Święta, święta i po po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami, które zostały po świątecznym ucztowaniu? Wykorzystując resztki, nie tylko nie będziesz mieć wyrzutów sumienia, że wyrzucasz jedzenie do kosza, ale także zaoszczędzisz. CZYTAJ WIĘCEJ
Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Wielu z nas spędzi zapewne tę noc na domowych imprezach w gronie przyjaciół i rodziny. Co przygotować dla swoich gości, by smacznie powitać Nowy Rok? Na tego typu spotkaniach najlepiej sprawdzają się szybkie przekąski i sałatki. Szukacie sylwestrowych inspiracji? Koniecznie zobaczcie nasze pomysły! CZYTAJ WIĘCEJ
Czasami najprostsze rozwiązania wydają się najlepsze. Tak jest właśnie w przypadku schabu ze śliwką. To danie to klasyka polskiej kuchni. Nie może się bez niego obejść żadna rodzinna uroczystość. Prosiliście w komentarzach o przepis na niego, więc wreszcie jest :-) Aromatyczny, soczysty, rozpływający się w ustach, z nutą słodyczy. Polecam go na świąteczny obiad i nie tylko. Doskonale smakuje na gorąco w towarzystwie ziemniaczanego purre i surówki, oraz na zimno np. w formie zalanej galaretą przystawki. Palce lizać! CZYTAJ WIĘCEJ
Wigilia tuż tuż. Tradycyjnie na stole powinno znaleźć się 12 potraw. Oczywiście w zależności id regionu, panie domu podają różne dania. Dziś chciałabym wam pokazać, co znajdzie się na stole wigilijnym w moim rodzinnym domu. W kuchni niepodzielnie króluje babcia, która przygotowuje barszcz, lepi pierogi i uszka, gotuje kapustę z grzybami i piecze kulebiak. Mama robi najlepszą na świecie kutię i kluski z makiem. Odpowiada też za kompot i smażenie ryby. Z kolei ja, od kilku lat przygotowuję rybę po grecku, śledzie, piekę piernik i keks. CZYTAJ WIĘCEJ
Dziś pierwszy dzień zimy - może aura za oknem na to nie wskazuje, ale na pewno słupek rtęci przekonuje nas, że owszem, zima już do nas przyszła na dobre. Jeśli zmarzniesz wracając z pracy mam dla ciebie receptę na rozgrzanie! Oto przepis na pyszny, rozgrzewający koktajl ze składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Jakie są najbardziej popularne desery bożonarodzeniowe w Polsce? Bez wahania każdy odpowie - kutia, makowiec, sernik, keks. A jakie słodkości w czasie świąt Bożego Narodzenia jada się na świecie? Oto odpowiedź - poznaj 16 najpopularniejszych świątecznych deserów świata. CZYTAJ WIĘCEJ
Kolacja wigilijna to bardzo wyjątkowe wydarzenie, które wymaga odpowiedniej oprawy. 24 grudnia zasiadając do stołu, ubieramy się elegancko, a potrawy, które będziemy jeść także są niecodzienne - niektóre z nich jemy tylko raz do roku, właśnie podczas wigilii. Tego dnia wszytko sprowadza się do wspólnej kolacji wigilijnej w gronie rodziny oraz przyjaciół, zatem ważne, by i stół oraz jego dekoracja oddawały rangę tego wydarzenia. Dlatego zebrałam dla was kilka pomysłów, co zrobić by twój stół wigilijny był naprawdę wyjątkowy. CZYTAJ WIĘCEJ
Święta już tuż tuż! Pewnie już doskonale wiesz co przygotujesz na wigilijną kolację, ale warto także wcześniej pomyśleć co podasz swoim gościom pierwszego i drugiego dnia świąt. Ja w tym roku wybrałam kaczkę pieczoną z pomarańczami i imbirem. Jest świetna - miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna, a jak smakuje! Przekonaj się sam! CZYTAJ WIĘCEJ
