Gołąbki nie tylko w kapuście

... takimi jak faszerowana kapusta, praakes czy galuptzi. Podaje się je w czasie czasie Święta Szałasów. Kåldolmar - skandynawskie gołąbki. Są bardzo podobne do polskich. Mięsno-ryżowy farsz wzbogacony ... jest prawdopodobnie zapożyczona od ...

dawno temu

W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna

... owoców. Podczas letnich miesięcy w wielu miastach i miasteczkach organizowane są festiwale, jarmarki, karnawały, promujące kuchnię danego regionu. Swoje święta mają mi.in pierogi, flaki, ziemniaki ... Poznawanie świata „od kuchni” 282019 ...

dawno temu

Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis

... Mimo, że do świąt zostało jeszcze siedem tygodni, już pora pomyśleć o pierniczkach. Potrzebują bowiem czasu, by zmięknąć i nabrać charakteru. Poza tym zapewniam was, że ciasteczka z tego przepisu ... wychodzą tak pyszne, że już kilkukrotnie ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... na co dzień? 281902 Tradycyjnym duńskim daniem, podawanym szczególnie podczas świąt i uroczystości rodzinnych jest schab pieczony razem ze skórką. W trakcie pieczenia słonina wytapia się, dzięki czemu ... , ale także wołowina, drób, dziczyzna i ...

dawno temu

Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego

... Wygoń nudę z kuchni - przygotuj coś prostego, zaskakującego i jednocześnie smacznego, czyli pierś z kurczaka z brokułem i serem zapiekaną pod warkoczem ciasta francuskiego! Idealna na co dzień i od święta - przekonaj się sam! ;-) ...

dawno temu

Sękacz - skarb Podlasia

... Sękacz to regionalny wypiek, znany na Kaszubach, Suwalszczyźnie i przede wszystkim Podlasiu. Dziś trudno sobie wyobrazić tradycyjne podlaskie wesele czy Święta Bożego Narodzenia bez sękacza. Sękacz ...

dawno temu

Meksyk w kuchni - przepis na burrito

... Kuchnia meksykańska obok francuskiej i włoskiej to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kuchni świata - nic w tym dziwnego! Kuchnia Meksyku jest kolorowa, pełna wyraźnych smaków i aromatów - jednym ...

dawno temu

Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku!

... dania... Kiedyś zawsze podawało się to, co zostało ze Świąt Bożego Narodzenia - bigos, pieczone mięsa i oczywiście śledzie. A wszyscy wiedzą, że bez śledzia Sylwester nie może się odbyć, bo ta ryba przynosi nie tylko szczęście i zdrowie, ale ...

dawno temu

Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... . Czy wyobrażasz sobie święta bez bigosu albo imieniny u cioci, na których nie podano tej potrawy? Zapewne nie... Na czym więc polega fenomen bigosu? Dlaczego tak bardzo lubimy go jeść? A czy wiesz, z czego przygotowywano staropolski bigos? ...

dawno temu

Kulinarna podróż po Włoszech

... w domach i restauracjach. Pizzę czy spaghetti jada się niemalże w każdym zakątku świata. Dlaczego? Swoją popularność kuchnia włoska zawdzięcza nie tylko niezwykłemu smakowi potraw, ale także ich prostocie ... . Nie można zapomnieć także o ...

dawno temu

Pierniczkowa Lista Przebojów - TOP 10 przepisów na świąteczne pierniczki

... Znacie już podstawowy przepis na pierniczki, teraz czas więc na pozostałe pierniczkowe inspiracje. Nie wiem jak wy, ale ja nie wyobrażam sobie świąt bez tych korzennych ciasteczek. Pieczenie ich to wspaniała zabawa, a zapach, który unosi się ...

dawno temu

Poznaj właściwości kardamonu

... do najdroższych przypraw na świecie. Poznaj jego właściwości i dowiedz się w jakich dolegliwościach zdrowotnych może być pomocny. ...

dawno temu

Tajniki kuchni japońskiej

... Kuchnia japońska zaliczana jest do najzdrowszych kuchni świata, ponieważ przeważają w niej warzywa, świeże ryby i owoce morza. Nic więc dziwnego, że Japończycy są długowieczni, szczupli i do późnej ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... są podawane w sosie czosnkowym lub w gęstej zupie açorda de marisco, przyrządzanej z miąższu chleba. Inne ryby, które są tam często jadane to makrela, okoń i cefal. Oprócz ryb dieta północnej części ... w drodze do pracy. Obiad w Portugalii jada ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... ), jak także potrawy ludów pasterskich, kuchnia wywodząca się z morskich tradycji i innych kuchni świata, zatem nie jest ona jednolita. Kuchnia słonecznej Hiszpanii kojarzy ...

dawno temu

Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad

... Święta już tuż tuż! Pewnie już doskonale wiesz co przygotujesz na wigilijną kolację, ale warto także wcześniej pomyśleć co podasz swoim gościom pierwszego i drugiego dnia świąt. Ja w tym roku ...

dawno temu

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku

... W czym tkwi sekret wigilijnego barszczu? Oczywiście w zakwasie. Na dwa tygodnie przed świętami moja babcia nastawia w kamiennym garnku buraczany zakwas. W tym roku ja również postanowiłam ukisić ...

dawno temu

Czas na herbatkę! 8 rozgrzewających przepisów

... aż do wiosny ;-) Lubię eksperymentować z nowymi smakami i dodatkami. Do herbaty świetnie pasują goździki, imbir, miód, cytrusy, suszone i kandyzowane owce, konfitury, słodkie syropy i soki oraz aromatyczne alkohole - nalewki czy rum. Zapraszam ...

dawno temu

Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów

... Jak patrzę na te wszystkie ciasteczka, babeczki i pierniczki, wiem, że to będą baaardzo słodkie święta... ;-) Nie mogę się zdecydować, które wybrać! A może wy pomożecie dokonać mi wyboru? Które świąteczne słodkości podobają się wam najbardziej? ...

dawno temu

Trzy pomysły na szybkie wegeobiady

... Świat kulinarny zawojowały potrawy wegetariańskie. Na każdym kroku spotykamy się z nowo otwartymi knajpkami z wegejedzeniem. Właśnie dlatego postanowiłam przenieść trochę warzyw do moich obiadów! ...

dawno temu

Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz?

... Rolada może stać się ozdobą każdego stołu. Jemy je na ciepło, na zimno w postaci wędliny, na co dzień, jak także od święta. Najlepiej smakują oczywiście te przygotowane samodzielnie, dlatego mam ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... Jak to było kiedyś... Przed laty pierogi były przygotowywane tylko z okazji świąt oraz ważnych uroczystości rodzinnych i na każde z nich robiło się inne pierogi, o innym kształcie i z innym farszem ... także jaja ugotowane na twardo, szpinak, ...

+ Pokaż więcej