapomnianego smaku podpłomyków prosto z kuchni węglowej nie da się niczym zastąpić, ale jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma ;-) ...

dawno temu

Poznaj przepis na wytrawne babeczki ze szpinakiem

... Wiecie za co uwielbiam wytrawne babeczki? Za to, że można je przygotować na każdą okazję. Smaczne śniadanie, przekąska w pracy, podwieczorek, lekka kolacja, a nawet przystawka podczas imprezy - w każdej z tych ról wytrawne babeczki sprawdzą się ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... Dietetyczne gołąbki krok po kroku Składniki 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka, 100 g ryżu pełnoziarnistego, szklanka startej marchewki lub cukinii, średnia główka kapusty włoskiej, duża cebula ... ugotuj na sypko. Mięso dopraw solą, ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... może różnić się nieco smakiem i kolorem. Pasuje do przystawek, wędlin, mięs, serów, stanowi podstawę wielu sosów – zarówno tych przyrządzanych na ciepło, jak i na zimno. ... . Charakteryzuje się łagodnym i delikatnym smakiem. Pasuje do ...

dawno temu

A może dorsz? 10 sprawdzonych pomysłów

... Dorsz to neutralna w smaku ryba, która doskonale nadaje się do grillowania, smażenia, pieczenia, gotowania oraz duszenia. Ma białe delikatne mięso. Dawniej był uważany za rybę dla ubogich, dziś ... ze względu na dużo mniejszą populację, mięso z ...

+ Pokaż więcej