Makaronikom mówimy stanowcze TAK! ;-) Każdy, kto choć raz próbował samodzielnie przygotować domowe makaroniki na bazie bezy włoskiej, wie, że nie jest to prosta sprawa, ale zdecydowanie gra jest warta świeczki! A jeśli zrobicie je w świątecznym klimacie, to mogą stać się one nie tylko smakowitą przekąską po wigilijnej kolacji, ale także efektowną dekoracją stołu. Zatem mam dla was przepis na przekładane bezowe ciasteczka z chrupiącą, cienką skórką i mięciutkim środkiem, o pięknym czerwonym kolorze, dzięki któremu idealnie wpiszą się w klimat świąt ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Jakie jest najbardziej świąteczne ciasto? Oczywiście makowiec! ;-) Nie wyobrażam sobie bez niego kolacji wigilijnej - kiedy już wszystkie potrawy zostaną zjedzone, babcia jak co roku zapyta: "no to komu kawki i strucelka?", a makowiec babci Jadzi jest najlepszy na świecie! Nie kruszy się, jest odpowiednio wilgotny, a jak smakuje! Przepis na masę makową podałam wam tydzień temu (przepis tutaj), a teraz czas na przepis na świąteczny makowiec. Zapraszam ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Keks to jedno z tych ciast, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Puszysty, pachnący, miękki, ciężki od bakalii. Po raz pierwszy sama upiekłam go rok temu. Przyznam nieskromnie, że byłam zachwycona efektem. Keks to ciasto bardzo proste do przygotowania, więc z upieczeniem go poradzą sobie wszyscy. Zaletą keksu jest to, że dość długo zachowuje świeżość, można więc upiec go kilka dni wcześniej, a potem zawinąć w lnianą ściereczkę. CZYTAJ WIĘCEJ
Zastanawiacie się, co podać na świąteczny obiad? Zebrałam dla was 10 przepisów na wspaniałe pieczone mięsa. Mam nadzieję, że wśród tych przepisów znajdziecie coś dla siebie. Schab nadziewany mielonym mięsem? Aromatyczny kurczak w ziołach? A może delikatna pieczeń cielęca? CZYTAJ WIĘCEJ
"Oczy carycy" to ciasto niezwykłe - smaczne, efektownie wygląda i choć jest pracochłonne, to jednak jego przygotowanie wcale nie jest trudne! Nie jadłam tego ciasta od wieków! Chyba o nim zapomniałam, ale wczoraj przyszło mi na myśl. Pobiegłam po mój przepiśnik, przewertowałam go kilkukrotnie i... znalazłam przepis na ciasto o zagadkowej nazwie "Oczy carycy", którym z chęcią się z wami podzielę ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Nie wiem jak wy, ale ja nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez karpia. W moim rodzinnym domu stawia się na tradycję, dlatego na naszym stole zawsze pojawiał się karp pod postacią smażonych na złoto dzwonków. Jednak odkąd sama przygotowuję wigilię, staram się przełamać wigilijną rutynę, ale z poszanowaniem tradycji, więc oczywiście karp gości na moim stole, ale co roku staram się podać go w inny sposób. Dlatego zebrałam dla was aż 10 najciekawszych pomysłów na wigilijnego karpia. CZYTAJ WIĘCEJ
Zupa grzybowa, obok czerwonego barszczu z uszkami, jest obowiązkową potrawą na moim wigilijnym stole. Jak już wcześniej wam pisałam, w moim rodzinnym domu podczas kolacji wigilijnej podaje się dwie zupy - barszcz, bo tak od ponad pół wieku robi babcia, a zupę grzybową, ponieważ taką jada się w regionie, z którego pochodzi moja mama. Więc aby pogodzić dwie rodziny, podczas wigilii zajadamy się dwoma zupkami ;-) Przepis na pyszny barszcz z uszkami podała wam już Kasia (przepis tutaj), dlatego ja podzielę się z wami moim przepisem na najsmaczniejszą wigilijną zupę grzybową. Zapraszam! CZYTAJ WIĘCEJ
