Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... receptury na zalewy marynaty, dżemy czy syropy. W poszukiwaniu inspiracji wertujemy tez książki kucharskie, przeglądamy kulinarne blogi, podpytujemy znajomych. A potem okazuje się, że ogórki spleśniały ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... na tematy kulinarne. Przy jedzeniu Portugalczycy używają ogromnych ilości papierowych serwetek. Po zakończeniu posiłku nikt nie wstaje od stołu zbyt szybko. 17435 ...

dawno temu

Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać?

... ziemniaków – one także są szkodliwe dla zdrowia. Ziemniaki mogą być przykryte cienką warstwą ziemi – wtedy lepiej się przechowują. Dobieraj typ kulinarny ziemniaków do konkretnego dania, które chcesz ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... . Kuchnia nadmorskich regionów kształtowała się przez wieki. Miały na nią wpływ kulinarne tradycje Greków, Rzymian, Ilirów, a w później także Włochów oraz Francuzów. Z kolei w części kontynentalnej ...

dawno temu

Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji

... Zelňačka – zelná polévka to nic innego jak tradycyjny czeski kapuśniak. Czym ta zupa się różni od polskiego kapuśniaku? Przekonajcie się sami. Przepis pochodzi z kanału kulinarnego KitchenBookTV na Youtube. Zobacz też inne przepisy na dania z ...

dawno temu

Niezwykła siła zamknięta w maleńkich nasionach chia. Jak ich użyć w kuchni?

... , a kiedy je zmielimy i połączymy z wodą, mogą stanowić zamiennik jajek w wypiekach i cieście chlebowym. Chia to także doskonały dodatek do deserów. Pudding z chia 281420 Na jedną porcję potrzebować ...

dawno temu

Marchewka w roli głównej. Smakowite inspiracje

... Marchewkę najczęściej dodajemy do zupy lub surówki. Dobrze smakuje też marchewka z groszkiem jako dodatek do dania głównego. Jednak z marchewki można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda - babeczki ...

dawno temu

Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru

... Kończące się lato smakuje śliwkami. Z tych owocach można wyczarować prawdziwe kulinarne arcydzieła, począwszy od najróżniejszych ciasto, poprzez kompoty, powidła, nalewki, aż po marynaty i sosy ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... Kuchnia katalońska pachnie owocami morza, rybami, pomidorami, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek. Kulinarne tradycje regionu kształtowały się przez wieki. Katalończycy są dumni, że w ich kuchni można odnaleźć wpływy różnych kultur – m.in. ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... Pierogi są bardzo wdzięcznym daniem – stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Możesz zrobić je z czym chcesz, z tym co lubisz albo na co masz akurat ochotę. Można je gotować, smażyć na głębokim oleju ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... kulinarne arcydzieła. Risotto może być zarówno dodatkiem do głównego dania, jak i samodzielną potrawą. Jego przygotowanie zajmie najwyżej 30 minut. Nadaje się na szybki obiad i wykwintną kolację ...

dawno temu

Na świętego Marcina dobra gęsina

... . Ważne jest także, by kości nie były połamane, a mostek nie powinien wystawać poza piersi. W zależności od tego, czym była karmiona gęś, mięso może mieć kolor jasnoróżowy lub żółty. Gęsina - kulinarne ...

dawno temu

Odkryj cukinię na nowo

... marynowana na zimę, risotto, zapiekanki... Wydawało mi się, że przetestowałam już wszystkie przepisy. Dlatego postanowiłam podejrzeć, co inne kulinarne blogerki potrafią wyczarować z tego warzywa. Jak się okazuje z cukinii można zrobić niemal ...

dawno temu

Sekrety kuchni greckiej

... , no i oczywiście ser feta oraz oliwa. Trudno sobie wyobrazić tradycyjny grecki posiłek bez tej sałatki. Co ciekawe, Grecy nie dodają do niej sałaty, uważając to niemal za kulinarną zbrodnię ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... w kuchni mają nie tylko kwiaty, ale również suszone pędy i liście – charakteryzują się one gorzkawym smakiem, przypominającym nieco rozmaryn. Jednym z najstarszych, udokumentowanych kulinarnych zastosowań ...

dawno temu

Wątróbka, płucka, ozorki, a może serduszka? Przepisy dla smakoszy podrobów

... nie dziwi więc obecność serca, grasicy, ozorów w karcie dań wykwintnej restauracji. Zobaczcie, jakie pomysły na dania z podrobami mają kulinarni blogerzy. ...

dawno temu

Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child

... , z której najważniejsza i najbardziej znana to "Mastering the Art of French Cooking" (1961). Zasłynęła jako prowadząca programy kulinarne - najpopularniejszym był "The French Chef", dzięki któremu spopularyzowała francuską kuchnię w USA. ...

dawno temu

Beza? To musi się udać!

... nie pozwoliła mi jednak zakończyć na tym etapie przygód z tym deserem ;-) Zaczęłam wertować książki kucharskie, przeglądałam kulinarne blogi, pytałam koleżanek. Wreszcie, po kilku tygodniach prób i błędów udało mi się upiec bezę idealną. Chętnie ...

dawno temu

Purée nie tylko z ziemniaka - 12 wybornych przepisów na purée z warzyw

... pomysłami, zerknijcie na 11 propozycji blogerów kulinarnych, które dla was zebrałam. Które purée najbardziej przypadło wam do gustu? ;-) ...

dawno temu

Oliwki w roli głównej

... , można z nich także przygotować smaczną pastę. Ewa Wachowicz, dziennikarka i producentka telewizyjna, znana m.in. z programów kulinarnych proponuje wiele smacznych przepisów z wykorzystaniem oliwek. ...

dawno temu

Kuchenne inspiracje - jarmuż

... kulinarnych dedykowanych jednemu, jak i drugiemu. Jarmuż może być składnikiem sałatek, zup, makaronów lub stanowić dodatek do innych potraw. To także pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Coraz większą ...

dawno temu

Fasolka szparagowa nie tylko z masłem i tartą bułką

... . Jednak z fasolki można przyrządzić wiele innych smakowitych potraw. Świetnie się komponuje z orientalnymi przyprawami, sosem pomidorowym, mięsem. Fasolkę można również marynować. Sprawdź, jakie pomysły na wykorzystanie w kuchni szparagówki ...

+ Pokaż więcej