Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... , perliczki, bażanta, kaczki, a także gołębi hodowlanych czy królika. Nadają one jeszcze głębszy smak. Przyjmuje się natomiast, że rosołu nie gotujemy na wieprzowinie. Wywar przygotowany z samego drobiu ...

dawno temu

Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa

... w niektórych rejonach Polski nazywany jest także skubańcem, przekładańcem, strzępcem, fugą lub fugowcem. Jak upiec pleśniak? - porady Aby spód ciasta zbytnio nie nasiąkł sokiem ze świeżych ... lub mrożonych owoców, warto najpierw podpiec go ...

dawno temu

Potrawy to nie wszystko - czyli jak stylowo nakryć stół wigilijny

... paczuszkom możesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - stworzysz piękną dekorację stołu, a jednocześnie obdarujesz najbliższych małym prezencikiem. Pomysłowe, prawda? ;-) 17597 ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... , Brae możemy zjeść vitalac. Są to jagnięce podroby zapakowane w jelito i upieczone na grillu. Z kolei na Visie dostaniemy pizzę z sardelami. Natomiast w dolinie Neretwy, Trilj i Cetiny będziemy mogli ...

dawno temu

Pomysł na weekend – ognisko

... , w którym upieczemy ziemniaki. Ziemniaki zawsze myjemy, ale nie obieramy ich, kładziemy je przed ułożeniem polan i gałęzi, przykrywamy garnkiem odwróconym do góry dnem i dopiero możemy układać i rozpalać ognisko ...

dawno temu

Pasta jajeczna - poznaj przepis na szybkie śniadanie

... , bazylia, oregano, mielona papryka do przyprawienia kurczaka. 286111 Zacznij od ugotowania jaj na twardo i upieczenia mięsa - umyj je, oczyść ze zbędnego tłuszczu, a następnie pokrój na kawałki. Dopraw ...

dawno temu

Kuchenka mikrofalowa nie tylko do podgrzewania

... czy też ciasto francuskie również nie będą się najlepiej czuły pod ostrzałem mikrofal. Nie urosną i nie zarumienią się. Dlatego jak masz ochotę na placek z owocami czy biszkopt, upiecz go w piekarniku ...

dawno temu

Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka?

... , jednak pamiętaj, by wyodrębnić pociechom oddzielną przestrzeń. 281627 Tort to podstawa przyjęcia okolicznościowego. Z łatwością upieczemy go sami – wystarczy przełożyć kremem biszkopt i skupić się na dekoracji ...

dawno temu

5 gadżetów, których potrzebuje początkujący miłośnik pieczenia

... , ale mogą się stłuc, a nie należą do najtańszych. Po piąte - sitko Prosta czynność przesiania mąki robi ogromną różnice. Jeśli chcesz upiec puszyste ciasto, koniecznie użyj sitka W ten sposób napowietrzysz mąkę ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... przygotowanie szparagów jest naprawdę wiele. Klasycznie podaje się je polane masłem z bułką tartą lub sosem holenderskim. Możemy je też owinąć szynką i upiec pod beszamelem. Szparagi można także zapiekać ...

dawno temu

Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku?

... gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i cukier. W czasie, gdy warzywa będą się dusić, oprósz rybę mąką i usmaż ją na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor (rybę można również upiec w folii ...

dawno temu

Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową

... do 170 st. Kiedy babka jest już upieczona, wyjmij ją z piekarnika i przestudź przez kilka minut, a następnie ostrożnie wyjmij ją z formy i przełóż na kratkę, by wystygła. Teraz czas na lukier ...

dawno temu

Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni!

... żurawiny. Świetnie komponuje się także z jabłkami i gruszkami. Do tego ser pleśniowy i sos cytrynowo-miodowy lub balsamiczny. Pycha! 17566 Blanszowaną lub upieczoną pod beszamelem cykorię można podać ...

dawno temu

Co można zrobić z cukinii?

... do sprawdzonego podkładu dodamy m.in. cukinię. Ciasto smarujemy sosem pesto, na który nakładamy po kolei: mozarellę, cukinię i orzeszki pini. Upieczoną pizzę polewamy delikatnie miodem i układamy na niej rukolę. Pizza jest bardzo lekka i może ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... , jest drożdżowe ciasto nazywane Langoszem. To duży placek upieczony z ugotowanych ziemniaków, mąki, drożdży oraz mleka. Smażony na głębokim tłuszczu nie należy do przekąsek najbardziej polecanych na dietach ...

dawno temu

Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji

... za sztywne, ani za miękkie. Gdy ciasto będzie rozciągnięte, rozprowadź na jego powierzchni odrobinę oliwy z oliwek i wodę (w równych proporcjach), dzięki czemu po upieczeniu będziesz cieszyć ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... i rozmarynem, wymieszane ze śmietanką i surowym jajkiem. Po upieczeniu z pewnością wszystkich zachwyci. Równie smaczna jest pizza z kurkami. Kto powinien zachować ostrożność? Kurki, podobnie ...

dawno temu

Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć!

... nagrzanego do 160 st. i piecz przez 12-15 min. Makaroniki nie powinny się zarumienić, a jeśli tak się stanie, zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia o kilka minut. Upieczone makaroniki wyjmij ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... . Upieczone już ciasteczka przełóż na metalową kratkę, by przestygły. 282016 Zmielony jak w powyższym przepisie suszony rumianek możesz dodać do babeczek lub do swojego ulubionego ciasta. Możesz ...

dawno temu

Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać?

... na ich przyrządzenie. Przegrzebki najlepiej podać z warzywami i kolendrą, a najlepiej smakują prosto z patelni. Możesz je także udusić lub upiec. 283169 Kalmary Ich mięso zawiera sporą ilość protein ...

dawno temu

Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek

... się w 1855 roku w magazynie Frugal Housewife. Podano w nim, że fasolę i groch należy wysuszyć, a następnie ugotować do miękkości lub podgotować i upiec. Do fasoli dodawano wieprzowinę i piekło się ją ...

dawno temu

Przepis na malinowy obłoczek - lepszego ciasta nigdy nie jadłeś!

... na dwa dni. Wtedy wychodzi idealnie! Najlepiej jeśli bezę upieczesz dzień wcześniej i pozostawisz w piekarniku lub w temperaturze pokojowej i przykrytą ściereczką do następnego dnia. Przekonałam ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... do lodówki. Po tym czasie obsmaż ze wszystkich stron i upiecz. A zupa czosnkowa? Próbowaliście kiedyś? Jest po prostu wspaniała, a robi się ją ekspresowo. Na klarowanym maśle trzeba zeszklić cebulę, potem ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... , jak również po ugotowaniu z rozmaitymi dodatkami lub upieczeniu. 282598 Latem ulice pachną grillowanymi sardynkami.Najczęściej posypuje się grubą morską solą i grilluje. Na stołach króluje także dorada. Przyrządza ...

+ Pokaż więcej