właściwości moreli

Morele - co warto o nich wiedzieć

... Morele to trochę niedoceniane kuzynki nektarynek i brzoskwiń. Dlaczego niedoceniane - bo są mniejsze i wydają się bardziej pospolite. Jednak smakiem i zawartościom składników odżywczych wcale ... Skąd się wzięły? Morele trafiły długą drogę zanim ...

dawno temu

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Dobroczynne właściwości kiwi

... Kiwi, czyli owoce aktinidii, posiada wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety. Zazwyczaj używamy je jako składnik sałatek owocowych albo koktajli ... , ale czy wiedzieliście, że kiwi wspaniale ...

dawno temu

Poznaj właściwości kardamonu

... Kardamon dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym i wspaniałemu smakowi i aromatowi został okrzyknięty królową wszystkich przypraw. Cechuje się charakterystycznym, korzennym aromatem i należy ... do najdroższych przypraw na świecie. ...

dawno temu

Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

... Z miodem kojarzą mi się naleśniki, kanapki z białym serem i kruche ciasteczka. Dlaczego postanowiłam dodać wpis o miodzie? Otóż nie każdy zdaje sobie sprawę z cennych właściwości miodu wrzosowego, który charakteryzuje się dość mocnym zapachem i ...

dawno temu

Właściwości poziomek

... Poziomki, tak małe, a takie wielkie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Są znane medycynie naturalnej od bardzo dawna. Nasze babcie stosowały owoce poziomek w celu leczenia przeziębienia ... i chorób dziąseł, a liście służyły za okłady ...

dawno temu

Garść informacji o brzoskwiniach. Dlaczego warto je jeść?

... właściwości brzoskwiń i zacznij je jeść codziennie – dopóki mamy dostęp do świeżych i soczystych owoców, bo zimą pozostaną nam do dyspozycji suszone brzoskwinie, które z resztą są równie smaczne i zdrowe. ... i morele) należy suszyć początkowo w ...

dawno temu

Bogate właściwości marchewki

... Marchewka jest jednym z pierwszych warzyw, które wprowadzane są do diety dzieci. Świadczy to o jej bogatych właściwościach i łagodnym wpływie na organizm. Jakie plusy niesie ze sobą jedzenie marchewek? ...

dawno temu

Lato na talerzu. Warzywa sezonowe

... słońcem pomidory, cukinia, bób, bakłażany, młoda marchewka, fasolka szparagowa, kukurydza, ogórki, wiśnie, porzeczki, morele, maliny, jagody... Można tak długo wymieniać.Zobacz czym się kierować przy zakupie letnich warzyw, jak je przechowywać, ...

dawno temu

Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę?

... Czerwona herbata znana jest głównie z tego, że wspomaga proces odchudzania, ale to tylko jedna z wielu jej właściwości. Sięgamy po nią raczej niechętnie z powodu charakterystycznego zapachu i lekko ... wytrawnego smaku – koniecznie trzeba to ...

dawno temu

Właściwości granatów

... oraz E, a także magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. W granatach znajdziemy również sporo białka, błonnika i kwasu foliowego. To dzięki nim granat zaliczany jest do superfoods. Dowiedz się jakie właściwości posiadają granaty i wprowadź je ...

dawno temu

Dlaczego warto pić zieloną kawę?

... . Dodatkowo jest o wiele zdrowsza od czarnej kawy. Poznaj jej właściwości i już od dziś zacznij pić ją regularnie. ... działania są prawie takie same. Dodatkowo zielona kawa w porównaniu do zielonej herbaty wykazuje aż trzykrotnie silniejsze ...

dawno temu

Właściwości odżywcze chia

... Te malutkie nasiona kryją w sobie wiele leczniczych właściwości. Z języku Majów "chia" oznaczało "siłę" - i rzeczywiście włączenie nasion chia do diety zapewnia nam dobre zdrowie i energię. Roślina ...

dawno temu

Właściwości odżywcze chia

... Te malutkie nasiona kryją w sobie wiele leczniczych właściwości. Z języku Majów "chia" oznaczało "siłę" - i rzeczywiście włączenie nasion chia do diety zapewnia nam dobre zdrowie i energię. Roślina ...

dawno temu

Jak suszyć owoce w piekarniku?

... Owoce możemy suszyć na słońcu, w specjalnych suszarkach elektrycznych, w piekarniku i na kaloryferze. Do suszenia najlepiej nadają się jabłka, gruszki, śliwki, pomarańcze, cytryny, żurawina, morele. ...

dawno temu

Rumianek dobry na wszystko!

... Możemy spotkać go niemalże na każdej łące, polanie i wśród łanów zbóż. Jego właściwości znane są od stuleci i do dziś wykorzystywane są nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w kuchni ... i kosmetyce. Warto zapoznać się z nim bliżej, ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść owoce granatu?

... Granat i jego prozdrowotne właściwości były znane już w starożytności, kiedy to chińscy lekarze nazywali sok z tego owocu życiodajnym nektarem, natomiast w średniowieczu uznawano go za źródło ... długowieczności. Ze względu na to, że granat w ...

dawno temu

Właściwości komosy ryżowej

... Komosa ryżowa (quinoa) nazywana jest również "złotym ziarnem Inków". Nasiona rośliny kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu quinoa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Komosa ...

dawno temu

Powiązane Tematy