wody smakowe

Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić?

... Możemy wyodrębnić wody mineralne, stołowe, źródlane, lecznicze i smakowe, a większość z nich jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Moją ulubioną wodą jest mineralna. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych czuję się po ...

dawno temu

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Jak przygotować domową lemoniadę?

... W upalne dni nie możemy zapominać o nawadnianiu naszego organizmu. Lekarze i dietetycy zalecają, aby pić co najmniej dwa litry wody dziennie. Trudno przecenić jej korzyści dla naszego organizmu ... , jednak nie wszyscy lubią wodę. Zamiast więc ...

dawno temu

Ocalić kompot od zapomnienia

... Kto dziś pamięta o kompotach? Dawniej były one nieodłącznym elementem domowego obiadu. Współcześnie zastępujemy je sokami z kartonu, napojami, nektarami, wodami smakowymi. Myślę, że niesłusznie ... jest już wystarczająco słodki. 17387 Kompot ...

dawno temu

Co pić w czasie upałów?

... Kiedy słupek rtęci wskazuje temperaturę ponad 25 stopni, wówczas jesteśmy szczególnie narażeni na odwodnienie, dlatego latem trzeba pamiętać, by przyjmować odpowiednie ilości płynów. Nie musi to być koniecznie woda - oto kilka pomysłów czym ...

dawno temu

Sztuka parzenia zielonej herbaty

... Zawsze parzyłam zieloną herbatę według następującej zasady: zalej herbatę wodą o temperaturze 70 stopni i parz przez 5 min. Jakież było moje zdziwienie, kiedy dowiedziałam się, że każdy rodzaj ... zielonej herbaty przygotowuje się inaczej - ...

dawno temu

Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne?

... w zależności od waszych preferencji smakowych i wytrzymałości. W dodatku to zrobione własnoręcznie pobudzi waszą kreatywność, a to bardzo cenna rzecz w kuchni. ... i zielone. Po doznaniach, które przeżyły moje kubki smakowe, nie mam jeszcze ...

dawno temu

Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

... W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadam jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj ...

dawno temu

Blanszowanie - co, jak i dlaczego?

... termicznej. Blanszowanie polega na krótkotrwałym, ale intensywnym ogrzaniu produktu spożywczego poprzez zanurzenie we wrzątku, a następnie szybkim schłodzeniu zimną wodą, ale to tylko jeden sposób ... , które podczas długiego gotowania pojawiają ...

dawno temu

Młody kokos - praktyczne informacje

... Młody kokos to jeden z moich ulubionych deserów. Woda z jego wnętrza jest tak pyszna jak żadna woda kokosowa dostępna w puszkach czy butelkach. A jego pachnący, sprężysty miąższ to doskonały ... Młody kokos – co to jest? Poszukiwałam go bardzo ...

dawno temu

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą

... . Jeśli używamy białej fasoli, trzeba ją wcześniej namoczyć, kilkukrotnie zmieniając wodę, a potem ugotować. W ten sposób ograniczymy ryzyko wystąpienia dolegliwości żołądkowych po jej spożyciu. Ja ... , z braku czasu, przeważnie wspieram się ...

dawno temu

Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa

... Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw i owoców najpierw gorącą, wrzącą wodą, a następnie zimną. Dzięki temu nie tylko usuniesz znajdujące się w nich zanieczyszczenia, ale także zachowają one ... się inaczej - parząc i chłodząc dłużej lub ...

dawno temu

Jak ugotować ryż?

... do wszystkich rodzajów ryżu. Wypróbujcie koniecznie te sposoby, a raz na zawsze zapomnicie o ryżu w torebkach. Zyskają na tym nie tylko wasze kubki smakowe, ale również portfele, bo ryż w kilogramowych woreczkach jest tańszy od tego porcjowanego ...

dawno temu

Poznaj sekrety udanego lukru

... słowo "polewa", od razu sięgałam po te gotowe, które można kupić w sklepie. Teraz wiem jak wiele traciły na tym moje kubki smakowe... Teraz sama przygotowuję lukier, a moje ciasta i ciasteczka ... ciekawe efekty smakowe i zapachowe. Lukier ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... Już od kilku lat Chorwacja święci tryumfy jako wakacyjny cel Polaków. Szerokie plaże, porozrzucane malowniczo wyspy, lazurowa woda Adriatyku, słońce, gościnni mieszkańcy, no i stosunkowo niewielka ... się na rybach i owocach morza – krewetki, ...

dawno temu

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

... Po jarmużu, naparze kombucha, wodzie kokosowej, komosie ryżowej, nasionach chia i zupie ramen przyszedł czas na nowe smaki. Co będzie modne w 2017 roku? O jakich produktach i daniach usłyszymy? Zobaczcie przegląd najgorętszych trendów ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść melony?

... Zazwyczaj spożywamy je ze względu na ich walory smakowe, ale melony oprócz fantastycznego smaku posiadają szereg leczniczych właściwości. Należą do tej samej rodziny co ogórki, dlatego, wbrew pozorom ... melona, tym bardziej, że ten owoc posiada ...

dawno temu

Czereśnie - dlaczego warto je jeść?

... Czereśnie i wiśnie zaliczane są do najbardziej wartościowych owoców nie tylko dla naszego zdrowia, ale także urody. I choć aż w 80 proc. składają się z wody, to są skarbnicą wielu witamin ... wapnia, potasu, żelaza i magnezu, a także witamin. ...

dawno temu

Powiązane Tematy