Robimy przetwory - o czym trzeba pamiętać

... , a galaretka wyszła za rzadka... Jakie są najpopularniejsze metody konserwowania żywności oraz jakich zasad należy przestrzegać, aby nasze wszystko się udało? Oto krótki przewodnik po domowych przetworach. ... , plastikowych lub szklanych ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... Kto dziś pamięta o kompotach? Dawniej były one nieodłącznym elementem domowego obiadu. Współcześnie zastępujemy je sokami z kartonu, napojami, nektarami, wodami smakowymi. Myślę, że niesłusznie ... . Teraz, kiedy sezon na owoce jest w pełni, ...

dawno temu

Marchewka w roli głównej. Smakowite inspiracje

... Marchewkę najczęściej dodajemy do zupy lub surówki. Dobrze smakuje też marchewka z groszkiem jako dodatek do dania głównego. Jednak z marchewki można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda - babeczki ... , frytki, zupę, koktajl czy pudding. ...

dawno temu

Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz?

... Bataty możemy bez problemu kupić w supermarketach i sklepach warzywniczych. Słodkie ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów - gotowane, pieczone, smażone. W każdej postaci są pełne smaku. Lubią towarzystwo wyrazistych przypraw. Zobaczcie ...

dawno temu

Świeże zioła na wyciągnięcie ręki – od czego zacząć ich uprawę?

... w panikę. To normalny proces. Takie fragmenty powinniśmy jednak na bieżąco usuwać. 281159 Zioła jako dekoracja Domowe zioła możemy też z powodzeniem potraktować jako niecodzienną dekorację naszej kuchni ... też specjalnie dla nich przystosowane ...

dawno temu

Owocowy świat nalewek

... , przywołujące wspomnienia letnich dni. Swoją przygodę z nalewkami i likierami rozpoczęłam w tamtym roku. Zaczęłam od malinowej. Teraz eksperymentuję ze smakami – kokosowa, czekoladowa, kawowa... robią prawdziwą furorę na imprezach. Poza tym ...

dawno temu

Domowe masło orzechowe - zrób je sam!

... Masło orzechowe świetnie sprawdzi się podczas śniadania, ale także możesz dodać je swoich wypieków, naleśników, tostów czy sosów - możliwości jest naprawdę wiele. Poniżej znajdziesz przepis na domowe ...

dawno temu

Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji

... Zelňačka – zelná polévka to nic innego jak tradycyjny czeski kapuśniak. Czym ta zupa się różni od polskiego kapuśniaku? Przekonajcie się sami. Przepis pochodzi z kanału kulinarnego KitchenBookTV na Youtube. Zobacz też inne przepisy na dania z ...

dawno temu

Papryka w 17 smacznych odsłonach

... Papryka faszerowana, pieczona, kremowa zupa paprykowa, a może pasta z papryki? Możliwości jest naprawdę wiele. Papryka w kuchni stwarza szerokie pole do popisu, więc jeżeli tak jak ja uwielbiasz paprykę, poznaj 17 smakowitych przepisów na ...

dawno temu

Chleb z garnka - sprawdzony przepis

... jeszcze przez 15 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Upieczony chleb wystudź na kratce. Gotowe! Domowy chleb najlepiej smakuje z masłem lub domowej roboty smalcem i kiszonym ogórkiem. Pycha :-) 286072 17603 ...

dawno temu

Rozsmakuj się w chłodnikach

... Chłodnikowy zawrót głowy Chłodniki, czyli najprościej mówiąc, zupy na zimno, jada się w wielu zakątkach świata, szczególnie tam, gdzie lata są długie i gorące. Dlatego codziennie możemy odbyć ... wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się ...

dawno temu

Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis

... na pierniczki Składniki: 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka sody, łyżeczka przyprawy korzennej, 2 łyżki miodu, łyżka masła, 2 jajka. Suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Miód ...

dawno temu

Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku

... Od czego zacząć? Aby zostać mistrzem domowego sushi, przede wszystkim zacznij od zaopatrzenia się w niezbędne przyrządy i składniki. Do przygotowania domowego sushi w najprostszej postaci potrzebne ... , za każdym razem kiedy nabierasz porcję ...

dawno temu

Chałwa - zrób ją w sam, to wcale nie takie trudne!

... sezamu, miodu, ulubionych orzechów oraz bakalii, dobrego przepisu i już możesz zacząć przygotowywać domową chałwę. Masz już wszystkie składniki? Świetnie! Teraz tylko sprawdzony przepis, który znajdziesz poniżej. Powodzenia! :) ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... Jak w kilku słowach opisać portugalską kuchnię? Porto, madera, owoce morza, bacalhau, zupa, kawa, oliwa. To tak w dużym skrócie. Z uwagi na to, że w Portugalii, szczególnie na północy kraju, panuje ... nieco chłodniejszy klimat niż np. We ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... i jabłkiem. Świeże, posiekane liście fenkułu możemy dodać do rosołu lub do zupy rybnej – ich zapach przypomina anyż i jest znacznie mniej intensywny niż zwykły koper ogrodowy. Ugotowaną bulwę kopru ... doskonale pod każda postacią – na surowo, ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... ich zawartości jako przyprawy ;-) Najsłodsza i najbardziej aromatyczna jest lawenda wąskolistna Munstead (Lavandula angustifolia Munstead), dlatego też to właśnie ją polecam do gotowania. Zastosowanie ... , miód, ryż, twaróg, masło czy oliwę, ...

dawno temu

Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji

... . Dodatki do domowej pizzy Nieodłączne składniki pizzy to oczywiście sos i ser oraz inne dodatki - co kto lubi. Sos możesz przygotować sam, na bazie oliwy z oliwek lub z pomidorów. Następnie pokryj ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... , przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek), 500 g passaty pomidorowej, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 1,5 l bulionu warzywnego. 286046 Kapustę opłucz i wytnij z niej ...

dawno temu

Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku

... Domowe rogaliki są najlepsze! A co powiecie na jeszcze ciepłe, kruche rogaliki prosto z pieca ze słodkim nadzieniem, do tego kubek gorącej kawy z mlekiem... na samą myśl ślinka cieknie ;-) Do tego dobra książka i koc. Zdradzę wam, że właśnie ...

dawno temu

Gadżety do ozdabiania ciast i deserów

... Domowe ciasta i desery mogą nie tylko być tak smaczne, jak wyroby z profesjonalnych cukierni, ale być równie piękne i estetycznie ozdobione. Wystarczy podstawowy zestaw gadżetów, dzięki którym nikt nie przejdzie obojętnie obok naszych wypieków. ...

dawno temu

Jadalne kwiatki

... Jeszcze do niedawna ich miejsce było wyłącznie w doniczce lub domowym ogródku. Na szczęście wraz ze wzrostem zamiłowania Polaków do gotowania, jadalne kwiaty trafiły również na nasze talerze. ... Rośliny o jadalnych kwiatach to prawdziwe skarby ...

dawno temu

W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?

... to połączenie buraków, kapusty, innych warzyw i przypraw. Mam nadzieję, że wam posmakuje ;-) Składniki: 285982 1/2 kg mięsa wołowego z kością, 4 średniej wielkości buraki, 1/4 włoskiej kapusty, 4 łyżki ... się zupy. Już na sam koniec do ...

+ Pokaż więcej