Bigos na bogato - przepis, ciekawostki, porady

... . Posiekaj kiszoną kapustę (jeśli nie lubisz kwaskowatych smaków, możesz ją raz przepłukać - to wystarczy) i włóż ją do największego garnka jaki masz w kuchni - najlepiej takiego, w którym mieści ... , w której się moczyły. Teraz postaw garnek ...

dawno temu

Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!

... to „na oko”). Każdy prostokąt natnij na środku i przez to nacięcie przełóż jeden koniec. W garnku rozgrzej tłuszcz. Smaż faworki z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj je łyżką cedzakową lub drewnianym ...

dawno temu

Zapomniany deser - szyszki z ryżu preparowanego

... masę lub zrobić ją ze słodzonego mleka skondensowanego. Wystarczy wstawić puszkę z mlekiem do garnka z wodą i gotować przez 2-3 godziny. Do masy warto dodać 3 łyżki kakao, wtedy otrzymamy czekoladowe ...

dawno temu

O czosnku słów kilka

... potrawy. 17476 Pieczony czosnek roztarty z solą i oliwą z oliwek stworzy smaczną pastę do chleba. Wystarczy przekroić główki na pół, ułożyć w naczyniu żaroodporny, skropić oliwą i piec przez godzinę ...

dawno temu

Jaki nóż wybrać?

... . Świetnie sprawdzi się także podczas siekania warzyw. Nóż do chleba jest długi, a jego ostrze ząbkowate, dzięki którym pokroi świeże pieczywo, nawet jeżeli nie jest wystarczająco dobrze naostrzony ...

dawno temu

Sposób na jajko

... czy jest ono świeże. A co wtedy, gdy chcesz ugotować jajko...? Na to także znam sposób ;) Wystarczy, że do garnka z wodą włożysz jajko i wszystko jest już jasne - jeśli jajko opada na dno i leży poziomo ... . Powodzenia! 17562 Jak gotować jajka, ...

dawno temu

Szybkie przekąski na letnią imprezę

... pomiędzy kolejnymi latynoskimi tańcami! 5. Rozmarynowy popcorn Popcorn przygotowujemy jak w instrukcji. W garnku roztapiamy masło, dodajemy do niego posiekany rozmaryn i sól. Do garnka wrzucamy ...

dawno temu

Tajemnica udanego risotto

... także użyć oleju – neutralnego np. rzepakowego lub z pestek winogron, albo aromatyzowanego – np. truflowego, z rozmarynem lub czosnkiem. Wszystko zależy od twojej inwencji. W rondlu lub garnku ... czas go podgrzewać na wolnym ogniu. Po czwarte – ...

dawno temu

Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1

... łyżki masła, 3 łyżki cukru pudru, kieliszeczek whisky (jeśli kremowe piwo będą pili tylko dorośli). Do niewielkiego garnka odlej 4 łyżki kremówki, a pozostałą część ubij z cukrem pudrem. Do garnuszka ... i elastyczne. Teraz zawiń je w folię ...

dawno temu

Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki?

... przypominające naszego tatara. Siekaną wołowinę układa się na kromce chleba, dodaje odrobinę soku z cytryny, drobno pokrojoną cebulę oraz sos na bazie jogurtu i majonezu W Kanadzie do przygotowania ...

dawno temu

Organizujesz grilla? O tym nie możesz zapomnieć

... w grę, są jeszcze grille elektryczne, które moim zdaniem naprawdę świetnie sprawdzają się w sytuacji, kiedy pogoda nie sprzyja. Zadbaj o dodatki W czasie grilla nie wypada stawiać na stole samego chleba ...

dawno temu

Jarmarki Bożonarodzeniowe 2016 w Polsce - musisz tam być!

... choinkowe, porcelanę, biżuterię, rękodzieło, idealne na prezent. Dla smakoszy przygotowano natomiast góralskie oscypki, grzane wino, tradycyjny bigos, chleb ze smalcem i kiełbaski. Drewniane budki ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... skosztować dań z żab i raków rzecznych. Slavonia i Baranja to regiony, w których spożywa się dużo białego chleba, makaronu i ziemniaków. Popularne są także dania z grochem, słoniną, nabiał ...

dawno temu

Jedzmy orzechy!

... kaszlu. Są głównym składnikiem popularnego sosu pesto – to prosty i szybki sos, który dobrze smakuje z makaronami lub ciastem francuskim albo po prostu na kromce świeżego chleba. Jak zrobić pesto z orzeszkami pinii? 17425 ...

dawno temu

Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

... w ciasto). Mak wsyp do garnka i zalej wrzącą wodą, tak by zakryła mak (jeśli część wody wsiąknie w mak, uzupełnij braki), a kiedy woda ostygnie odsącz jej nadmiar (przy użyciu np. lnianego kuchennego ...

dawno temu

W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego?

... , 5 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Gotowanie barszczu ukraińskiego zacznij od przygotowania wywaru - umyj mięso, włóż je do garnka z zimną wodą ...

dawno temu

Sekrety kuchni gruzińskiej

... bogactwem smaków i aromatów. Na gruzińskim stole... Chaczapuri 283094 Jest to rodzaj serowego chleba. Istnieje wiele odmian chaczapuri, różnią się kształtem – okrągłe, kwadratowe, podłużne; smakiem ...

dawno temu

Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę

... na kilka godzin do lodówki, by nasiąknęły marynatą. Łeb oraz szkielet wraz z płetwami, które pozostały po filetowaniu karpia dokładnie umyj i włóż do garnka, dodaj umytą i pokrojoną włoszczyznę, przypieczoną ...

dawno temu

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono

... tego czasu zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 30 sekund. Sos na bazie malin także przygotujesz w niedługim czasie. Wrzuć do garnka maliny oraz pozostałe składniki i dopraw je pieprzem. Całość podgrzej ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... przełożyć je z zamrażarki do lodówki. Przed włożeniem do garnka myjemy mięso ciepłą wodą. Robimy to szybko, tak by tylko zmyć brud, a nie wypłukać z mięsa cały smak. Ciepła woda rozpuści tłustą otoczkę ... mięso zimną wodą, wtedy odda cały swój ...

dawno temu

Zrób marcepan domowym sposobem

... cukru pudru, łyżka ekstraktu z migdałów lub łyżeczka aromatu migdałowego. 285645 Do garnka z grubym dnem wsyp cukier i wlej wodę oraz 2 łyżki syropu kukurydzianego (lub miodu) i podgrzewaj aż cukier ...

dawno temu

Lepimy uszka z grzybami do barszczu

... po drugim do gotującej się, osolonej wody. Pamiętaj, że garnek, w którym będziesz gotować uszka, powinien być na tyle duży, by włożenie kilkunastu uszek nie spowodowało obniżenia temperatury wody ...

dawno temu

Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu

... , 4 średnie limonki. Siekany imbir, rozgnieciony czosnek, trawę cytrynową, chilli oraz kolendrę umieszczamy w dużym, pięciolitrowym garnku. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu przez ok ...

dawno temu

Morele - co warto o nich wiedzieć

... , cytryna, 3 ząbki czosnku, garść rodzynek, łyżka świeżego, startego imbiru, cukier, sól, pieprz. Morele umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż owoce do garnka o grubym dnie, podlej ...

+ Pokaż więcej