Właściwości komosy ryżowej

Komosa ryżowa (quinoa) nazywana jest również "złotym ziarnem Inków". Nasiona rośliny kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu quinoa wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Komosa ryżowa to moc antyoksydantów, co sprawia, że działa antynowotworowo, ponadto przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca. Quinoa ma niski indeks glikemiczny, zatem jeśli jesteś na diecie, koniecznie włącz ją do swojego menu.

Właściwości komosy ryżowej / 123RF
Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Co zawiera karob? Czas na herbatkę! 8 rozgrzewających przepisów Jedzmy jabłka! Kasztany - teraz są najsmaczniejsze! Mówimy "smacznego!" - kiedy wypada, a kiedy nie? Za co kocham krewetki? W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna Kulinarna podróż po Włoszech Dlaczego warto pić zieloną kawę? Przełam tradycycję - zupa ogórkowa na 3 sposoby Co zawiera kasza jaglana? Dlaczego powinnaś jeść owsiankę?