Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć?

... owsiane, pestki dyni, siemię lniane, czarnuszkę, nasiona słonecznika, suszoną żurawinę lub śliwkę), dzięki nim chleb za każdym razem będzie smakować zupełnie inaczej. Wyrabiamy ciasto 282120 Ciasto ...

dawno temu

Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców

... Przepis na najlepszy wigilijny kompot z suszu Składniki: 3 jabłka, 6 śliwek (wybrałam kalifornijskie), 2 gruszki, garść żurawiny suszonej, duża garść moreli suszonych, 1/2 pomarańczy, 1/2 cytryny ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... urządzenia do suszenia owoców). Suszenie tą metodą powinno odbywać się w niskiej temperaturze, by nie spalić owoców. Zacznij od dokładnego umycia ich i pokrojenia w plastry. Brzoskwinie (tak jak śliwki ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... na co dzień? 281902 Tradycyjnym duńskim daniem, podawanym szczególnie podczas świąt i uroczystości rodzinnych jest schab pieczony razem ze skórką. W trakcie pieczenia słonina wytapia się, dzięki czemu ...

dawno temu

Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... masę makową "na bogato", powyższą recepturę możesz wzbogacić np. o posiekane migdały, suszone śliwki lub morele. Cenna rada - aby masa makowa nie kruszyła się, była zwięzła i nie odchodziła od ciasta ...

dawno temu

Granola - pyszny początek dnia!

... , pekan, nerkowca, migdały, Pestki: słonecznika, dyni, sezam, siemię lniane, Suszone i kandyzowane owoce: rodzynki, morele, żurawiny, śliwki, jagody goji, ananas, mango, wiórki kokosowe, daktyle, figi ...

dawno temu

Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... do pracy, produkty należy dokładnie oczyścić i umyć. Płuczemy je przed pokrojeniem i wydrylowaniem, w przeciwnym wypadku nasiąkną wodą. Owoce o twardej skórce takie jak agrest czy śliwki, warto wcześniej ... pyszne przetwory z dyni, śliwek, ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... inspiracje 285023 Gęsina jest niezwykle delikatna w smaku. Do aromatu mięsa pasują owoce, dlatego gęś przeważnie faszeruje się gruszkami, suszonymi śliwkami lub jabłkami i naciera przed pieczeniem ...

dawno temu

Co zabrać na piknik?

... osobno w słoiczku. Dobrze sprawdzą się także owoce – jabłka, borówki, banany, nektarynki, porzeczki, agrest, śliwki, morele... Co do picia? Zamiast niezdrowych, gazowanych napojów zdecydujmy się na wodę z miętą lub domową lemoniadę. 17321 ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... pozbyć się skórki z pomidorów, nektarynek, brzoskwiń czy śliwek blanszuj je. Temu samemu zabiegowi poddawaj warzywa i owoce, które chcesz zamrozić – po blanszowaniu dokładnie je osusz i włóż ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... zupę tuż przed podaniem. W zależności od gustu oraz smaku i koloru, jaki chcemy uzyskać możemy dodać do rosołu również natkę pietruszki, suszone grzyby lub śliwki, szafran lub jałowiec ...