6 pomysłów na pierogi

... Prawie każda kuchnia świata ma w swoim menu pierogi – kuchnia polska nie jest tu wyjątkiem. W cieście można zamknąć farsz praktycznie ze wszystkiego, z warzyw, owoców, mięsa, sera..., a następnego ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... Dietetyczne gołąbki krok po kroku Składniki 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka, 100 g ryżu pełnoziarnistego, szklanka startej marchewki lub cukinii, średnia główka kapusty włoskiej, duża cebula ... ugotuj na sypko. Mięso dopraw solą, ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... może różnić się nieco smakiem i kolorem. Pasuje do przystawek, wędlin, mięs, serów, stanowi podstawę wielu sosów – zarówno tych przyrządzanych na ciepło, jak i na zimno. ... i dość ostry smak. Dodaje się ją do marynat, pasuje także do mięs, ...

dawno temu

Poznaj przepis na najprostszy sos z suszonych pomidorów na świecie

... Przedstawiam wam ekspresowy sos z suszonych pomidorów i śmietanki. Jego przygotowanie zajmie ci najwyżej 10 min. To jeden z moich ulubionych sosów do mięsa, ale świetnie komponuje ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... Coraz częściej decydujemy się, by urlop spędzić w Bułgarii. Słońce, piaszczyste plaże i... wspaniałe jedzenie przyciągają wielu turystów. Świeże warzywa, zioła, pyszne mięsa, sery... Najbardziej ... , koperku, czosnku, ogórków i przypraw. Zupa ...

dawno temu

Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne!

... Ravioli to nieduże pierożki z ciasta makaronowego, nadziewane najczęściej serkiem ricotta, mięsem lub szpinakiem. Ravioli pochodzi z Włoch, ale popularność zdobyło na całym świecie - także w Polsce ...

dawno temu

Uratuj galaretę, czyli co zrobić, by galareta była klarowna?

... Chcesz przygotować przejrzystą, klarowną galaretę do karpia albo efektowne tymbaliki z kurczakiem i warzywami, a tymczasem wywar jest mętny? Zapewne gotowałaś go zbyt szybko albo włożyłaś mięso ...

dawno temu

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

... garnka, zalej zimną wodą, dodaj obrane warzywa, czosnek i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (czyli około 3 godziny). Gdy wywar ostygnie, przecedzamy ... go przez sito. Mięso wyciągamy i obieramy. ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... się nam przede wszystkim z zapachem świeżych ziół i oliwnych gajów, z dobrze przygotowanym, aromatycznym mięsem i świeżymi rybami, bo jest to kuchnia naturalna, która czerpie pełnymi garściami z bogactwa regionalnych produktów, jakie ... ...

dawno temu

Kurczak na 6 sposobów

... Dobrze przygotowane mięso z kurczaka jest smaczne i delikatne. Stwarza też wiele możliwości w kuchni - można je smażyć, gotować, piec, grillować... Jest jednym z najczęściej jedzonych rodzajów mięsa ... w Polsce - statystyczny Polak zjada ...

dawno temu

Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom

... Nie wyobrażam sobie całkowitej rezygnacji z mięsa i ryb. Nigdy nie zostanę wegetarianką, ani weganką. Lubię jednak książki kucharskie autorów, którzy odżywiają się wyłącznie roślinami. ... Nawet najwięksi miłośnicy steków wiedzą, że nadmiar ...

dawno temu

Wegańskie dania z grilla

... Sezon na grillowanie w pełni. Karkówka, kiełbasy, wieprzowe szaszłyki – wszystko ociekające tłuszczem. Takie dania lepiej sobie darować – Światowa Organizacja Zdrowia zaliczyła przetworzone czerwone mięso do tej samej kategorii rakotwórczych ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Jego walory smakowe są nie do przeceniania. Czosnek jest ostry i wyrazisty. Pasuje do wielu dań. Pasuje do mięs, zup, sosów, dipów, makaronów ... również przeciwskurczowo. Czosnek obniża ...

dawno temu

Schab ze śliwką - na co dzień i od święta

... do lodówki. Po tym czasie wyciągamy mięso. Ogrzewamy je do temperatury pokojowej, na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy schab ze wszystkich stron, obracając go szczypcami. 285855 Następnie mięso ... podlewamy miodem, wkładamy do rękawa do ...

dawno temu

Pieczemy tarty - na słono i na słodko!

... ciasto! 17315 Gdy ciasto stygnie, przygotuj składniki. Tarta na słono Do zrobienia tarty na słono będziemy potrzebować: 300 g podsmażanego mięsa mielonego z sosem pomidorowym, kukurydzy, cebuli ... na tartę. Następnie dodajemy mięso oraz inne ...

dawno temu

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana

... w stolicy Bawarii, czyli Monachium. Odwiedzając tę część kraju warto także spróbować Leberkäse, czyli pieczeni z mielonego mięsa, golonki, knedli, sałatki z białej kapusty, kiełbasek norymberskich ... . Przygotowuje się je z cielęcego mięsa ...

dawno temu

A może dorsz? 10 sprawdzonych pomysłów

... Dorsz to neutralna w smaku ryba, która doskonale nadaje się do grillowania, smażenia, pieczenia, gotowania oraz duszenia. Ma białe delikatne mięso. Dawniej był uważany za rybę dla ubogich, dziś ... ze względu na dużo mniejszą populację, mięso z ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiwi?

... . Ale czy wiedzieliście, że można nimi marynować mięso? To dzięki kwaśnemu smakowi, kiwi uzupełnia smak cielęciny i wołowiny. Jest bardzo smaczne z podsmażaną cebulą i z odrobiną zielonej pietruszki. Schab ... sosem zalej kotlety cielęce i ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... lub makaronem. Możesz z nich także ugotować zupę. Pieczywo 285878Czerstwe pieczywo wysusz i zetrzyj na tarce. Bułki możesz także namoczyć i dodać do kotletów mielonych. Pokrojone w kostkę i podsmażone ... Kto wszystko zje? Mięso, wędliny Z ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, majeranek, sól. Zasmażka: 1 1/2 łyżki masła, 2 łyżki mąki. 285097 Mięso oraz 3 marchewki, 3 pietruszki i 2 cebule włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by ... , łyżeczka mielonego imbiru, 3 łyżeczki ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... Cannelloni Cannelloni to włoski makaron, który kształtem przypomina rurki. Ten makaron został stworzony, by go nadziewać - czym? Gęstymi sosami z mięsem mielonym i sosem pomidorowym lub beszamelowym ... i tych cięższych z mięsem. Moim zdaniem to ...

dawno temu

Panierka do kurczaka na 10 smacznych sposobów

... Jeżeli znudziła ci się już tradycyjna panierka do mięs z bułki tartej i mąki, to mam dla ciebie 10 najsmaczniejszych pomysłów na niezwykłe panierki, które świetnie smakują z kurczakiem, ale nie tylko. Którą wybierzesz? :) ...

dawno temu

Jak dobierać przyprawy do potraw?

... Masz w szafce mnóstwo przypraw i nie wiesz do czego ich użyć? Nie jesteś pewien, czy będą pasować do danego mięsa albo czy możesz je łączyć z ziołami? Oto krótki przewodnik, jak je dobierać, aby cieszyć się pełnią smaku! ...

+ Pokaż więcej