Źródła zdrowych tłuszczów - poznaj je i ciesz się zdrowiem!

... wszystkich tłuszczów? Dla porównania – 2 łyżki masła to dla większości z nas ilość, którą smarujemy ok. 4 kromki chleba... Zatem wszystko jest dobre, ale w odpowiednich ilościach - pamiętaj o tym układając swój jadłospis. ...

dawno temu

Co można zrobić z ziemniaków?

... z ziemniaków móc wyczarować naprawdę smaczną i oryginalną potrawę. Puree, zapiekanki, frytki, czipsy, sałatki, zupy, placki, kluski, kopytka, nawet ciasta czy chleb – pomysłów na wykorzystanie tych warzyw w kuchni jest mnóstwo. ...

dawno temu

Sekrety kuchni portugalskiej

... się ją na wiele sposobów – smaży, dusi, piecze w soli. Do tego odrobina oliwy z oliwek i soku z cytryny... 282600 W specjalnych miedzianych garnkach, zwanych cataplanas Portugalczycy gotują sycącą ... są podawane w sosie czosnkowym lub w gęstej ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

...  i potrawy z wieprzowiny, a jesienią dużo warzyw i owoców. Przez cały rok na ich stołach nie brakuje świeżych ryb, warzyw i chleba, który podaje się nawet do ziemniaków. Między posiłkami popija ... . 282003 Czorba to gęsta, pikantna zupa ...

dawno temu

Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek

... Jajko na miękko Jajko ugotowane na miękko, podane na podstawce, obok łyżeczka, świeży chleb, masło, wędlina, pyszne pomidory – śniadanie idealne! Do tego dziecinne proste w przygotowaniu. 284217 ... Jak ugotować jajko na miękko? Nic prostszego – ...

dawno temu

Strogonow w polskim wydaniu

... aż woda odparuje, a wołowina przyrumieni się. Teraz do garnka lub głębokiej, dużej patelni przełóż mięso i dodaj pieczarki z cebulką - wszytko oprósz mąką i chwilkę podsmaż. Teraz wlej bulion ... solą i duś jeszcze przez 20-25 min. W tym czasie ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III

... stracą smak. Poza tym, jeśli chcesz by nie ściemniały po obraniu, skrop je sokiem z cytryny. Jeśli nie lubisz zapachu, jaki wydziela się w czasie gotowania kalafiora, wrzuć na chwilę do garnka kawałek ... suchej skórki chleba lub liść laurowy. ...

dawno temu

Domowe ptysie jak z cukierni

... średniowieczu... Jednak niezależnie od tego kiedy i kto wymyślił ptysie, jedno jest pewne - nie stało się to przypadkiem, jak mogło to być w wypadku wina, chleba na zakwasie czy sera. A dlaczego ... g mąki pszennej luksusowej, 5 średnich jajek. ...

dawno temu

Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców

... , kawałek kory cynamonowej (ok. 10 cm), kilkanaście goździków, trochę cukru trzcinowego do smaku. 17592 Kiedy już twoje owoce są ususzone, przepłucz je zimną wodą i wrzuć do dużego garnka, a następnie ... zalej wodą tak, by je zakryła (ok. 1 1/2 ...

dawno temu

Jak zrobić domowy twaróg?

... problem. Równie dobrze może być mleko z mlekomatu czy ze sklepu (w szklanej butelce), byleby nie było to mleko UHT, ponieważ ono nam się nie zsiądzie. Przygotujmy również garnek, gęste sitko ... i pieluchę tetrową lub gazę. 285241 Domowy twaróg ...

dawno temu

Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

... głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, lekko ją osól. Do wrzątku włóż kapustę. Po 2 minutach zacznij kolejno odrywać liście. Przekładaj je na durszlak. Następnie zetnij z każdego liścia zgrubiały nerw. Ryż ... – najpierw zawiń boki, a następnie ...

dawno temu

Pyszne, bezglutenowe śniadanie

... już wiele produktów, które naturalnie zawierają gluten w wersji bez tego białka. W sprzedaży zajdziesz np. chleby i makarony bezglutenowe. Szukaj opakowań z przekreślonym kłosem, by mieć ... pestki słonecznika. Do niewielkiego garnka wlej mleko, ...

