Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... do 20 minut. O czym należy pamiętać? 282995 Do przygotowania przetworów używajmy tylko świeżych, nieuszkodzonych owoców i warzyw z pewnego źródła. Najlepsze będą oczywiście te z własnego ogródka ...

dawno temu

Jak jeść kraby?

... . Można zrobić to poprzez rozbicie młotkiem lub nacięcie nożem w środkowym miejscu czerwonej części. Z czym jeść kraby? Krab nadaje się do pieczenia, grillowania oraz gotowania. Można go jeść ... z roztopionym masłem, czosnkiem, cytryną i ...

dawno temu

Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz?

... Bataty możemy bez problemu kupić w supermarketach i sklepach warzywniczych. Słodkie ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów - gotowane, pieczone, smażone. W każdej postaci są pełne smaku. Lubią towarzystwo wyrazistych przypraw. Zobaczcie ...

dawno temu

Sernik na zimno - numer jeden wśród letnich deserów

... , no i czasu... Co innego sernik na zimno, równie pyszny, delikatny, kremowy, ale jego przygotowanie jest dużo mniej skomplikowane, no i przeważnie nie wymaga pieczenia :-) jednym słowem – ciasto ...

dawno temu

Najzdrowsza herbata na świecie

... - tak działa ta sama L-teanina, która przy krótszym czasie parzenia pobudza nas do działania. Eksperci przekonują, że dieta bogata w L-teaninę wpływa na nas relaksująco, przy czym dodatkowo pozwala zachować ... (z powodzeniem mogą one zastąpić ...

dawno temu

Zielona herbata - pij na zdrowie!

... i pozbawiony charakterystycznej goryczy aromat herbaty. Matcha – zielona herbata w proszku Naukowcy przekonują, że matcha, czyli zielona herbata w proszku jest najzdrowsza ze wszystkich gatunków zielonych ... herbat. Ten dobroczynny proszek po ...

dawno temu

Zdrowotne właściwości sezamu

... zawińmy w folię spożywczą i wstawmy do zamrażalnika na 20-30 minut. Potem, wyjęte z lodówki ciasto pokrój na centymetrowe plastry i ułóż na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz w piekarniku około 15 minut. Smacznego! ... ...

dawno temu

Śniadanie na mieście? Czemu nie

... Śniadanie poza domem? Czemu nie. Włosi, Hiszpanie czy Brytyjczycy rozpoczynają swój dzień w przytulnej kawiarni albo pubie na rogu. Piją kawę, herbatę, jedzą rogalika albo smażone na bekonie jajka ...

dawno temu

Ciasta czekoladowe, które poprawią ci nastrój po naprawdę złym dniu

... Zły dzień? Nic nie poprawia humoru tak skutecznie jak ciasto czekoladowe! Tak, wiem. Nie masz dziś nastroju do pieczenia. Na szczęście te słodkości zrobisz z prostych składników i nie musisz być zawodowym cukiernikiem, aby wyszły znakomicie. ... ...

dawno temu

Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... znacznie więcej składników odżywczych niż podczas całkowitego gotowania, smażenia lub pieczenia. Dodatkowo ich smak, kolor i chrupkość zasadniczo nie zmienią się. Jednak każdy rodzaj warzyw blanszuje ...

dawno temu

Chleb z garnka - sprawdzony przepis

... Chleb pieczony w garnku szturmem podbija kulinarne blogi, fora i grupy na portalach społecznościowych. Ja również uległam temu szaleństwu i metodą prób i błędów opracowałam własny przepis. Chleb ... dwukrotnie. Czystą lnianą ściereczkę posyp ...

dawno temu

Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

dawno temu

Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować!

... . Na co dzień gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. Zobaczcie najlepsze przepisy na wspaniałe wypieki siostry Anastazji, przetestowane przez kulinarne blogerki. ...

dawno temu

Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis

... Karpatka to tradycyjne polskie ciasto. Najlepiej smakuje oczywiście u mamy. Skąd nazwa? Otóż, karpatka to dwa blaty parzonego ciasta, przełożone budyniowym kremem. Ciasto podczas pieczenia zyskuje ... Przepis na karpatkę Składniki: Ciasto ...

dawno temu

Sekrety kuchni duńskiej

... Z czym ci się kojarzy kuchnia duńska? Myślę, że wielu z nas miałoby problem z odpowiedzią na to pytania. Jednym tchem potrafimy wymienić, czym na co dzień zajadają się Francuzi, Włosi czy Hiszpanie ... na co dzień? 281902 Tradycyjnym duńskim ...

dawno temu

Sękacz - skarb Podlasia

... ma charakterystyczny wygląd, który zawdzięcza sposobowi pieczenia – rzadkie ciasto wylewa się na obracający się na rożnie drewniany wałek i piecze przez około trzy godziny nad otwartym ogniem. ... , masło, cukier kryształ, cytryny oraz wanilia. ...

dawno temu

Wyśmienite soczyste mięsa na świąteczny obiad

... Zastanawiacie się, co podać na świąteczny obiad? Zebrałam dla was 10 przepisów na wspaniałe pieczone mięsa. Mam nadzieję, że wśród tych przepisów znajdziecie coś dla siebie. Schab nadziewany mielonym mięsem? Aromatyczny kurczak w ziołach? A może ...

dawno temu

A może dorsz? 10 sprawdzonych pomysłów

... Dorsz to neutralna w smaku ryba, która doskonale nadaje się do grillowania, smażenia, pieczenia, gotowania oraz duszenia. Ma białe delikatne mięso. Dawniej był uważany za rybę dla ubogich, dziś ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... Pierogi są bardzo wdzięcznym daniem – stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Możesz zrobić je z czym chcesz, z tym co lubisz albo na co masz akurat ochotę. Można je gotować, smażyć na głębokim oleju ... lub piec. Moim numerem jeden są te, które ...

dawno temu
+ Pokaż więcej