Smaki dzieciństwa

Podziel siÄ™:

Smaki dzieciństwa - podpłomyki

Pamiętacie ten prawdziwy przysmak dzieciństwa, jakim były podpłomyki? Ja pamiętam baaardzo dobrze i do tej pory za nim tęskniłam, ale ostatnio, przez zwykły przypadek, znalazłam przepis na podpłomyki, lecz w zmodyfikowanej wersji, by można było je upiec na patelni. Wiem, że tego niezapomnianego smaku podpłomyków prosto z kuchni węglowej nie da się niczym zastąpić, ale jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma ;-)

Smaki dzieciństwa - galaretka z owocami

Galaretka z owocami w czasch, kiedy byłam dzieckiem była obowiązkowym punktem każdego urodzinowego przyjęcia moich kolegów i koleżanek, jak także imienin u cioci. Im więcej kolorów galaretki znajdowało się w pucharku, tym lepiej! A jak doszły do tego jeszcze owoce i czasem bita śmiatana, wówczas deser znikał w ekspresowym tempie. Pamiętasz te czasy? ;-)

Smaki dzieciństwa - zapiekany ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami... najlepsze śniadanie, deser i kolacja w jednym mojego dzieciństwa! Jabłka z sadu babci, cynamon i ryż... do dziś pamiętam ten smak, a ty? Jeżeli od twojego ostatniego spotkania z zapiekanym ryżem z jabłkami minęły długie lata, to już najwyższy czas, by odnowić tę znajomość ;-) Poznaj przepis na pyszny zapiekany ryż z jabłkami!

Smaki dzieciństwa - przepis na tęczowy lodowiec

Tęczowy lodowiec - ciasto, które szczególnie pamiętam z czasów dzieciństwa. Moja mama zawsze przygotowywała je z okazji moich urodzin, więc nic dziwnego, że darzę je wielkim sentymentem. Chcesz poznać przepis na najbardziej kolorowe ciasto na świecie? Zapraszam!

Smaki dzieciństwa - przepis na gofry z dżemem

Prawdziwych gofrów już nie ma... no chyba, że te domowe ;-) Pamiętacie smak gofrów z budki jedzonych podczas kolonii nad morzem? Ja pamiętam doskonale i bardzo za tym smakiem tęsknię (za wakacjami również ;-)) I z tej tęsknoty wczoraj postanowiłam zrobić je na kolację. Chcesz poznać przepis na gofry idealne, na widok których aż ślinka cieknie? Zapraszam!

Zimne nóżki - kulinarny hit PRL

Zimne nóżki, czyli mięsna galareta to popularna przystawka. Przed laty trudno było sobie bez niej wyobrazić przyjęcie imieninowe czy inną uroczystość. Podawano ją także w restauracjach, koniecznie z kieliszkiem mocno schłodzonej wódki. Stąd powiedzenie "seta i galareta". Klasycznie podawało się ją z octem lub tartym chrzanem. Na czym polega sekret zimnych nóżek i jak je przygotować? Zapraszam do lektury :-)

Smaki dzieciństwa - przepis na kogel-mogel

Kogel-mogel - któż z nas go nie pamięta? Chyba każdy choć raz w życiu go spróbował. Kogel-mogel to najprostszy deser, który bez problemu przygotuje każdy. W dzieciństwie zajadaliśmy się nim, a dziś? Obecnie to zapomniany smakołyk, ale w czasach, gdy czekolada i inne słodkości były trudno dostępnym rarytasem, kogel-mogel był niezastąpiony kiedy prosiliśmy mamę o "coś słodkiego" :)

Smaki dzieciństwa - rurki z bitą śmietaną

Pamiętacie smak chrupiących rurek z bitą śmietaną? Pewnie, że pamiętacie :) Któż w dzieciństwie ich nie jadł? Ich sekret tkwił w prostocie, bo przecież rurki z bitą śmietaną to nic specjalnego, a jednak każdy się nimi zajadał. Chcesz przypomnieć sobie smak dzieciństwa? Poniżej znajdziesz przepis na domowe rurki z bitą śmietaną. Zapraszam!

Rurki z bitÄ… smietanÄ… jak za dawnych lat...

Masz ochotę na rurki z bitą śmietaną? Ale te prawdziwe - w waflowej rurce z aksamitną bitą śmietaną. Do dziś pamiętam ich smak... W niedzielne popołudnia, kiedy było już za zimno na lody, rodzice zawsze zabierali mnie na rurki z kremem. Bardzo dawno takich nie jadłam, a w żadnej cukierence nie znalazłam idealnych, więc postanowiłam zrobić je sama :) Oto przepis.

Domowe ptysie jak z cukierni

Ptysie. Wszyscy lubią ptysie - nie znam osoby, która nie zajadałaby się nimi :) Delikatne, chrupiące ciasto ptysiowe, a pomiędzy jego warstwami pyszny i lekki jak chmurka krem z bitej śmietany. Na samą myśl robię się głodna... Poniżej znajdziecie kilka ciekawostek o cieście ptysiowym i oczywiście najlepszy przepis jaki znam! Zapraszam!

