Dlaczego warto jeść kiwi?

... . Ale czy wiedzieliście, że można nimi marynować mięso? To dzięki kwaśnemu smakowi, kiwi uzupełnia smak cielęciny i wołowiny. Jest bardzo smaczne z podsmażaną cebulą i z odrobiną zielonej pietruszki. Schab ... sosem zalej kotlety cielęce i ...

dawno temu

Kotlety schabowe w wersji light

... można bez problemu przygotować w "odchudzonej" wersji. Tym razem postanowiłam zmierzyć się z kotletami schabowymi. Wystarczy pozbyć się panierki, dobrze doprawić mięso i usmażyć je na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, by otrzymać smaczne i ...

dawno temu

Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje

... . A gdyby tak ją zakisić albo upiec w niej kurczaka lub dorsza? No, to jest pomysł! Przełam rutynę i wypróbuj któryś z 10 cytrynowych przepisów, które dla was przygotowałam. Zapraszam! ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... się nam przede wszystkim z zapachem świeżych ziół i oliwnych gajów, z dobrze przygotowanym, aromatycznym mięsem i świeżymi rybami, bo jest to kuchnia naturalna, która czerpie pełnymi garściami z bogactwa regionalnych produktów, jakie ... z ...

dawno temu

Panierka do kurczaka na 10 smacznych sposobów

... Jeżeli znudziła ci się już tradycyjna panierka do mięs z bułki tartej i mąki, to mam dla ciebie 10 najsmaczniejszych pomysłów na niezwykłe panierki, które świetnie smakują z kurczakiem, ale nie tylko. Którą wybierzesz? :) ...

dawno temu

Jak dobierać przyprawy do potraw?

... Masz w szafce mnóstwo przypraw i nie wiesz do czego ich użyć? Nie jesteś pewien, czy będą pasować do danego mięsa albo czy możesz je łączyć z ziołami? Oto krótki przewodnik, jak je dobierać, aby cieszyć się pełnią smaku! ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... do mięs. Warto sięgać po śliwki jak najczęściej, ponieważ nie tylko są bardzo smaczne, ale również korzystnie wpływają na nasze zdrowie. ... takie jak śliwowica, tarniówka czy rakija. Z kolei suszone śliwki to niezastąpiony składnik wigilijnego ...

dawno temu

Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć

... Tradycją już jest rozpoczynanie sezonu grillowego w czasie tzw. weekendu majowego, czyli w okresie 1-3 maja. W telewizji i na billboardach roi się wtedy od reklam zachwalających produkty różnych marek, w sklepach robi się tłoczno w dziale z ...

dawno temu

Właściwości rozmarynu

... Rozmaryn to przyprawa stosowana głównie do mięs. Świetnie sprawdzi się w przypadku jagnięciny, cielęciny, drobiu i wieprzowiny. Zyskamy dzięki niemu nie tylko wspaniały smak, ale też wiele cennych substancji odżywczych. ...

dawno temu

Czym przyprawić dania z kurczaka?

... Mięso z kurczaka najlepiej smakuje po doprawieniu. Nie warto jednak przyprawiać go wszystkimi ziołami, które znajdziemy w kuchni. Jakie zioła pasują do dań z kurczaka? Sprawdźcie sami. ...

dawno temu

Sernik na zimno - numer jeden wśród letnich deserów

... Sernik króluje podczas wszelkich rodzinnych uroczystości, świąt, bankietów. Puszysty, lekki, polany czekoladą, z rodzynkami lub brzoskwiniami. Jednak upieczenie dobrego sernika wymaga nieco wprawy ...

dawno temu

12 smacznych pomysłów na dania z kaszą jaglaną

... Kasza jaglana smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Warto ją włączyć ponieważ nie zawiera glutenu, obfituje natomiast w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo i miedź. Pasuje do mięs, sosów, sałatek, ...

dawno temu

Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... , ale za to jakie pyszne :-) No i nic się nie zmarnuje. Resztki wędlin i pieczeni można także zmielić w maszynce i wykorzystać jako farsz do pasztecików, pierogów, pyz. Upieczone lub ugotowane mięso ... Kto wszystko zje? Mięso, wędliny Z ...

dawno temu

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą

... , z braku czasu, przeważnie wspieram się fasolą z puszki. A czy wiecie, że z wody po takiej fasoli można upiec wegańską bezę? To jednak temat na osoby artykuł ;-) Zapraszam was do zapoznania się z moją subiektywną listą fasolowych przebojów. ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... nie pozwoliła mi jednak zakończyć na tym etapie przygód z tym deserem ;-) Zaczęłam wertować książki kucharskie, przeglądałam kulinarne blogi, pytałam koleżanek. Wreszcie, po kilku tygodniach prób i błędów udało mi się upiec bezę idealną. Chętnie ...

dawno temu

Jak zrobić masło czosnkowe?

... Masło czosnkowe znajduje bardzo wiele zastosowań w kuchni. Pasuje m.in. do grzanek, mięs, ziemniaków. Przepis na nie jest dziecinnie prosty. Smak domowego masła czosnkowego można wzbogacić ulubionymi ziołami i przyprawami takimi jak rozmaryn, ...

dawno temu

Niebanalne przepisy na tortillę

... pieczywa lub bazy do innych potraw. Z kolei hiszpańska tortilla to gruby omlet z ziemniakami, warzywami, mięsem. Obie wersje są równie smaczne. Zobacz 12 sprawdzonych przepisów na tortillę. ...

dawno temu

6 ciekawych pomysłów na lazanię

... najlepsze. Smak soczystych pomidorów harmonijnie przeplata się z kremowym sosem beszamelowym, a perfekcyjnie doprawione mięso i ser dopełniają kompozycję, która zostaje zamknięta pomiędzy kolejnymi warstwami makaronu. ...

dawno temu

Pyszne pesto z orzeszkami pinii

... Pesto alla genovese to tradycyjny włoski sos, którego głównym składnikiem jest bazylia i orzeszki piniowe. Pesto można podawać z makaronem, mięsem, ciastem francuskim lub po prostu ze świeżym chlebem. Poznaj przepis na szybki i pyszny sos pesto, ...

dawno temu

Ugotuj rosół idealny

... Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie rosołu. Wystarczy wrzucić do garnka mięso, warzywa, trochę przypraw i już. A potem okazuje się, że zupa jest bez smaku, albo wręcz przeciwnie ...

dawno temu
+ Pokaż więcej