piana z białek

Beza? To musi się udać!

... . Ubijamy białka do momentu aż staną się lekko sztywne, a więc nie będą wypływały z miski. Chodzi o to, aby piana była sztywna, ale jeszcze nieco plastyczna. Musimy uważać, by nie przebić białek, ponieważ ... . Spokojnie, teraz już nie ma ...

dawno temu

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Jak zrobić domowe masło klarowane?

... , białka i laktozy - to bardzo dobra wiadomość dla osób, które jej nie tolerują. Mało poddane procesowi klarowania nadaje potrawom wyjątkowy sam i świetnie nadaje się zarówno do dań mięsnych ... gotować, na jego powierzchni zacznie pojawiać się ...

dawno temu

Jajko na 6 sposobów

... Dlaczego warto jeść jajka? Są niskokaloryczne, zawierają pełnowartościowe białka i moc witamin oraz związków mineralnych. Ich największą zaletą jest to, że można wyczarować z nich wiele smacznych potraw. Poznaj kilka pomysłów na dania z jajkami. ...

dawno temu

Właściwości granatów

... oraz E, a także magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W granatach znajdziemy również sporo białka, błonnika i kwasu foliowego. To dzięki nim granat zaliczany jest do superfoods. Dowiedz się jakie właściwości posiadają granaty i wprowadź je ...

dawno temu

Lukier godny króla

... Jeżeli chcesz, by twoje ulubione ciasteczka nabrały niepowtarzalnego charakteru, ozdób je lukrem królewskim. Jego przygotowanie jest prostsze niż myślisz - wystarczy, że połączysz ze sobą białka, cukier puder oraz sok z cytryny i gotowe! ...

dawno temu

Jajko w koszulce - to wcale nie takie trudne!

... są delikatniejsze i nie trzeba ich później obierać :), a dodatkowo łatwiej jest kontrolować stopień ścięcia białka i żółtka. Poznaj przepis na jajko po benedyktyńsku i przygotuj iście królewskie śniadanie! ...

dawno temu

Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybÄ™ z pieca

... Ryba zawsze jest dobrym pomysłem. Nie od dziś wiadomo, że ryby są skarbnicą pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednak warto je jeść nie tylko ze względu na ich wartości odżywcze ...

dawno temu

Kasza kuskus w roli głównej

... się świetnie w daniach obiadowych, jak i deserowych. Posiada sporą dawkę błonnika i znacznie więcej białka niż ryż czy kasza perłowa. Jest niezwykle sycąca, a jednocześnie lekkostrawna i nie podrażnia żołądka ...

dawno temu

Jadalne kwiaty

... Czy wiesz, że kwiaty z ogrodu lub doniczki możesz wykorzystać do deserów, napoi i dekoracji dań? Wyglądają przepięknie! Cieszą oko, a niektóre z nich mają również wiele wartości odżywczych. Zawierają np. flawonoidy, białka, cukry, beta-karoten, ...

dawno temu

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą

... Warto jeść fasolę, ponieważ jest świetnym źródłem białka. Można z niej przyrządzić wiele smakowitych potraw - od zup i gulaszy, poprzez pasty, pasztety, kotlety, sałatki, aż po... ciasta i ciasteczka ...

dawno temu

Jak upiec sernik idealny?

... przynajmniej trzy jaja. Jeśli chcemy, aby masa twarogowa była wyjątkowo puszysta, możemy oddzielić białka od żółtek i ubić z nich pianę. Podczas pieczenia powietrze zawarte w pianie z białek będzie ... się chciało wydostać, spulchniając nasze ...

dawno temu

Sekrety perfekcyjnego biszkoptu

... na sztywną masę. Do białek powoli dodajemy cukier. Dopiero, gdy piana będzie lśniąca, dodajemy po kolei żółtka. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę. Pamiętajmy, że cały rytuał powinien odbywać ... biszkoptu, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ...

dawno temu

Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa

... – pleśniak będzie słodszy i bardziej kolorowy. Teraz czas na ubitą na sztywno pianę z białek i pyszną kruszonkę, którą sypiemy jeszcze raz, na sam wierzch ciasta. Przyznam się wam, że te trzy ostatnie ... na tarce lub lekko podduś. Warto skropić ...

dawno temu

12 smacznych pomysłów na dania z kaszą jaglaną

... Kasza jaglana smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Warto ją włączyć ponieważ nie zawiera glutenu, obfituje natomiast w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo i miedź. Pasuje do mięs, sosów, sałatek, ...

dawno temu

Wyniki Konkursu Tort urodzinowy dla WP Parenting

... Pogodny Tort Bezowy Beza: 6 białek, 300 g cukru, 2 łyżki cukru brązowego, 1 łyżeczka octu winnego, 10 daktyli, szczypta soli. Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą pianę ...

dawno temu

Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie

... powinny mieć temperaturę pokojową. Ubij na sztywno białka, a kiedy będą już prawie sztywne, zacznij powoli dodawać cukier - łyżka po łyżce. Piana, którą otrzymasz powinna być sztywna, gęsta ...

dawno temu

PowiÄ…zane Tematy