Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... podczas gotowania, dodaj do wody odrobinę cukru. Żeby skórka cytryny albo pomarańczy podczas ścierana nie przyklejała się do tarki, wystarczy wcześniej posmarować powierzchnię tarki odrobiną oliwy ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... także reakcja alergiczna po spożyciu melona, arbuza czy pomarańczy. 283084 Melon w kuchni Melon melonowi nierówny :) – znamy kilka odmian melona i każda posiada nieco inny smak, dlatego każda ...

dawno temu

Co jeść w pracy?

... , banana czy pomarańczę. 281862 Jedz zdrowo także w pracy Są w pracy takie dni, że nie masz czasu na nic i wciągnięty w wir obowiązków zapominasz o jedzeniu. Na to także jest rozwiązanie - miej ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... , perliczki, bażanta, kaczki, a także gołębi hodowlanych czy królika. Nadają one jeszcze głębszy smak. Przyjmuje się natomiast, że rosołu nie gotujemy na wieprzowinie. Wywar przygotowany z samego drobiu ...

dawno temu

Jedzmy grejpfruty!

... Co kryje w sobie grejpfrut? Owoce te powstały dawno, dawno temu poprzez skrzyżowanie ze sobą pomelo i chińskiej pomarańczy. Grejpfrut jest niezwykle niskokalorycznym i orzeźwiającym owocem ...

dawno temu

Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

... Bożego Narodzenia! Miałam to szczęście spróbować ich podczas zeszłorocznej wigilii - przygotowała je grecka żona mojego brata - były pyszne! Przygotowuje się je z miodu, pomarańczy, orzechów włoskich ...

dawno temu

Z naleśnikiem dookoła świata

... . Najwykwintniejsza wersja to Crepes Suzette. Na patelni rozpuszcza się masło, dodaje się do niego skórkę i sok z pomarańczy. Tak przygotowanym sosem zalewa się naleśniki, dodaje odrobinę likieru ...

dawno temu

Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie

... w maszynce wraz z migdałami. Teraz masę marcepanową i cukier puder rozetrzyj przy pomocy miksera, dodaj zmielony mak z bakaliami i posiekaną skórkę pomarańczy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj śmietanę ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... używamy zieleniny (sałata, mięta, melisa, kolendra, natka pietruszki). Natomiast napoje i koktajle ozdabiamy zwykle plastrami cytryn czy pomarańczy lub innymi owocami. Tranżerowanie Tranżerowanie ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... kandyzowanych ananasów, łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy, 100 g suszonych daktyli, 100 g suszonej żurawiny, cytryna, jabłko 2 łyżki drobno posiekanych migdałów 100 ml rumu, 2 łyżki miodu, 50 ml soku ...

dawno temu

TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety

... zielony koktajl? Zblenduj pół pęczka natki z bananem, pomarańczą i odrobiną wody - smacznego! :) 17531 10. Czosnek Czosnek jest znany ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych oraz wzmacniających ...