Kuchnie świata

Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej
Falafele znają chyba wszyscy. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciecierzycy. Choć falafele są jedną z ulubionych wegańskich przekąsek, to bardzo często można je spotkać w barach typu fast food na prawie każdej szerokości geograficznej. Jednak falafele, które możemy znaleźć w tanich barach mają mało wspólnego z tymi tradycyjnymi i zrobionymi samodzielnie w domu. Chcesz się przekonać? Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na falafele - smaczne i pachnące przyprawami. Zapraszam!

Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana
Zachwycamy się kuchnią francuską, włoską czy tajską. A nie wiemy co lubią nasi najbliżsi sąsiedzi. Kuchnia niemiecka stereotypowo kojarzy nam się z golonką, piwem i preclami, którymi Niemcy chętnie objadają się podczas trwającego właśnie w Monachium Oktoberfest. Nie ma jednej „kuchni niemieckiej”. Każdy region może się pochwalić swoimi popisowymi daniami. Mimo to we wszystkich landach chętnie jada się pieczeń wieprzową z knedlami i kapustą.

Niemiecka sałatka ziemniaczana
Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne danie, a w lodówce jest tylko światło? Wypróbuj przepis na niemiecką sałatkę ziemniaczaną. Wystarczy tylko kilka składników, by wyczarować coś pysznego.

Odmiany placków ziemniaczanych
Placki z tartych ziemniaków to popularne danie w wielu światowych kuchniach. Zobacz czym różnią się niemieckie czy szwajcarskie placki ziemniaczane od tych, które goszczą na polskich stołach.

Sekrety kuchni czeskiej
Zazwyczaj szukamy szczęścia gdzieś daleko, a nie doceniamy tego, co jest blisko. Ta zasada odnosi się także do jedzenia. Zachwycamy się egzotycznymi potrawami z najodleglejszych zakątków Europy, a tymczasem tuż za południową granicą czeka na nas prawdziwy raj dla smakoszy. Niedawno wróciłam z Pragi. Zapraszam was więc na kulinarną podróż śladami dobrego wojaka Szwejka ;-)

Francuskie desery
Francuzi słyną ze wspaniałej kuchni. kojarzy nam się ona głównie z serami, ślimakami, winem i zupą cebulową. Jednak nie zapominajmy o przepysznych sufletach, tartach, makaronikach, kremach... Zebrałam osiem przepisów na najpopularniejsze francuskie desery.

Sekrety kuchni hiszpańskiej
Pod ogólnym pojęciem kuchni hiszpańskiej kryją się zróżnicowane kuchnie regionalne Półwyspu Iberyjskiego. W ich skład wchodzą potrawy o typowo śródziemnomorskim rodowodzie (kuchnia andaluzyjska), jak także potrawy ludów pasterskich, kuchnia wywodząca się z morskich tradycji i innych kuchni świata, zatem nie jest ona jednolita. Kuchnia słonecznej Hiszpanii kojarzy się nam przede wszystkim z zapachem świeżych ziół i oliwnych gajów, z dobrze przygotowanym, aromatycznym mięsem i świeżymi rybami, bo jest to kuchnia naturalna, która czerpie pełnymi garściami z bogactwa regionalnych produktów, jakie oferuje klimat śródziemnomorski. Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapraszam cię na kulinarną podróż po Hiszpanii.

Tajniki kuchni japońskiej
Kuchnia japońska zaliczana jest do najzdrowszych kuchni świata, ponieważ przeważają w niej warzywa, świeże ryby i owoce morza. Nic więc dziwnego, że Japończycy są długowieczni, szczupli i do późnej starości cieszą się niezachwianym zdrowiem. Poznaj sekrety kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni i zakochaj się w niej.

Sekrety kuchni gruzińskiej
Każdy, kto choć raz miał okazję wybrać się do Gruzji, z pewnością zachwycił się jej kuchnią. Wspólne ucztowanie to jeden z elementów tradycyjnej gruzińskiej kultury. Mamy szansę doświadczyć tam prawdziwej gościnności i otwartości ludzi. A tego te wina, sery, dorodne bakłażany, pachnące słońcem pomidory, soczyste owoce...Zapraszam na kulinarną podróż po Gruzji.

