Właściwości komosy ryżowej

Komosa ryżowa (quinoa) nazywana jest również "złotym ziarnem Inków". Nasiona rośliny kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu quinoa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Komosa ryżowa to moc antyoksydantów, co sprawia, że działa antynowotworowo, ponadto przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca. Quinoa ma niski indeks glikemiczny, zatem jeśli jesteś na diecie, koniecznie włącz ją do swojego menu.

Właściwości komosy ryżowej / 123RF
Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Sekrety kuchni gruzińskiej Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka? Wielkie zalety małych poziomek Kreatywne dekorowanie tortów Zdrowotne właściwości sezamu A może dorsz? 10 sprawdzonych pomysłów Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów? Na świętego Marcina dobra gęsina Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki? Sylwestrowy bufet - pomysły na przekąski i nie tylko Co Włosi dodają do rosołu? Czym kusi kuchnia węgierska?