Rozsmakuj się w chłodnikach

... Chłodnikowy zawrót głowy Chłodniki, czyli najprościej mówiąc, zupy na zimno, jada się w wielu zakątkach świata, szczególnie tam, gdzie lata są długie i gorące. Dlatego codziennie możemy odbyć ... wcześniej, wtedy wszystkie smaki zdążą się ...

dawno temu

Karmel z niespodzianką

... Karmel można wzbogacić aromatycznymi przyprawami takimi jak wanilia czy cynamon, kawą, kakao czy sokiem owocowym. ...

dawno temu

Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis

... na pierniczki Składniki: 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka sody, łyżeczka przyprawy korzennej, 2 łyżki miodu, łyżka masła, 2 jajka. Suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Miód ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... Jak w kilku słowach opisać portugalską kuchnię? Porto, madera, owoce morza, bacalhau, zupa, kawa, oliwa. To tak w dużym skrócie. Z uwagi na to, że w Portugalii, szczególnie na północy kraju, panuje ... nieco chłodniejszy klimat niż np. We ...

dawno temu

Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść?

... i jabłkiem. Świeże, posiekane liście fenkułu możemy dodać do rosołu lub do zupy rybnej – ich zapach przypomina anyż i jest znacznie mniej intensywny niż zwykły koper ogrodowy. Ugotowaną bulwę kopru ... doskonale pod każda postacią – na surowo, ...

dawno temu

Kuchnia pachnąca lawendą

... ich zawartości jako przyprawy ;-) Najsłodsza i najbardziej aromatyczna jest lawenda wąskolistna Munstead (Lavandula angustifolia Munstead), dlatego też to właśnie ją polecam do gotowania. Zastosowanie ... , miód, ryż, twaróg, masło czy oliwę, ...

dawno temu

W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?

... to połączenie buraków, kapusty, innych warzyw i przypraw. Mam nadzieję, że wam posmakuje ;-) Składniki: 285982 1/2 kg mięsa wołowego z kością, 4 średniej wielkości buraki, 1/4 włoskiej kapusty, 4 łyżki ... się zupy. Już na sam koniec do ...

dawno temu

Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków

... w warzywach, owocach, ziołach, przyprawach, owocach morza czy napojach. Przekonajcie się sami, czy przypisywana im moc rzeczywiście działa... Oto siedem letnich afrodyzjaków. ... owocu. Chili 282925 Zestawienie letnich afrodyzjaków zamyka ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... Po jarmużu, naparze kombucha, wodzie kokosowej, komosie ryżowej, nasionach chia i zupie ramen przyszedł czas na nowe smaki. Co będzie modne w 2017 roku? O jakich produktach i daniach usłyszymy? Zobaczcie przegląd najgorętszych trendów ...

dawno temu

Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik

... , a jeszcze inni, że pewien kucharz przez przypadek dodał do ciasta korzenne przyprawy i tym sposobem upiekł pierwszy piernik... Dziś jemy go szczególnie w czasie świąt i wyłącznie dla smaku ... na piernik staropolski 500 g miodu naturalnego, 1 ...

dawno temu

Czas na kukurydzę!

... , konserwować, a kolby zamrażać, by w zimie cieszyć się ich smakiem. Kukurydza jest świetnym składnikiem kremowych zup, sałatek i zapiekanek, a młode, kilkucentymetrowe kolby można zamarynować i podawać ... w całości w roli przystawki lub jako ...

dawno temu

Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?

... bez dodatku tłuszczu, a następnie dodaj do wywaru i gotuj na najmniejszym ogniu przez 2 godz. Po półtorej godz. gotowania posól zupę 2 łyżeczkami soli. Kiedy wywar się gotuje, pokrojone flaki ... z zasmażką. Wystarczy, że na patelni rozgrzejesz ...

dawno temu

Szczaw - niedoceniane warzywo

... Wykorzystanie szczawiu w kuchni Szczaw znany jest polskiej kuchni od setek lat - w okresie staropolskim najczęściej serwowany był w postaci zupy o lekkim, kwaskowatym smaku. Zawiera wiele witamin ... i składników odżywczych cennych dla zdrowia. ...

dawno temu

Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

... O zasmażce słów kilka Zasmażka to nic innego jak mąka podsmażona na tłuszczu, którą używamy do zagęszczenia zup, gulaszów i sosów. Często piszecie, że nie zawsze zasmażka się wam udaje... no cóż ... do zagęszczenia zup i sosów. Zasmażka ...

dawno temu

Pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną

... Jesienią w naszej kuchni króluje dynia - placki, tarty, zupy, ciasta z dyni są na porządku dziennym. A co powiesz na pumpkin spice latte, czyli aromatyczną kawę z syropem korzenno-dyniowym i puszystą bitą śmietaną? Prawda, że brzmi pysznie? ...

dawno temu

Jak się pozbyć zapachu czosnku?

... Czosnek to nie tylko świetna przyprawa,a le również roślina lecznicza, dlatego warto go jeść. Niestety dania doprawione świeżym czosnkiem pozostawiają po sobie przykrą "pamiątkę", a mianowicie ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... . Teraz, kiedy sezon na owoce jest w pełni, warto przypomnieć sobie babcine receptury na pyszne, zdrowe kompoty. Możemy także eksperymentować z nowymi smakami, dodając do przygotowywanych napojów zioła, przyprawy i... kwiaty. ... Kompot? To ...

dawno temu

Kuchenka mikrofalowa nie tylko do podgrzewania

... Wydaje ci się, że kuchenka mikrofalowa służy tylko do rozmrażania lub podgrzewania jedzenia czy przygotowywania popcornu? Też tak do niedawna myślałam. Jednak jak się okazuje, można w niej ugotować całkiem smaczną zupę, przygotować rybę bez ...

dawno temu

Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy?

... :) Dodatkowo łatwo się rozgotowuje, przez co jest idealnym składnikiem zup. A czy wiedzieliście, że czerwona soczewica, to tak naprawdę pozbawiona łupinek soczewica brązowa? Dzięki ich brakowi soczewica ... rozpada się po ugotowaniu, dlatego ...

dawno temu
+ Pokaż więcej