Kompot z suszu to niezwykły napój, który przygotowuje się zazwyczaj tylko raz do roku, w wigilię i to chyba właśnie w tym tkwi jego wyjątkowość... Najlepiej smakuje ten przygotowany z samodzielnie ususzonych owoców. Już nie mogę doczekać się 24 grudnia, kiedy to obudzi mnie zapach gotowanego przez babcię suszu... CZYTAJ WIĘCEJ
Do świąt zostały niespełna dwa tygodnie, więc na targowiskach i w supermarketach już ruszyła sprzedaż karpia. Nie wyobrażam sobie tradycyjnej wigilijnej wieczerzy bez karpia. Ta ryba ląduje na naszych stołach raz do roku, a szkoda, bo wbrew panującej opinii, dobrze przyrządzony karp smakuje naprawdę wybornie. Zanim karpie trafią na nasze wigilijne stoły, muszą być hodowane przez trzy sezony i karmione naturalnym pokarmem. To wpływa na ich jakość. Jak wybrać dobrą rybę? CZYTAJ WIĘCEJ
Chcesz przygotować przejrzystą, klarowną galaretę do karpia albo efektowne tymbaliki z kurczakiem i warzywami, a tymczasem wywar jest mętny? Zapewne gotowałaś go zbyt szybko albo włożyłaś mięso do wrzącej wody zamiast do zimnej. Tylko nie panikuj - nic straconego, bo mętną galaretę da się jeszcze uratować. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz odpowiedź. CZYTAJ WIĘCEJ
Śledź, to obok karpia jedna z tych ryb, które nieodłącznie kojarzą się z wigilią. Nie bez przyczyny przedświąteczne spotkania określa się mianem "śledzika" ;-) Śledzia można przyrządzać na tysiące sposobów, dzięki czemu nie ma prawa się on znudzić. Jeszcze kilka lat temu nie przepadałam za śledziem, ale dziś nie wyobrażam sobie bez niego świąt ani domowych imprez, szczególnie w okresie karnawału. Zebrałam dla was 15 śledziowych inspiracji od najlepszych kulinarnych blogerów. Zapraszam do lektury! CZYTAJ WIĘCEJ
W moim rodzinnym domu na stole wigilijnym podaje się dwie zupy - barszcz, bo tak od ponad pół wieku robi babcia, a zupę grzybową, ponieważ taką jada się w regionach, z których pochodzi moja mama. Więc aby pogodzić dwie rodziny, podczas wigilii zajadamy się dwoma zupkami ;-) Ale w tym roku to ja urządzam rodzinną wigilię, więc postanowiłam przełamać tradycję i przygotować dodatkowo nieco inną zupę, ale jak najbardziej postną i godną tego, by stać się jednym z dwunastu wigilijnych dań. Dlatego zebrałam najciekawsze propozycje na wigilijne zupy. Jak myślicie, która z nich będzie najodpowiedniejsza? ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Karp to nieodłączny element kolacji wigilijnej - po prostu musi pojawić się na stole i już! Wiele osób nie lubi smaku tej ryby, no cóż, trzeba przyznać, że jest specyficzny (żeby nie powiedzieć mulisty), ale uwierzcie, że dobrze przygotowany karp, to smaczny karp ;-) Dlatego mam dla was sprawdzony przepis babci Jadzi na karpia w galarecie oraz kilka porad, co zrobić, by galareta sklarowała się. Zapraszam! CZYTAJ WIĘCEJ
Czy w waszych domach kutia jest jedną z potraw wigilijnych? Przyznam się wam, że dopiero rok temu pierwszy raz w życiu jadłam ten wigilijny deser. Tam skąd pochodzę zamiast kutii podaje się makowiec, a teraz mieszkam na Lubelszczyźnie, gdzie kiedy komuś mówiłam, że nie jadłam nigdy kutii, ten ktoś patrzył na mnie jak na ufo ;-) Bo na wschodzie kraju kutia pojawia się na każdym stole wigilijnym. Na szczęście już nadrobiłam zaległości, a w tym roku obok makowca podczas wigilijnej kolacji pojawi się kutia. CZYTAJ WIĘCEJ
