Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... , to klasycznym zestawieniem będzie tatar z zimną, czystą wódką. Możemy również zdecydować się na czerwone wytrawne wino Pinot Noir. Tatar na świecie W różnych zakątkach świata możemy odnaleźć dania ... serem. 283994 W Peru surowe mięso ryby ...

dawno temu

Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

... wielu dań. Sezon na to warzywo trwa od listopada do marca. Można je bez problemu kupić w wielu marketach. https://www.instagram.com/p/BO2I0FGj9ws Kallerosse podbiło serca i kubki smakowe amatorów nowinek ... świetnie smakuje solo. Można jeść je ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... drobiu, ale także krewetek, ryb, wołowiny czy tofu. To tzw. danie jednogarnkowe. Pyszne i proste w przygotowaniu. 281373 Pochodzi z Azji. Najczęściej jest utożsamiane z kuchnią tajską oraz indyjską ... przyspiesza spalanie tłuszczu. Wspomaga ...

dawno temu

Spaghetti na 7 sposobów

... Spaghetti to typowo włoskie danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Jest proste w przygotowaniu, a makaron spaghetti stwarza wiele możliwości smakowych. Poznaj kilka pomysłów jak na bazie makaronu spaghetti (i nie tylko :)) ...

dawno temu

Sztuka jedzenia pałeczkami - kurs dla początkujących

... pozorem nie można, a co wręcz trzeba robić przy japońskim stole? Jeżeli już opanujesz sztukę jedzenia pałeczkami, przekonasz się, że dania kuchni Dalekiego Wschodu smakują o wiele, wiele lepiej, kiedy jesz je przy pomocy "japońskich sztućców". ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... Risotto, czyli Włochy na talerzu Risotto to klasyczne włoskie danie. Jeśli opanujemy sztukę przygotowywania podstawowej wersji, to na jej bazie możemy potem wyczarowywać w swojej kuchni prawdziwe ... kulinarne arcydzieła. Risotto może być ...

dawno temu

Obiad w wersji wegetariańskiej

... na życie. Jednak nie da się ukryć, że dieta wegetariańska sprzyja naszemu zdrowiu. Poniżej znajdziesz 6 pomysłów na potrawy w wersji wegetariańskiej, które tradycyjnie przygotowywane są na bazie mięsa. Te wegepotrawy posmakują niejednemu ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... , pieczenia, gotowania. Kurki świetnie komponują się z daniami mięsnymi, jajecznicą, sprawdzą się również jako składnik omletu, zupy, sosu czy farszu np. do naleśników. ...

dawno temu

Włoska sałatka z kozim serem

... , ale można się do niego przyzwyczaić. Kozie sery są popularne m.in. w Grecji, Francji i we Włoszech. Mają nieco ostrzejszy smak niż krowie. Świetnie smakują solo, wraz z innymi serami na desce lub jako składnik wielu dań, zarówno na ciepło jak ...

dawno temu

Gołąbki nie tylko w kapuście

... społeczeństwa zaadaptowały ten przepis – owijając w liście kapusty kaszę i ziemniaki. Takie były polskie początki dania, które dzisiaj wszyscy znamy i lubimy. Gołąbek nie jedno ma imię Gołąbki ... są popularne niemal w całej Europie od ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... Klasyka francuskich przyjęć Deska serów - zwana przez Francuzów „plateau de fromage” – może zarówno stanowić przekąskę na spotkaniach towarzyskich lub być serwowana jako przystawka przed daniem ... głównym. Warto jednak pamiętać, że Francuzi ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... warzywach, mięsie i nabiale. Dania są pożywne, smaczne, urozmaicone. Bułgarzy do przygotowywania potraw używają dużej ilości czosnku, czubrycy, mleka, gęstego jogurtu i ostrej papryki zwanej luta czuszka ... , nazywane tam kiseło mliako, ...

dawno temu

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

... ziemniaków – one także są szkodliwe dla zdrowia. Ziemniaki mogą być przykryte cienką warstwą ziemi – wtedy lepiej się przechowują. Dobieraj typ kulinarny ziemniaków do konkretnego dania, które chcesz ... przygotować. Jeśli nie masz odpowiednich ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... oraz cebuli. Te cztery warzywa są składnikiem praktycznie każdego węgierskiego dania. Na Węgrzech je się także ryby: fogas, czyli odmianę sandacza balatońskiego, ale także karpia, suma czy szczupaka ... . Węgierskie gospodynie najczęściej gotują ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... zupę, do której dodamy śmietanę lub mąkę, kaloryczność dania znacznie wzrośnie. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie jogurt naturalny lub kefir. Podobnie sytuacja wygląda z sałatkami - kaloryczne sosy ... na drugie śniadanie lub lekką przekąskę. ...

dawno temu

Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć

... w przyprawach, boczku, kiełbasek z serem lub bez. Z własnego doświadczenia polecam zakup mięsa nieprzetworzonego w żaden sposób. W sklepie warto zapytać, czy polecają daną partię ...

dawno temu

Zielone szaleństwo - czyli wszystko, co musisz wiedzieć o smoothie

... Czy tobie też znudziło się śniadanie w postaci owsianki, jajecznicy i tostów? Nie masz rano czasu, by przyrządzać nowe dania, jesz w biegu, a posiłek, który zabierasz ze sobą do pracy ... smakować i eksperymentować. Nie daj się prosić - zrób to ...

dawno temu

Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?

... śmietana o zapachu wędzonej ryby raczej nie zachwyci waszych gości ;-) Mam swoje sprawdzone pomysły na dania resztkowe, chętnie się nimi z wami podzielę. Co zrobić z resztkami jedzenia? Pieczywo ... albo kurczak. Całość polewamy sosem z ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... – kiełbaski z siekanej wieprzowiny. Można je podawać jako wędlinę lub jako danie główne – grillowane, w towarzystwie białej fasoli, jarzyn, czasem również z jajkiem albo frytkami. Pa amb tomaquet – świeży ... z kałamarnicą. Charakterystyczny dla ...

dawno temu

Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem

... Pieczeń rzymska z jajkiem to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Robi się ją bardzo szybko. W wersji na ciepło sprawdzi się jakie danie obiadowe. Natomiast na zimno z powodzeniem zastąpi wędlinę na kanapki, a do tego pięknie ...

dawno temu

Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

dawno temu

Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian

... strączkowe, jest idealnym składnikiem dań wegetariańskich. Możemy przyrządzić ją na słono, pikantnie lub słodko – ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Warte wypróbowania są pasty kanapkowe na bazie fasoli ...

dawno temu

Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup

... Rosół jest dosyć tłustym, tradycyjnym polskim daniem i dla niektórych niedziela bez gorącego, aromatycznego rosołku to nie niedziela ;-) A co z tymi, którzy się odchudzają? Dla nich wersja prawie bez tłuszczu! Zapraszam po przepis - smacznego! ..

dawno temu

Jak zrobić sałatkę grecką?

... "Szybkie rączki" pokazują krok po kroku jak zrobić sałatkę grecką z ciecierzycą. Co sądzicie o tym przepisie? Jakie dania chcielibyście zobaczyć w kolejnych odcinkach naszej nowej serii? ...

+ Pokaż więcej