dawno temu

Tanie danie - przepis na kremową zupę z niespodzianką

... i serkami topionymi Umyj skrzydełka włóż je do garnka i zalej 4 szklankami zimnej wody, a następnie doprowadź do wrzenia, dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę, kilka ziarenek ziela ... woda nie wyparuje, dodaj dla smaku łyżeczkę ...

dawno temu

Truskawkowa jak u babci

... lub zamiennik – u mnie syrop klonowy 1 łodyga rabarbaru makaron nitki Truskawki umyj i podziel na dwie części. Jedną część włóż do garnka i pozwól, by się podsmażyły i delikatnie rozpadły. Dolej wody ... – do smaku. W międzyczasie pokrój ...

dawno temu

Jak przechowywać żywność?

... trzymać w zamkniętych szafkach. Chleb dłużej zachowa świeżość jeśli owiniemy go lnianą ściereczką i złożymy w drewnianym chlebaku. Pamiętajmy również, że niektóre owoce i warzywa także najlepiej ... takie jak twarożek, białe sery, wędlinę w ...

dawno temu

Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku

... jeszcze kilka razy przepłucz wodą - w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi. Po odsączeniu, wsyp ryż do garnka i zalej go 2 szklankami wody. Garnek przykryj przykrywką i wstaw na duży ogień. Kiedy ryż ... się zagotuje, zmniejsz maksymalnie ...

dawno temu

Sekrety kuchni hiszpańskiej

... ), przeróżne oliwy i pyszne wina. Tradycyjna kuchnia katalońska opiera się głównie na daniach przygotowywanych na bazie chleba. Ich najpopularniejszym przedstawicielem jest pa amb tomaquet - bardzo ... prosta w przygotowaniu przystawka. ...

dawno temu

Niezwykłe dżemy

... potrzebujesz to 1 kg truskawek i 40 dkg cukru. Umyj truskawki, włóż je do garnka o dużym dnie i zasyp cukrem, który spowoduje, że owoce puszczą sok (jeżeli będzie go za dużo, odlej, ale nie wszytko ... np. talerzem i zostawić na całą noc. ...

dawno temu

Domowy syrop - nie tylko na kaszel

... i czasu, a efekt cię zaskoczy. 282107 Składniki: 1,2 kg cukru, woda, 2 łyżki (lub więcej) soku z cytryny. Do dużego garnka wsyp 200 g cukru, zalej go 50 g wody i dokładnie wymieszaj. Całość ... kolor. Uważaj, aby nie przypalić cukru, gdyż ...

dawno temu

Dziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji poznaj przepis na najbardziej makaronowe danie

... i słodką paprykę w proszku. Dopraw wszystko solą, pieprzem i odrobiną cukru. Przykryj garnek pokrywką i gotuj ok. 15 min. W tym czasie ugotuj makaron spaghetti al dente. Kiedy makaron będzie gotowy, wsyp ... go do garnka z sosem i dokładnie ...

dawno temu

Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup

... (pieczona cebulka doda wspaniałego aromatu, a łupinka - piękny odcień zupie). Tak przygotowane składniki włóż do garnka i zalej ok. 2 l wody i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na malutkim ... , a po godzinie do garnka dodaj natkę ...

dawno temu

Przełam tradycycję - zupa ogórkowa na 3 sposoby

... , przełóż do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, zdejmij szumowiny i gotuj jeszcze przez 15-20 min. Selera, pietruszkę, marchewki i ziemniaki ... ogórki. Śmietanę rozmieszaj w kubku z ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami

... na mniejsze kawałki. Kiszoną kapustę odcedź (jeśli jest za kwaśna przepłucz zimną wodą), posiekaj i przełóż do garnka. Kapustę zalej wywarem z grzybów, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj ... garnek i gotuj kapustę na małym ogniu ...

dawno temu

Sekrety kuchni katalońskiej

... wiejski chleb posmarowany sosem z dojrzałych pomidorów z oliwą i solą. Stanowi samodzielną przekąskę lub może być podawany jako dodatek do wędlin, serów czy anchois. Calcot – pieczone w ogniu cebulki ... (przypominające wyglądem pory), które ...

+ Pokaż więcej