Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 4 komentarzeKiedy wybierzemy siÄ™ do restauracji serwujÄ…cej niepolskie dania, może siÄ™ okazać, że zÅ‚ożenie zamówienia bÄ™dzie bardzo problematyczne. Jak wymówić nazwy takie jak prosciutto, paella, bruschetta, foie gras czy enchiladas, nie narażajÄ…c siÄ™ na zÅ‚oÅ›liwy uÅ›miech kelnera? No cóż, najÅ‚atwiej bÄ™dzie po prostu zapamiÄ™tać nazwy najpopularniejszych potraw i napojów kuchni wÅ‚oskiej, hiszpaÅ„skiej, francuskiej czy meksykaÅ„skiej.
Ten artykuł ma 2 strony:
Krótki przewodnik po trudnych nazwach
AIOLI [ajoli] – francuski zimny sos, emulsja na bazie majonezu i czosnku.
ANCHOIS [ãszua] – sardele europejskie, czyli małe, tłuste rybki o ostrym smaku i zapachu, które można kupić pod postacią filetów, koreczków lub pasty.BOEUF STROGONOW [bef strogonow] – gulasz z pokrojonej w długie i wąskie paski polędwicy smażonej z cebulą i pieczarkami, a potem duszonej z przecierem pomidorowym, mąką i przyprawami. Niektóre przepisy uwzględniają także dodanie ogórków kiszonych. BOLOGNESE [bolonieze] – włoski sos z mięsa mielonego, pomidorów, wina i oliwy, podawany do spaghetti.
BOUILLABAISSE [bujabes] – prowansalska zupa rybna.BRUSCHETTA [brusketta] – włoska grzanka z białego pieczywa posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem, podawana przeważnie z drobno pokrojonymi pomidorami i bazylią lub kozim serem.
CAFÉ AU LAIT [kafe o le] – kawa z mlekiem.
CEVICHE [sewicze] – rodzaj sałatki z Ameryki Południowej, której głównym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów.CHARDONNAY [szardone] – francuska odmiana białej winorośli, której używa się do produkcji win.CHÂTEAU HAUT BRION [szato o brią] – francuskie wino (czerwone oraz białe).CHIANTI [kjanti] – włoskie wytrawne czerwone wino.
COQ AU VIN [koko wan] – kogut duszony w czerwonym winie.
CRÈME BRÛLÉE [krem bryle] – francuski deser waniliowy z karmelową skorupką na wierzchu.CROISSANT [kruasã] – rogalik z ciasta francuskiego.ENCHILADA [encziladas] – potrawa rodem z Meksyku – kukurydzana tortilla z mięsem i ostrym sosem pomidorowym.FAJITA [fahita] – meksykańska tortilla z grillowanym mięsem.FETTUCCINE [fettuczczine] – włoski makaron w kształcie długich wstążek (węższy od makaronu tagliatelle).FOIE GRAS [fua gra] – francuski pasztet z gęsiej i kaczej wątróbki.FONDUE [fądi] – szwajcarska potrawa (popularna także we Francji i Włoszech) – gorący roztopiony ser z winem, w którym zanurza się kawałki chleba lub warzyw, nadziane na specjalne szpikulce. Wyróżniamy też czekoladowe foude.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze