Tajniki kuchni japońskiej

... Kuchnia japońska zaliczana jest do najzdrowszych kuchni świata, ponieważ przeważają w niej warzywa, świeże ryby i owoce morza. Nic więc dziwnego, że Japończycy są długowieczni, szczupli i do późnej ... Ryż, ryby, soja... Kuchnia japońska pełna ...

dawno temu

Czas na herbatkę! 8 rozgrzewających przepisów

... aż do wiosny ;-) Lubię eksperymentować z nowymi smakami i dodatkami. Do herbaty świetnie pasują goździki, imbir, miód, cytrusy, suszone i kandyzowane owce, konfitury, słodkie syropy i soki oraz aromatyczne alkohole - nalewki czy rum. Zapraszam ...

dawno temu

Przepis na muffinki, które zawsze się udają

... , czekoladę. Można przygotować je też w wersji wytrawnej - wystarczy pominąć cukier, a do ciasta dodać sól, pieprz, zioła i przyprawy. Słone babeczki świetnie smakują z serem feta, suszonymi pomidorami i oliwkami. ...

dawno temu

Czerwony barszcz na zakwasie

... Barszcz na zakwasie - przepis Składniki kg buraków, pęczek włoszczyzny (bez kapusty), pól litra zakwasu z buraków, 10 g suszonych borowików lub podgrzybków, 2 liście laurowe, 4 kulki ziela ... angielskiego, 3 ząbki czosnku, sól, cukier, czarny ...

dawno temu

W jaki sposób przyrządzać szpinak, aby zachował najwięcej wartości odżywczych?

... Lubisz szpinak? To świetnie, bo zielone liście są źródłem wielu ważnych dla zdrowia substancji. Warzywo dostarcza witamin, związków mineralnych, antyoksydantów, błonnika oraz bardzo ważnego chlorofilu. Pytanie jednak brzmi: czy liście szpinaku ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... kulinarnych, które dla wielu z nas brzmią dość obco. Można je oczywiście pominąć i kiedy autor przepisu radzi, by warzywa pokroić w julienne, kroimy je po prostu w kostkę ;-) Jednak w ten sposób nie rozwijamy swoich umiejętności. Warto więc ...

dawno temu

Rzodkiewki - chrup na zdrowie

... i Egipcjanie, a współczesna fitoterapia zaleca spożywanie rzodkiewek w przypadku niestrawności i braku apetytu. Dowiedz się więcej o właściwościach rzodkiewek i zacznij korzystać z ich dobroczynnych dla zdrowia właściwości, tym bardziej, że ...

dawno temu

Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla?

... , warzywa – różne kompozycje mogą być tak samo odkrywcze, jak i smaczne. Prosto z rusztu smakują jeszcze lepiej niż w formie smażonej, pieczonej, czy gotowanej. ... jedynie przygotowania dressingu, pokrojenia warzyw i wrzucenia bakłażana na ...

dawno temu

Niezwykłe dżemy

... Kiedy pomyślimy o dżemie, od razu na myśl przychodzi nam dżem truskawkowy albo jabłkowy. A gdyby tak przełamać rutynę i przyrządzić przetwory z róży według starego przepisu babci albo dżem z warzyw, np. cukinii lub pomidorów? Zainspiruj się i ...

dawno temu

Bakłażan na 5 sposobów

... Ogromną zaletą bakłażana jest jego niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal - to świetna wiadomość dla osób będących na diecie. Dodatkowo jesteśmy w samym ... środku sezonu na bakłażany - nie wolno go ...

dawno temu

Zupa krem. Z czym ją podać?

... Z czym podawać zupę? Zasada doboru dodatków do zup jest dość prosta – klarowne wywary lubią towarzystwo pierożków, pasztecików, makaronu. Zupy z warzywami dobrze będą się komponować z kluseczkami ... polega na tym, by obieraczką lub małym ...

dawno temu

Koreczki - zaskocz swoich gości oryginalnymi kompozycjami!

... wśród przekąsek wiodą koreczki - czyli kawałki sera, wędlin, warzyw, owoców, pieczywa nadziane na wykałaczkę. Ich zaletą jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie z produktów, które akurat mamy pod ręką. ...

dawno temu

Kuchnia meksykańska - burrito, nachos, guacamole i nie tylko...

... Kuchnia meksykańska pełna jest ostrych smaków, kolorów, warzyw i aromatycznych przypraw. Burrito, tortilla, nachos, guacamole... to tylko kilka, przykładów dań, na które znajdziecie przepisy poniżej ...

dawno temu

Sushi inne niż zwykle

... Sushi to potrawa azjatycka składająca się z ryżu i surowych dodatków: ryb, owoców morza, wodorostów nori czy warzyw. Ale możemy nieco poeksperymentować w kuchni i przygotować danie ...

dawno temu

Właściwości botwiny

... Botwinka to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Warto skorzystać z sezonu na to zdrowe warzywo i włączyć je do swojego wiosennego jadłospisu. ...

dawno temu

Bogate właściwości marchewki

... Marchewka jest jednym z pierwszych warzyw, które wprowadzane są do diety dzieci. Świadczy to o jej bogatych właściwościach i łagodnym wpływie na organizm. Jakie plusy niesie ze sobą jedzenie marchewek? ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... jest w medycynie naturalnej, gdyż posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Jego zastosowanie w kuchni także może być szerokie – to warzywo ma potencjał, którego niestety nie wykorzystujemy. Dowiedz się więcej o koprze włoskim i już dziś ...

dawno temu

13 smakowitych przepisów, w których cebula odgrywa główną rolę

... Cebula to takie magiczne warzywo, które zmienia smak każdej potrawy i sprawia, że staje się ona jeszcze lepsza. Poniżej znajdziesz 13 pysznych propozycji na dania, w których cebula odgrywa główną rolę. Które z nich wybierzesz? :) ...

dawno temu

Groszek cukrowy w roli głównej

... Groszek cukrowy jest skarbnicą cennych witamin i składników odżywczych. Jak sama nazwa wskazuje – jest słodki i idealnie nadaje się jako główny składnik sałatek czy zup. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem tego ...

dawno temu

Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy

... Dynia jest warzywem, które możesz wykorzystać na wiele sposobów - kremowa zupa dyniowa, sernik z dynią, muffinki, pyszny farsz do naleśników, a nawet placki, racuchy i kotlety. Pestki z dyni możesz ... Dynia - prozdrowotne właściwości Dynia jest ...

+ Pokaż więcej