Właściwości komosy ryżowej

Komosa ryżowa (quinoa) nazywana jest również "złotym ziarnem Inków". Nasiona rośliny kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu quinoa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Komosa ryżowa to moc antyoksydantów, co sprawia, że działa antynowotworowo, ponadto przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca. Quinoa ma niski indeks glikemiczny, zatem jeśli jesteś na diecie, koniecznie włącz ją do swojego menu.

Właściwości komosy ryżowej / 123RF
Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów Sekrety kuchni gruzińskiej W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku Lato na talerzu. Warzywa sezonowe Wegańskie dania z grilla Co mają w sobie krewetki? Dlaczego warto jeść kiwi? Pierniczkowa Lista Przebojów - TOP 10 przepisów na świąteczne pierniczki Wszystko, czego jeszcze nie wiesz o truskawkach Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy? Właściwości szpinaku Kuliarne poranki z Otylią Jędrzejczak - miętowe orzeźwienie