Sekrety kuchni chorwackiej
Już od kilku lat Chorwacja święci tryumfy jako wakacyjny cel Polaków. Szerokie plaże, porozrzucane malowniczo wyspy, lazurowa woda Adriatyku, słońce, gościnni mieszkańcy, no i stosunkowo niewielka odległość sprawiają, że tak chętnie spędzamy tam urlop. A jaka jest chorwacka kuchnia? Obowiązuje jedna zasada - ma być smacznie i prosto.

Tajniki kuchni francuskiej
Kuchnia francuska przepełniona jest wysublimowanymi smakami i kojarzy się nam przede wszystkim z croissant’em lub bagietką na śniadanie, żabimi udkami, ślimakami, winem i przeróżnymi serami. Choć nasze skojarzenia są poniekąd stereotypowe, Francja właśnie z tego słynie. Dowiedz się dlaczego specjały kuchni francuskiej zdobywają serca smakoszy i restauratorów na całym świecie.

Sekrety kuchni portugalskiej
Jak w kilku słowach opisać portugalską kuchnię? Porto, madera, owoce morza, bacalhau, zupa, kawa, oliwa. To tak w dużym skrócie. Z uwagi na to, że w Portugalii, szczególnie na północy kraju, panuje nieco chłodniejszy klimat niż np. We Włoszech czy w Hiszpanii, znajdziemy tu więcej ciężkich mięsnych dań, zawiesistych sosów i gęstych, kremowych zup. Jednak znajdziemy tak również najróżniejsze przystawki i bardzo słodkie desery. Koneserzy dobrej kuchni z pewnością nie wyjadą z Portugalii rozczarowani.

Sekrety kuchni bułgarskiej
Coraz częściej decydujemy się, by urlop spędzić w Bułgarii. Słońce, piaszczyste plaże i... wspaniałe jedzenie przyciągają wielu turystów. Świeże warzywa, zioła, pyszne mięsa, sery... Najbardziej znaną bułgarską potrawą jest oczywiście sałatka szopska z pomidorów, papryki, cebuli, ogórków i owczego sera. Jednak to oczywiście nie wszystko. Co smacznego możemy zjeść w Bułgarii? Czym charakteryzuje się tamtejsza kuchnia?

Sekrety kuchni greckiej
Kuchnia grecka ma tradycję sięgającą czterech tysięcy lat. Odnajdziemy w niej wpływy tureckie, rzymskie, perskie, arabskie, bałkańskie, a nawet słowiańskie. Bazuje ona na naturalnych składnikach, wśród których najważniejsze to pszenica, wino i oliwa, bardzo dużo oliwy.

Sekrety kuchni duńskiej
Z czym ci się kojarzy kuchnia duńska? Myślę, że wielu z nas miałoby problem z odpowiedzią na to pytania. Jednym tchem potrafimy wymienić, czym na co dzień zajadają się Francuzi, Włosi czy Hiszpanie, natomiast zwyczaje żywieniowe Duńczyków są dla nas zagadką. Czas więc przyjrzeć się duńskiej kuchni, zwłaszcza, że jest ona zbliżona do naszej.

Sekrety kuchni katalońskiej
Kuchnia katalońska pachnie owocami morza, rybami, pomidorami, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek. Kulinarne tradycje regionu kształtowały się przez wieki. Katalończycy są dumni, że w ich kuchni można odnaleźć wpływy różnych kultur – m.in. arabskiej, żydowskiej, kastylijskiej, francuskiej i włoskiej.

Czym kusi kuchnia węgierska?
Usiądź wygodnie, zrelaksuj się i wyobraź sobie dojrzałe pomidory skąpane w Słońcu, sprężystą paprykę i ciepłe drożdżowe ciasto. Przystojny kelner właśnie nalewa ci słodkie, białe wino. Czujesz to? Tak właśnie pachną Węgry!