Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie?

... Czy zastanawialiście się kiedyś jak przygotowuje się ciasto francuskie? Długo, długo nawet przez myśl mi to nie przeszło, by samodzielnie zrobić je w domu - jest przecież tyle rodzajów i rozmiarów ... to zrobić! Jak postanowiłam, tak też ...

dawno temu

Domowe ptysie - zrób je sam

... śmietany kremówki 30 lub 36 proc., sok z połowy cytryny, cukier puder do smaku. Zimną śmietankę wlej do schłodzonej w lodówce miski (najlepiej metalowej) i ubijaj ją przez kilka minut na dużych obrotach ... aż zgęstnieje oraz nabierze ...

dawno temu

Pietruszkowe smoothie

... Smoothie na bazie zielonej pietruszki to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Jego przygotowanie jest banalne - wystarczy zmiksować w blenderze natkę pietruszki oraz pokrojone jabłko i ogórka. Całość rozcieńczamy wodą i doprawiamy ...

dawno temu

Domowe masło? To wcale nie takie trudne!

... Jak najprościej zrobić masło w domu? Odpowiedź brzmi - w słoiku :). Tak robiła je moja babcia i do dziś pamiętam ten smak - pycha! Niby zwykłe masło, ale satysfakcja z jego zrobienia jest ogromna, o smaku już nie mówiąc... Chcesz się przekonać? ...

dawno temu

Darek Kuźniak, zdradza w swoim programie Crazy Chef Cooking jak zrobić słodki popcorn

... utartych przepisów i łączenia składników, w zamian proponuje wyjątkowe kompozycje smakowe, które możecie odtworzyć w swojej kuchni! Tym razem Darek pokazuje jak zrobić słodki popcorn. ...

dawno temu

Poznaj sekrety udanego lukru

... wiele na tym zyskały. Chcesz, by twoje wypieki stały się jeszcze lepsze i piękniejsze? Jeśli tak, to poniżej znajdziesz kilka przepisów i rad jak zrobić domowy lukier. ... ciekawe efekty smakowe i zapachowe. Lukier cukierniczy w najprostszej ...

dawno temu

Przepis na ziemniaczane purée

... o mleko, to wchłania ono skrobię z ziemniaków, dlatego łatwiej się je traw. Zatem już wiesz co zrobić, by purée było doskonałe, czas poznać przepis - oto on ;-) ...

dawno temu

Darek Kuźniak pokazuje jak zrobić wyjątkową pizzę

... Darek Kuźniak, uczestnik pierwszej polskiej edycji Top Chef i sous-chef Wojciecha Modesta Amaro Hell’s Kitchen zaprasza na swój autorski program Crazy Chef Cooking. Tym razem Darek pokazuje jak zrobić wyjątkową pizzę. ...

dawno temu

Przepis na konfiturę z pigwy

... czy soków sprawdzi się doskonale. Jednak moim ulubionym wykorzystaniem pigwy jest konfitura z tego owocu. Diametralnie zmienia smak herbaty i działa podobnie jak cytryna - rozjaśnia jej kolor i zmienia smak na bardziej kwaskowy. Przekonaj się ...

dawno temu

Pierogi, które zawsze się udają

... Pierogi są bardzo wdzięcznym daniem – stwarzają wiele możliwości kulinarnych. Możesz zrobić je z czym chcesz, z tym co lubisz albo na co masz akurat ochotę. Można je gotować, smażyć na głębokim oleju ... lub piec. Moim numerem jeden są te, które ...

dawno temu

Uratuj galaretę, czyli co zrobić, by galareta była klarowna?

... do wrzącej wody zamiast do zimnej. Tylko nie panikuj - nic straconego, bo mętną galaretę da się jeszcze uratować. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz odpowiedź. ...

dawno temu

Darek Kuźniak zdradza jak zrobić łososia w burakach

... kuchni, w której łączy elementy kuchni polskiej europejskiej i azjatyckiej, kreując wyjątkowe kompozycje smakowe. Tym razem Darek pokazuje jak zrobić łososia w burakach. ...

dawno temu

Hummus libański

... Hummus to moja ulubiona, a zarazem bardzo zdrowa przekąska kuchni arabskiej oraz wspaniały dodatek do świeżego pieczywa lub tradycyjnych chlebków naan. Jet zrobiony z ciecierzycy, która ma pozytywny wpływ na urodę oraz zdrowie. Jeśli jeszcze go ...

dawno temu

Jak zrobić owocowe lizaki w domu?

... owocowe, miód. Czym posypać owocowe lizaki w polewie? posiekane orzechy i migdały, starta czekolada, kakao, wiórki kokosowe, cukier, kolorowe posypki, kolorowy cukier. 285048 Jak zrobić domowe ...

dawno temu

Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

... Tak, dobra zasmażka to podstawa smacznego kapuśniaku, jak i aromatycznego mięsnego sosu. Bez niej niejedno danie byłoby niekompletne. W prywatnych wiadomościach często pytacie mnie, jak zrobić dobrą ... ciemne sosy. 285123 Jakiego tłuszczu użyć ...

dawno temu

Domowy majonez - to prostsze niż myślisz!

... . A wiecie co najbardziej lubię w takim domowym majonezie? To, że sama mogę decydować czy dodać więcej pieprzu, octu, lub soku z cytryny. Dlatego metodą prób i błędów doszłam do idealnej receptury ... . Jeżeli twój majonez się zważy, nic ...

dawno temu

Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast

... Zbliża się czas świątecznych wypieków. Obowiązkowym składników wielu ciast jest smażona w cukrze skórka pomarańczy lub cytryny. Dodajemy ją do serników, pierniczków, babeczek, makowca, keksu ...

dawno temu

Kluchy, kluski, kluseczki...

... Kluchy, kluski, kluseczki, pyzy, knedle, parowańce... Można by tak długo wymieniać. Każdy znajdzie sobie wśród nich coś dla siebie. Mogą stanowić osobne danie lub być smacznym dodatkiem do pieczonego mięsa, kotletów, sosów czy zup. Czym się ...

+ Pokaż więcej