Przepis na piszingera, czyli wafle przekładane słodką masą

Pamiętacie smak przekładanych słodką masą wafli? Ja pamiętam doskonale i bardzo często przypominam go sobie przygotowując piszingera, bo właśnie tak nazywa się ten smakołyk z dzieciństwa. Poniżej znajdziesz przepis na ten deser, który przygotujesz zaledwie w 20 min. Smacznego!

Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą

Pamiętacie ten prawdziwy przysmak dzieciństwa, jakim były przekładane słodką masą wafle? Ja pamiętam baaardzo dobrze i dosyć często przypominam go sobie przygotowując piszingera, bo tak nazywa się ten smakołyk. Chcecie wiedzieć skąd wzięła się ta nazwa? Odpowiedź na to pytanie i przepis w dwóch wersjach - szybkiej i prostej oraz nieco bardziej skomplikowanej, torcikowej znajdziecie poniżej. Zapraszam!

Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

Wuzetka - chyba nie ma osoby, która chociażby raz jej nie spróbowała. Tym ciastem o tajemniczej nazwie, w latach 40. i 50. zajadali się warszawiacy, a dziś kocha je cała Polska. Czy wiesz skąd wzięła się nazwa wuzetki? Nie? Odpowiedź na to pytanie i przepis na kultową wuzetkę znajdziesz poniżej. Zapraszam! :)

Smaki dzieciństwa - kasza manna z sokiem malinowym

Kasza manna z sokiem malinowym lub rodzynkami - zmora wielu małych niejadków, ale w tym wypadku byłam wyjątkiem i ku uciesze moich rodziców wręcz zajadałam się kaszą manną. Co ciekawe, wielu z nas pamięta doskonale jej smak, a nie wie jak przygotować kaszę mannę :) Chcesz się dowiedzieć? Odpowiedź znajdziesz poniżej, zapraszam i życzę smacznego!

Przepis na szyszki z dmuchanego ryżu

Szyszki z preparowanego ryżu, połączonego masą krówkową to jeden z kulinarnych hitów minionej epoki. Jak je zrobić?

Zapomniany deser - szyszki z ryżu preparowanego

Pamiętacie szyszki z ryżu preparowanego? Były bardzo popularne w latach osiemdziesiątych. Do ich przygotowania potrzeba jedynie kilku składników. Lepienie to doskonała zabawa, dlatego warto w nią zaangażować dzieci. Dawno już nie jadłam szyszek, czas więc przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Lista zakupów? Preparowany ryż, masa krówkowa i margaryna.

Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL

Kto pamięta blok czekoladowy? W czasach, kiedy na sklepowych półkach były tylko musztarda i ocet, a o czekoladzie można było jedynie pomarzyć, blok czekoladowy uchodził za prawdziwy rarytas. Deser przygotowany z mleka w proszku, herbatników i bakalii święcił prawdziwe tryumfy podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Dziś, mimo że wszelkie słodkości mamy na wyciągnięcie ręki, wiele osób wciąż przygotowuje blok czekoladowy z sentymentu...

Smaki dzieciństwa - puszyste racuchy z jabłkami

Smaki dzieciństwa... każdy ma swoje ulubione potrawy, które sprawiają, że wspomnienia powracają. Też tak masz, że czujesz zapach swojego ulubionego ciasta i nagle przed oczami staje ci babcia, która zagniata ciasto na swój popisowy wypiek, który przygotowuje specjalnie dla swojego ukochanego wnuczka. Albo gryziesz twardy jak kamień blok czekoladowy i w głowie słyszysz upominający i ciepły głos mamy "Tylko sobie zębów nie połam...". Tak... smaki dzieciństwa... To coś cudownego!

Racuchy jak u babci. Poznaj przepis na pyszne racuszki z jabłkami

Racuchy z jabłkami to mój ulubiony smak z dzieciństwa. Kiedy będąc jeszcze na studiach odwiedzałam babcię, ona zawsze smażyła dla mnie górę drożdżowych placuszków, bo podobno "zmarniałam"... I choć lata studenckie już za mną, to babunia zawsze przygotowuje racuszki, kiedy wpadam do niej w odwiedziny. Podczas ostatniej wizyty, gdy łapałam chwilę oddechu między jednym a drugim placuszkiem, zapytałam babcię, czy podzieli się ze mną swoim przepisem. Oczywiście zgodziła się, dlatego ja chcę teraz przekazać go wam, bo naprawdę warto! Smacznego :)

Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa

Pleśniak to ciasto, które pamięta chyba każdy, dziś niestety zapomnieliśmy o nim... Kiedy byłam mała moja babcia w każdą niedzielę przygotowywała pleśniak – był pyszny! To jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa, dlatego jego nazwa nigdy mnie nie zniechęcała, wręcz przeciwnie! Jeżeli masz ochotę poczuć się znowu jak dziecko, poznaj przepis na pyszny pleśniak. Poniżej znajdziesz kilka cennych rad, dzięki którym to kultowe ciasto będzie idealne. Smacznego!