jak pokroić cebulę

Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady

... Cebula jest takim niepozornym, magicznym warzywem, który po dodaniu do dania zmienia jego smak na lepsze. Surowa, podsmażona czy zeszklona na złoto może stać się składnikiem praktycznie każdego dania ... . Jednak cebula ma jedną zasadniczą wadę ...

dawno temu

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Cebula już nigdy nie doprowadzi cię do łez!

... Cebula potrafi doprowadzić do płaczu nawet największego twardziela :) Wbrew powszechnej opinii to nie zapach cebuli sprawia, że płaczemy, lecz gaz, który uwalnia się podczas jej krojenia. Niekiedy ... wystarczy odsunąć się od deski do krojenia ...

dawno temu

Strogonow w polskim wydaniu

... . Jednak niezależnie od nazwy, zawsze składa się z mięsa wołowego, cebuli i pieczarek, a w polskim wydaniu zawiera także ogórki kiszone i przecier pomidorowy. Ale dosyć już teorii - czas na praktykę! Zapraszam po przepis na najsmaczniejszego ...

dawno temu

Smaczna i zdrowa zupa cebulowa. Poznaj przepis

... A jeżeli chcesz, by twoja zupa nabrała iście francuskiego charakteru możesz zapiec ją w kokilkach pod ciastem francuskim. Składniki: 5 średnich cebul, 3 łyżki masła, 2 duże liście laurowe ...

dawno temu

Sekrety kuchni bułgarskiej

... znaną bułgarską potrawą jest oczywiście sałatka szopska z pomidorów, papryki, cebuli, ogórków i owczego sera. Jednak to oczywiście nie wszystko. Co smacznego możemy zjeść w Bułgarii? Czym charakteryzuje się tamtejsza kuchnia? ... – aby ją ...

dawno temu

Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę

... kuchni tunezyjskiej, którego nazwę można przetłumaczyć jako wielki bałagan - coś w tym jest, bo szkaszuka to mieszanka jajek, pomidorów, papryki, cebuli, pietruszki i przypraw - to najbardziej podstawowa wersja, a ja mam dla was moją ulubioną ...

dawno temu

Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu

... . Pachnący przyprawami i warzywami. Zrównoważony w smaku – delikatnie słodkawy dzięki marchewce i cebuli, ale jednocześnie odpowiednio pikantny i słony. Jak ugotować rosół idealny? ... słodyczy, pietruszkę, która zapewni goryczkę, selera, ...

dawno temu

Jak kroić ser?

... Komponując deskę serów, musimy pamiętać o tym, by prawidłowo pokroić poszczególne rodzaje sera. Jak to zrobić? Skorzystaj z podpowiedzi. ...

dawno temu

Jak skomponować deskę serów?

... orzechów i winogron, a do tego pokrojona bagietka lub krakersy i jakieś dobre wino. Warto jednak podejść do tematu nieco poważniej. Skorzystaj z moich wskazówek, a uda ci się skomponować własną, niepowtarzalną deskę serów. ... w swojej kuchni to ...

dawno temu

Pietruszkowe smoothie

... Smoothie na bazie zielonej pietruszki to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych. Jego przygotowanie jest banalne - wystarczy zmiksować w blenderze natkę pietruszki oraz pokrojone jabłko i ogórka. Całość rozcieńczamy wodą i doprawiamy ...

dawno temu

Owsianka nie musi być nudna!

... Wstajesz rano, zastanawiasz się, co zjeść, wybór pada na owsiankę. Zalewasz ją mlekiem lub wodą, dodajesz rodzynki, orzechy, czasem pokrojone jabłko lub banana. Codziennie to samo. Po dwóch, trzech ...

dawno temu

Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia

... kulinarnych, które dla wielu z nas brzmią dość obco. Można je oczywiście pominąć i kiedy autor przepisu radzi, by warzywa pokroić w julienne, kroimy je po prostu w kostkę ;-) Jednak w ten sposób nie rozwijamy swoich umiejętności. Warto więc ...

dawno temu

3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy

... , kiedy ziarenka robią się szkliste i przeźroczyste - wyłóż ją na talerz i ostudź. Ogórki umyj, obierz, pokrój w kosteczkę i wrzuć do dużej miski, dodaj pokrojone pomidory, cebulę, drobno posiekane ... ) w osolonej wodzie. A liście szpinaku ...

dawno temu

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

... , marchewka, cebula, trochę cukru, pieprzu i olej. Niektórzy dodają do niej jeszcze tarte jabłko, rodzynki albo majonez zamiast oleju. Ja jednak w tym przypadku wolę pozostać nieco konserwatywna ;-) ...

dawno temu

Powiązane Tematy