rogale św. Marcina

Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie

... Dzień 11 listopada dla poznaniaków jest nie tylko świętem narodowym, ale także dniem, w którym w szczególny sposób wspominają św. Marcina - bohatera legend i inspirację dla... kucharzy. Bowiem w woj. wielkopolskim do dziś kultywowana jest ...

dawno temu

Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Na świętego Marcina dobra gęsina

... Święty Marcin i gęsi Co ma wspólnego święty Marcin z gęsią? Jak się okazuje całkiem sporo. Legenda głosi, że Marcin był poganinem pochodzącym z Panonii. Kiedy miał 15 lat wstąpił do wojska ... na jego miejsce Marcina. Pustelnik nie chciał jednak ...

dawno temu

Zrób marcepan domowym sposobem

... Święta Bożego Narodzenia bez śniegu, pierniczków i marcepanu to nie święta! Też tak sądzicie? ;-) Jeśli do tej pory kupowaliście gotowy marcepan, w tym roku koniecznie przygotujcie go samodzielnie ...

dawno temu

Czas na gęsinę

... Od końca października do stycznia trwa sezon na gęsinę. Gęsina tradycyjnie powinna była pojawić się na naszych stołach 11 listopada w dzień świętego Marcina. Coraz częściej przyrządzamy ...

dawno temu

Imprezy kulinarne we wrześniu

... Jesień zbliża się wielkimi krokami, to czas zbiorów warzyw i owoców. W całej Polsce wciąż organizowane są kulinarne imprezy. Święto miodu, wina, fasoli czy kapusty to tylko niektóre z nich. Zobacz, gdzie się wybrać z widelcem we wrześniu. ... ...

dawno temu

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach?

... Święta, święta i po po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami ...

dawno temu

Sękacz - skarb Podlasia

... Sękacz to regionalny wypiek, znany na Kaszubach, Suwalszczyźnie i przede wszystkim Podlasiu. Dziś trudno sobie wyobrazić tradycyjne podlaskie wesele czy Święta Bożego Narodzenia bez sękacza. Sękacz ...

dawno temu

Sekrety kuchni chorwackiej

... Już od kilku lat Chorwacja święci tryumfy jako wakacyjny cel Polaków. Szerokie plaże, porozrzucane malowniczo wyspy, lazurowa woda Adriatyku, słońce, gościnni mieszkańcy, no i stosunkowo niewielka ...

dawno temu

Zielono mi! Jarmuż na 13 sposobów

... Od kilku sezonów jarmuż święci tryumfy. Sezon na jarmuż zaczyna się właśnie teraz i trwa przez całą zimę. Warzywo można znaleźć w supermarketach i na niektórych bazarach. Bez problemu kupimy je ...

dawno temu

Cała prawda o oleju kokosowy

... Od dłuższego czasu święci prawdziwie triumfy. Na temat jego cudownych właściwości dla zdrowia i urody krążą już prawdziwe legendy. O czym mowa? Oczywiście o oleju kokosowym. Pozyskiwany z miąższu ...

dawno temu

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

... Dla wielu Polaków sałatka jarzynowa jest nieodłącznym elementem wszelkich świąt i rodzinny spotkań, a dodatkowo stanowi jeden z niezapomnianych smaków dzieciństwa. Jadamy ją zarówno od święta, jaki ...

dawno temu

Powiązane Tematy