Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek

... dzieciństwa. Jadamy ją zarówno od święta, jaki i na co dzień. Jedni dodają do niej cebulę, drudzy nie, niektórzy wykorzystują do jej zrobienia ugotowane warzywa z rosołu, a inni gotują je oddzielnie ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... rosół, potem zjadamy resztę. Lobio 283115 Lobio to gęsty, sycący i rozgrzewający gulasz. Jego najważniejszym składnikiem jest... lobio, czyli czerwona fasola ;-) Do tego pomidory, orzechy włoskie ...

dawno temu

Poznaj zalety kalafiora

... , również kalafior zawiera wiele specyficznych związków, chroniących nasz organizm przed nowotworami. Poza tym, cechuje go wysoka zawartość białka. Z tego względu jest polecany osobom, które stosują dietę ... porcji produktu znajduje się ich ...

dawno temu

Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o truskawkach

... owoce również oczyszczają nasz organizm z toksyn. Truskawki pozytywnie działają na ciśnienie krwi, obniżając poziom trójglicerydów i złego cholesterolu. Zamiast więc faszerować się suplementami diety, korzystajmy z sezonu na truskawki! 17387 ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... surowych liści są koktajle. Wystarczy dorzucić garść umytego szpinaku do blendera, w którym znajdują się ulubione owoce, mleko lub woda. To szybki i prosty sposób na uzupełnienie diety ...

dawno temu

Awokado – z czym łączyć?

... Awokado – właściwości zdrowotne Awokado bogate jest w składniki odżywcze, dlatego powinniśmy włączyć owoc do naszej codziennej diety. Potas obecny w owocu obniża ciśnienie krwi, a jednonienasycony ...

dawno temu

Co jeść, by nie przytyć w czasie urlopu?

... Niczego sobie nie odmawiamy... Wczesną wiosną zaczynami restrykcyjne diety, kupujemy buty do biegania albo karnet na siłownię. Wszystko po to, by latem pochwalić się nienaganną figurą na plaży ... , bez stosowania rygorystycznej diety, bo ...

dawno temu

Czym kusi kuchnia węgierska?

... , jest drożdżowe ciasto nazywane Langoszem. To duży placek upieczony z ugotowanych ziemniaków, mąki, drożdży oraz mleka. Smażony na głębokim tłuszczu nie należy do przekąsek najbardziej polecanych na dietach ...

dawno temu

Hummus libański

... zawartości błonnika pokarmowego. Zapewnia uczucie sytości na długo, przez co powinien stać się stałym elementem diety wszystkich osób pragnących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Zapobiega chorobom serca ...

dawno temu

Sekrety kuchni czeskiej

... czy czosnkowej. W Pradze chętnie jada się flaki wołowe lub gulaszową podawaną w bochenku chleba. 283904 Z kolei klarowny rosół drobiowy lub wołowy postawi na nogi po chorobie. Popularna jest także pomidorowa ...

dawno temu

Szybkie przekąski na letnią imprezę

... i przyprawy. Sałatka jest bardzo lekka, więc skuszą się na nią również znajomi na diecie. 8. Bagietki z wyższej półki bagietki, 300 g sera pleśniowego, szynka parmeńska. To ulubione przekąski mojej ...

dawno temu

TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność

... wprowadzić go do swojej diety w okresie jesienno-zimowym. Jaki imbir wybrać - świeży czy suszony? Odpowiedź jest bardzo prosta - oczywiście, że świeży. Imbir można dodać go do herbaty lub mleka ... . Brukselka Brukselka obok szpinaku należy do ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... się w jadłospisie osób będących na diecie odchudzającej. Smaczne, a zarazem sycące, potrafią doskonale zaspokoić głód, a przy tym przyspieszyć przemianę materii. Jakie wybierać? Kupując morele, zwróćmy ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... o sylwetkę i będących na diecie niskokalorycznej, gdyż w 100 g granatu znajduje się tylko 80 kcal. 282722 Granat jest bardzo wdzięcznym owocem, ponieważ jego pestki pięknie prezentują się w różnego rodzaju ...

dawno temu

Wszystko, co musisz wiedzieć o szparagach

... jak najczęściej szparagi, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych, a przy tym są niskokaloryczne, więc bez obaw mogą sięgać nawet osoby na diecie. W 100 g mają jedynie 18 kalorii ...

dawno temu

Porzeczkowy zawrót głowy

... są także w diecie osób cierpiących na miażdżycę i schorzenia układu krążenia, choroby zapalne wątroby i nerek czy migrenę. Białe i czerwone zawierają nieco mniej przeciwutleniaczy niż czarne, ale więcej pektyn ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni?

... . Kurki są niskokaloryczne, w 100 gramach mają jedynie 32 kalorie. Możemy więc jeść je bez obaw nawet na diecie. Jak wykorzystać kurki w kuchni? Zanim przystąpimy do gotowania, musimy odpowiednio ...

dawno temu

Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić?

... , że dzienne przyjmowanie płynów zależne jest od wielu czynników, np. płci, diety czy panującej temperatury. Jeśli chcemy kontrolować ilość pitej wody, możemy spożywać ją z butelek lub bidonów. Zwracajmy uwagę, by tuż przed snem nie pić napoju, ...

dawno temu

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

... jest poprzez podgrzewanie do wysokich temperatur białego cukru. Alternatywą dla żywności przetworzonej technologicznie może być stosowanie diety naturalnej, która opiera się na żywności nieprzetworzonej, lokalnej, sezonowej i ekologicznej. ...

dawno temu

Co skrywa w sobie pomelo?

... i rytmu serca. Potasu w pomelo jest prawie tyle co w pomidorach, które są niemalże niezbędnym składnikiem diety osób borykających się z nadciśnieniem (237 mg/100 g). Zawarte w miąższu pomelo pektyny ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... Co znajdziemy w rzodkiewkach? Rzodkiewki posiadają bardzo mało kalorii, bo w 100 g znajduje się zaledwie 16 kcal – to naprawdę bardzo niewiele. Warzywa te są polecane w diecie osób cierpiących ...

dawno temu

Wiśnie - dlaczego warto je jeść?

... aktywności organizmu. W jaki sposób wykorzystać wiśnie w kuchni? Wiśnie są bardzo niskokalorycznymi owocami – w 100 g znajduje się tylko 50 kcal, dlatego warto je włączyć do diety odchudzającej. Zawarte ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... . Powstała z kukurydzy mąka nie zawiera glutenu, dlatego osoby będące na diecie bezglutenowej mogą nią zastąpić inne, niebezpieczne dla nich produkty mączne. 282477 Jak wybrać dobrą kolbę kukurydzy ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść arbuzy?

... ), dlatego zjedzenie arbuza bardzo szybko podnosi stężenie cukru we krwi. Z tego powodu owoc ten nie jest wskazany diabetykom i osobom będącym na diecie niskocukrowej. 282523 Arbuz - owoc dla sportowców Zawarta ...

+ Pokaż więcej