Co pić w czasie upałów?

... Kiedy słupek rtęci wskazuje temperaturę ponad 25 stopni, wówczas jesteśmy szczególnie narażeni na odwodnienie, dlatego latem trzeba pamiętać, by przyjmować odpowiednie ilości płynów. Nie musi to być koniecznie woda - oto kilka pomysłów czym ...

dawno temu

Mała rzecz a cieszy. Przepisy na ciasteczka

... czy do pracy. Domowych wypieków nie są w stanie zastąpić żadne słodycze, nawet te z najlepszej cukierni. Poza tym, przygotowując te ciasteczka w domu, mamy pewność jakich składników używamy. Możemy ...

dawno temu

Wegański bufet. Przepisy na imprezowe przekąski dla wegan

... Urządzasz imprezę w domu, a wśród twoich znajomych są osoby, które nie jedzą laktozy, jajek, mięsa... Zastanawiasz się, jakie przekąski przygotować, by nikt nie wyszedł od ciebie głody, i nagle ...

dawno temu

Tradycyjny smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem

... Czasem nachodzi mnie ochota na kromkę świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem. Oczywiście taki smalec można kupić niemal w każdym sklepie, jednak nic nie zastąpi smaku ...

dawno temu

Smaczne i szybkie dania z ryżem

... na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono. Komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, jajkami, owocami. Nadaje się do zapiekania, gotowania, smażenia, sałatek placków, kotletów, farszy ...

dawno temu

Jak dobierać przyprawy do potraw?

... Masz w szafce mnóstwo przypraw i nie wiesz do czego ich użyć? Nie jesteś pewien, czy będą pasować do danego mięsa albo czy możesz je łączyć z ziołami? Oto krótki przewodnik, jak je dobierać, aby cieszyć się pełnią smaku! ...

dawno temu

Japoński savoir-vivre przy stole

... Co robić, a czego nie będąc w Japonii? Co jest dozwolone, a co śmiertelnie obrazi japońskiego współbiesiadnika. Co kraj, to obyczaj - kuchnia japońska, tak odmienna od naszej, rządzi się też innymi ...

dawno temu

Wegetariańskie kotlety polecają się na obiad

... Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i urozmaicać tradycyjne dania. Z drugiej strony jestem przeciwniczką marnowania jedzenia. Dlatego też kotlety z kaszy, ryżu, jajek czy gotowanych warzyw ...

dawno temu

Co zamiast masła? Kolorowe pasty do chleba

... Mimo, że na sklepowych półkach znajdziemy wiele past do smarowania pieczywa np. na bazie twarożku, jajek czy grillowanych warzyw, to uważam, że te przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze ...

dawno temu

Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki

... jak ta, czy lepiej ją kupić w sklepie, czy zrobić samemu w domu... Dowiedz się jak powinna wyglądać prawdziwa i smaczna chałwa, z czego można ją zrobić i na co zwrócić szczególną uwagę, jeżeli decydujemy się na jej zakup. ...

dawno temu

Przepis na ziemniaczane purée

... W czym tkwi tajemnica udanego purée? Powiem wam - w typie ziemniaków oraz mleku. Aby purée było idealne musisz wybrać ziemniaki typu C - mączyste i zacząć je gotować w zimnej wodzie. Jeśli chodzi ...

dawno temu

Lato na talerzu. Warzywa sezonowe

... słońcem pomidory, cukinia, bób, bakłażany, młoda marchewka, fasolka szparagowa, kukurydza, ogórki, wiśnie, porzeczki, morele, maliny, jagody... Można tak długo wymieniać.Zobacz czym się kierować przy zakupie letnich warzyw, jak je przechowywać, ...

dawno temu

Naleśniki nie muszą być nudne!

... Małe i duże łasuchy przepadają za naleśnikami. Okrągłe placki z mąki, mleka i jajek stwarzają bardzo szerokie pole do kulinarnych eksperymentów. Można je bowiem przyrządzać na tysiące sposobów ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe - zrób je sam!

... masło orzechowe. Jest to najprostsza receptura, ale możesz do orzechowej masy dodać także szczyptę soli i odrobinę cukru, lecz to kwestia smaku. Jedyne czego potrzebujesz to ulubione orzechy i dobry blender. Powodzenia i smacznego! :) ...

dawno temu

Co powinien wiedzieć początkujący miłośnik herbaty?

... Rafał Przybylok, pasjonat Yerba Mate, z wykształcenia geolog, prowadzi kanał na YouTubie Czajnikowy.pl. W dzisiejszym odcinku Rafał radzi od czego powinien zacząć początkujący miłośnik herbaty. Zapraszamy! ...

dawno temu

Właściwości szpinaku

... Prawdziwa bomba prozdrowotnych składników! Szpinak dostarcza wielu witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów, dzięki czemu wzmacnia odporność i chroni przed chorobami. Sprawdź, dlaczego warto jak najczęściej sięgać po zielone liście ...

dawno temu

Śmietana dobrze ubita

... ślady. Wtedy zmniejsz obroty, by nie dopuścić do zwarzenia (czyli rozwarstwienia i wytrącenia się grudek tłuszczu) i kontynuuj ubijanie aż stanie się sztywna. Po czym to poznać? Po uniesieniu końcówki ... się najczęściej do przygotowywania ...

dawno temu

Sztuka jedzenia pałeczkami - kurs dla początkujących

... Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z kuchnia azjatycką, spożywanie posiłków kuchni orientalnej w ich tradycyjnej oprawie może stanowić dla ciebie wyzwanie. Jak jeść pałeczkami? Czego pod żadnym ... przeżuwany, dzięki czemu można bardziej ...

dawno temu

Najzdrowsza herbata na świecie

... - tak działa ta sama L-teanina, która przy krótszym czasie parzenia pobudza nas do działania. Eksperci przekonują, że dieta bogata w L-teaninę wpływa na nas relaksująco, przy czym dodatkowo pozwala zachować ... ograniczyć ryzyko powstania grudek ...

dawno temu

Gadżety do ozdabiania ciast i deserów

... go na specjalną paterę, co może skończyć się uszkodzeniem dekoracji. Noże cukiernicze Teoretycznie można zastąpić je zwykłym kuchennym nożem, jednak nie jest on tak precyzyjny i łatwy w obsłudze, jak wersje ... cukiernicze. Dzięki nim ułatwimy ...

dawno temu

Sztuka parzenia zielonej herbaty

... do jak najbardziej hermetycznego pojemnika i postaw je w zacienionym, chłodnym miejscu. Ta zasada dotyczy każdego rodzaju herbaty. Następne pytanie: w czym parzyć zieloną herbatę? Istnieje cała gama ... Czego potrzebujesz? Wydaje się, że to ...

dawno temu

Sezon na botwinkę – dlaczego warto włączyć ją do diety?

... . Nawet osoby będące na diecie mogą bez problemu sięgać po potrawy oparte na botwinie, bez obawy o nadliczbowe kilogramy. Musimy uważać jedynie na to, z czym podajemy botwinkę. Jeżeli ugotujemy na jej bazie ... do kaszotto czy nadzienia do ...

dawno temu

Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku

... 450) + 2 łyżki + mąka do podsypania stolnicy, 300 g masła, 100 ml mleka, 60 g cukru, 40 g świeżych drożdży, 3 duże jajka, 3 pełne łyżki sera mascarpone, szczypta soli, i to czym chcesz nadziewać ... przez sito mąkę, jajka, szczyptę soli, ser ...

+ Pokaż więcej