jakie są rodzaje śmietany

Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady?

... Kto by pomyślał, że istnieje AŻ TYLE rodzajów czekolady? Od ciemnej po mleczną, od słodkiej po gorzką, od tabliczek po wiórki. Jak w takim razie zdecydować, który jej rodzaj będzie najlepszy do danego wypieku? ... Zasada jest prosta – nie używaj ...

dawno temu

Śmietana dobrze ubita

... Bita śmietana stanowi niezwykle popularny dodatek do wielu ciast i deserów. Wydawać by się mogło, ze przygotowanie jej jest dziecinnie proste. To jednak nie do końca prawda. Ubicie śmietany tak, by ... była sztywna, ale jednocześnie lekka i ...

dawno temu

Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

... Rodzaje makaronów - są ich dziesiątki! Każdy ma swoje przeznaczenie i często gra pierwsze skrzypce w danej potrawie. Nazwy niektórych makaronów stały się także nazwami dań np. cannelloni, spaghetti ... czy lasagne. A co z innymi makaronami? ...

dawno temu

Bita śmietana - jej sekret tkwi w szczegółach

... Jak ubić śmietanę? Odpowiedź wydaje się prosta - wlewasz śmietanę do miski i ubijasz - nic bardziej mylnego. Sekret idealnej bitej śmietany tkwi w szczegółach! Przede wszystkim wybieraj śmietanę ... z jak największą zawartością tłuszczu, cukier ...

dawno temu

Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy?

... Rodzaje octu Ocet spirytusowy Najpopularniejszy i najtańszy jest ocet spirytusowy. Jednak powoli odchodzi on w zapomnienie, ponieważ na tle innych octów wypada dość blado. Jest on ubogi w walory ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - rurki z bitą śmietaną

... Pamiętacie smak chrupiących rurek z bitą śmietaną? Pewnie, że pamiętacie :) Któż w dzieciństwie ich nie jadł? Ich sekret tkwił w prostocie, bo przecież rurki z bitą śmietaną to nic specjalnego ... , a jednak każdy się nimi zajadał. Chcesz ...

dawno temu

Jaki nóż wybrać?

... Nic nie irytuje bardziej podczas przygotowywania posiłków jak tępy nóż. Dlatego dobry i ostry nóż w kuchni jest niezbędnym elementem. Poniżej znajdziesz garść cennych porad jaki nóż wybrać do swojej kuchni i jak dbać o niego, by posłużył ci ...

dawno temu

Jak dobrze ubić śmietanę?

... Bita śmietana to popularny dodatek do deserów i ciast. Można jej również używać do dekoracji owoców czy lodów. Jednak ubicie śmietany, tak by się nie zważyła, a wyszła sztywna i lekka, jest nie lada wyzwaniem. ...

dawno temu

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące

... do wypieku chleba, innej do sosu, a jeszcze innej robiąc kruche ciasteczka. Dowiedz się co popiół ma wspólnego z mąką, co o mące mówi nam jej typ i jakie poszczególne rodzaje mąki mają zastosowanie w kuchni. ... , bo to z nich najczęściej ...

dawno temu

Co o mące mówi nam jej typ?

... Rodzaj mąki określa się przez jej podział na typy, który polega na jej klasyfikacji w zależności od zawartości soli mineralnych, zwanych popiołem. O jego ilości decyduje z kolei stopień przemiału ...

dawno temu

Domowe ptysie jak z cukierni

... Ptysie. Wszyscy lubią ptysie - nie znam osoby, która nie zajadałaby się nimi :) Delikatne, chrupiące ciasto ptysiowe, a pomiędzy jego warstwami pyszny i lekki jak chmurka krem z bitej śmietany ... . Na samą myśl robię się głodna... Poniżej ...

dawno temu

Jak kroić ser?

... Komponując deskę serów, musimy pamiętać o tym, by prawidłowo pokroić poszczególne rodzaje sera. Jak to zrobić? Skorzystaj z podpowiedzi. ...

dawno temu

Cała prawda o musztardzie

... Musztarda to zimny sos wytwarzany na bazie ziaren gorczycy. Jej historia sięga niemal dwóch tysięcy lat (!), jest znana chyba na całym świecie. W zależności od rodzaju użytych ziaren, musztarda ... Musztarda - w czym tkwi jej sekret? Wyróżniamy ...

dawno temu

Jaką deskę do krojenia wybrać?

... pierwsze kroki w kuchni. Deski drewniane Zdecydowanie najpopularniejsze na rynku. Są tanie i łatwo dostępne - w dużych supermarketach znajdziemy kilkanaście różnych rodzajów, w różnych rozmiarach ... rodzaju moda na szklane deski i widziałam je ...

dawno temu

Jaką wybrać dobrą wodę i jak ją pić?

... Możemy wyodrębnić wody mineralne, stołowe, źródlane, lecznicze i smakowe, a większość z nich jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Moją ulubioną wodą jest mineralna. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych czuję się po ...

dawno temu

Rurki z bitą smietaną jak za dawnych lat...

... Masz ochotę na rurki z bitą śmietaną? Ale te prawdziwe - w waflowej rurce z aksamitną bitą śmietaną. Do dziś pamiętam ich smak... W niedzielne popołudnia, kiedy było już za zimno na lody, rodzice ...

dawno temu

Powiązane Tematy