Święta coraz bliżej - jeszcze tylko niecałe dwa tygodnie i zasiądziemy przy wigilijnym stole zastawionym pysznymi potrawami. Nie wiem jak w waszych rodzinach, ale u mnie nadal kultywuje się tradycję podawania 12 potraw wigilijnych, zatem żeby ze wszystkim zdążyć, wraz z mamą i babcią, co tylko się da przygotowujemy znacznie wcześniej. Tak jest z wigilijnymi uszkami, które 24 grudnia podajemy z czerwonym barszczem. Możecie ulepić je wcześniej i zamrozić - polecam ten sposób każdemu, kto chce ze spokojem szykować wigilijną kolację, bez zbędnych nerwów i pośpiechu. CZYTAJ WIĘCEJ
Barszcz z uszkami to gwóźdź programu każdej wigilijnej kolacji. Podstawą barszczu jest oczywiście zakwas. To już ostatni dzwonek, by go nastawić, więc jeśli jeszcze tego nie zrobiliście koniecznie biegnijcie po buraki! Wigilijny barszcz jest lekko kwaśny, klarowny, pachnie grzybami i ma głęboki kolor. Jak go zrobić? Zapraszam do lektury :-) CZYTAJ WIĘCEJ
Ryba po grecku to jedna z 12 potraw, które co roku goszczą na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Od kilku lat przygotowuję ją sama. Delikatna ryba przykryta warzywnym sosem zachwyci każdego. Zajadają się nią starsi i młodsi. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. CZYTAJ WIĘCEJ
Szpinak - nie wszyscy go lubą, ale zapewniam was, że jeśli przygotujecie go w odpowiedni sposób i zapewnicie mu smaczne towarzystwo, to wasze danie ze szpinakiem zasmakuje każdemu! Zatem odczaruj szpinak i wybierz którąś z propozycji, które dla was zebrałam ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Nie wyobrażam sobie tradycyjnej wigilijnej wieczerzy bez kapusty z grzybami. To jedna z moich ulubionych potraw. Najlepszą robi moja babcia - doprawia ją liściem laurowym i zielem angielskim. Od paru lat dodaje także suszone śliwki, które świetnie komponują się z kwaśną kapustą. Babcia zawsze przygotowuje kapustę z grzybami na 2-3 dni przed wigilią, tak by wszystkie smaki dobrze się "przegryzły". Oczywiście nie mogę się powstrzymać przed podjadaniem ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Masło orzechowe z nutką cynamonu to obowiązkowy smakołyk w mojej szafce w czasie jesieni i zimy. Ale to samorowidło ma jedną, jedyną wadę - za szybko się kończy ;-) Na szczęście, żeby je przygotować nie potrzeba wiele czasu. Przyznam się wam nieskromnie, że masło orzechowe z cynamonem robi taką furorę wśród mojej rodziny i znajomych, że kiedy wpadają do mnie w odwiedziny, czasem już od progu pytają czy mam "cynamonowe złoto", bo tak je nazwałam. Poniżej znajdziesz przepis na mój największy orzechowo-cynamonowy skarb. CZYTAJ WIĘCEJ
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej - już niedługo zacznie się przedświąteczna bieganina za prezentami, ogromne zakupy, sprzątanie, porządki, gotowanie i pieczenie. Na szczęście jest kilka dań, które możesz przygotować znacznie wcześniej, np. pierniczki, by zmiękły, piernik, aby dojrzał i wigilijne pierogi, by... rankiem 24 grudnia nie pakować prezentów i gotować barszczu rękami oprószonymi mąką, bo właśnie znalazłeś chwilę czasu na lepienie pierogów. Zatem już dziś możesz przygotować pierogi z kapustą oraz grzybami i zamrozić je, by w dniu wigilii odmrozić i ugotować. Gwarantuję, że będą smakowały tak, jakby przed chwilą zostały ulepione :-) CZYTAJ WIĘCEJ
Będziecie zaskoczeni, ile smakowitych potraw, deserów i przekąsek można wyczarować z ciasta francuskiego. Więc jeśli gdzieś w twojej lodówce zawieruszyło się opakowanie ciasta francuskiego i nie wiesz co z nim zrobić, to specjalnie dla ciebie zebrałam 10 najlepszych pomysłów blogerów kulinarnych na wykorzystanie ciasta francuskiego. Który przepis podoba ci się najbardziej? ;-) CZYTAJ WIĘCEJ