Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... :) Dodatkowo łatwo się rozgotowuje, przez co jest idealnym składnikiem zup. A czy wiedzieliście, że czerwona soczewica, to tak naprawdę pozbawiona łupinek soczewica brązowa? Dzięki ich brakowi soczewica ... rozpada się po ugotowaniu, dlatego ...

dawno temu

Przepis na puree z dyni

... Jesienią dynia króluje w naszej kuchni - zupy, tarty, desery... wszytsko z dynią! Do wielu przepisów potrzebne jest puree z dyni, dlatego mam dla was przepis, który sprawdzi się niezawodnie. Zapraszam! ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... Ocet, czyli wodny roztwór kwasu octowego to popularna przyprawa, której używa się do zakwaszania sosów, zup, marynat. Powstaje w wyniku fermentacji produktów, zawierających cukier, a więc owoców ... i może służyć jako baza do przygotowania ...

dawno temu

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie

... zarówno solo, podana z podsmażoną na maśle bułką tartą,a także jako jarzynka do obiadu lub składnik leczo czy zupy. Zobacz, co się kryje w szparagówce i jak ją prawidłowo ugotować. ... to, obok kalafiora, marchewki, ziemniaków, pietruszki, ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... Lubimy kalafiora, bo ma delikatny smak i niewiele kalorii. Poza tym to prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych oraz innych cennych dla naszego zdrowia substancji. Można go jeść zarówno na surowo, jak również gotować, zapiekać, ...

dawno temu

Francuskie desery

... Francuzi słyną ze wspaniałej kuchni. kojarzy nam się ona głównie z serami, ślimakami, winem i zupą cebulową. Jednak nie zapominajmy o przepysznych sufletach, tartach, makaronikach, kremach... Zebrałam osiem przepisów na najpopularniejsze ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... bez dodatku tłuszczu, a następnie dodaj do wywaru i gotuj na najmniejszym ogniu przez 2 godz. Po półtorej godz. gotowania posól zupę 2 łyżeczkami soli. Kiedy wywar się gotuje, pokrojone flaki ... z zasmażką. Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz ...

dawno temu

Kalarepa w roli głównej

... – możesz ją gotować, zapiekać, smażyć lub dusić. Idealnie sprawdzi się jako główny składnik sałatek, zup czy zapiekanek, a nawet dań głównych — co powiesz na wegetariańskie kotlety z kalarepy, a może kremową ... zupę? Możesz także pokroić ją w ...

dawno temu

Kalafior, jakiego nie znacie. 10 smacznych przepisów na dania z kalafiorem

... Jesienią kalafior bardzo często gości na naszych stołach. Można wyczarować z niego wiele smacznych potraw - nie tylko zupę kalafiorową ;-) Poniżej znajdziesz 10 najsmaczniejszych pomysłów na dania, w których kalafior odgrywa główna rolę. Które z ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... Po jarmużu, naparze kombucha, wodzie kokosowej, komosie ryżowej, nasionach chia i zupie ramen przyszedł czas na nowe smaki. Co będzie modne w 2017 roku? O jakich produktach i daniach usłyszymy? Zobaczcie przegląd najgorętszych trendów ...

dawno temu

Zrób to sam - aromatyzowane oleje i oliwy

... Aromatyzowane oleje i oliwy to dodatek do wielu potraw np. sałatek, zup, dań rybnych czy gotowanych warzyw, a także marynat. Jeśli jednak do tej pory kupowaliście smakowe oliwy i oleje, zapomnijcie ...

dawno temu

Mrozimy owoce i warzywa na zimę

... nie radziłabym mrozić sałaty, rzodkiewek, cebuli i czosnku - te warzywa zdecydowanie się do tego nie nadają. Jak przygotować warzywa i owoce do mrożenia? Najpierw obierz, poporcjuj i dokładnie umyj ... pomysł na błyskawiczny koktajl lub zupę ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... na oleju z czosnkiem i ziołami kromki chleba staną się pysznym dodatkiem do kremowych zup. Słodkie pieczywo (np. chałkę) wykorzystaj jako bazę do tostów francuskich. Ciasta Jeśli zostały wam ... można dodać do ulubionej pizzy, omletu lub ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... , pieczenia, gotowania. Kurki świetnie komponują się z daniami mięsnymi, jajecznicą, sprawdzą się również jako składnik omletu, zupy, sosu czy farszu np. do naleśników. ... do gulaszy, potraw typu curry, sałatek, makaronów, zup – zarówno w ...

dawno temu

Sałatka z cykorii - przepis

... do sałatek, zapiekania oraz kremowych zup. Zobacz, jak zrobić prostą, ale niezwykle efektowną i wyrafinowaną sałatkę z cykorią, serem pleśniowym i orzechami. ...

dawno temu

Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... Na kanapce, w zupie, w chipsach, w sałatkach - awokado smakuje niepowtarzalnie. Warto jednak wiedzieć, że egzotyczny owoc powinniśmy jeść na surowo, gdyż pieczony lub gotowany traci cenne wartości odżywcze. ...

dawno temu

Pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną

... Jesienią w naszej kuchni króluje dynia - placki, tarty, zupy, ciasta z dyni są na porządku dziennym. A co powiesz na pumpkin spice latte, czyli aromatyczną kawę z syropem korzenno-dyniowym i puszystą bitą śmietaną? Prawda, że brzmi pysznie? ...

dawno temu

Brokuł i co dalej? 10 smacznych pomysłów na dania z brokułem

... Szukacie pomysłów na smaczne i szybkie dnia z brokułami? Dobrze trafiliście :-) Pyszne zupy, sałatki, naleśniki, makarony, risotto, a nawet muffinki. Warto włączyć brokuły do swojej diety, ponieważ to prawdziwa skarbnica witamin i ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... Powstrzymaj kipiącą wodę Wstawiasz wodę na zupę, wrzucasz mięso, warzywa i wychodzisz z kuchni. Wracasz, a kuchenka pływa... Jak temu zapobiec? To prosze niż myślisz. Wystarczy, że położysz na garnku ... drewnianą łyżkę. Łyżka zbierze część ...

dawno temu

12 smacznych pomysłów na dania z kaszą jaglaną

... Kasza jaglana smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Warto ją włączyć ponieważ nie zawiera glutenu, obfituje natomiast w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo i miedź. Pasuje do mięs, sosów, sałatek, ...

dawno temu
+ Pokaż więcej