Wiem co zjem. Dzień francuski
Dziś wyruszamy w kulinarną podróż do Francji. Posiłki są dla Francuzów jednym z najważniejszych elementów w ciągu dnia – są przez nich wręcz celebrowane. Zasiadają wówczas wspólnie do stołów, rozkładają elegancką serwetkę i delektują się smakiem swojej rodzimej kuchni. Wszystkie sprawy odkładane są na bok, a całe rodziny zasiadają do pięknie nakrytego stołu, gawędzą i odprężają się... Jeżeli chcesz poczuć się jak w Paryżu przygotuj dania kuchni francuskiej. Bon appétit!
Petit déjeuner czyli śniadanie
Prawdziwy Francuz nie wyjdzie z domu bez śniadania - weź z niego przykład i dziś przygotuj iście francuskie tosty z sosem gruszkowo-karmelowym.
Tosty francuskie to po prostu kromki pieczywa namoczone w mieszance jajek i mleka, a potem usmażone na maÅ›le — pycha! SmakujÄ… jak placuszki, a najlepsze jest to, że nie trzeba szykować żadnego ciasta :).
"Do takich tostów najlepiej nadaje siÄ™ buÅ‚ka typu weka czy paryska lub chaÅ‚ka, ale od biedy nada siÄ™ też jasny chleb bez dodatków albo tostowy. Ważne żeby pieczywo nie byÅ‚o pierwszej Å›wieżoÅ›ci — powinno być przynajmniej wczorajsze" - podpowiada autorka przepisu.
Francuskie tosty z sosem gruszkowo-karmelowym i już wiesz co zrobić z czerstwym pieczywem :)
Elevenses, czyli drugie śniadanie
Nie zapominamy o drugim śniadaniu do pracy - dziś croissanty. Przyznam się wam szczerze, że tylko raz je zrobiłam, ponieważ są czasochłonne, ale naprawdę warto!
Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia i smak jeszcze ciepłych, chrupiących croissantów nie może się z niczym równać.
Zabierz je ze sobą do pracy, a do tego słoiczek dżemu i aromatyczna kawa - trio doskonałe! Przekonaj się sam!
Entrée, czyli przystawka
We Francji, przed daniem głównym podawana jest przystawka. Najczęściej są to surowe lub ugotowane jarzyny podane na zimno z sosem winegret - nie odchodzimy od schematu i dziś proponuję wam sałatkę z czekoladowym sosem winegret.
Czyż nie wyglÄ…da piÄ™knie! Kiedy pierwszy raz jÄ… przygotowaÅ‚am caÅ‚a kompozycja saÅ‚atki wyglÄ…daÅ‚a tak cudownie, że szkoda byÅ‚o mi jÄ… zjeść… Ostatecznie zjadÅ‚am jÄ… do ostatniej kropli sosu na bazie ostu balsamicznego i czekolady… ByÅ‚a pyszna.
Ty też nie będziesz mógł się jej oprzeć. Smacznego!
Déjeuner czyli obiad
A na obiad coś bardzo francuskiego i bardzo wykwintnego - policzki wołowe po burgundzku.
"Postawiłam na klasykę. Zrobiłam je tak jak wołowinę po burgundzku. Prosto i klasycznie. Danie wyszło bardzo dobre, policzki się rozpływały w ustach" - przekonuje Bernadeta, autorka bloga, z którego pochodzi przepis.
Bardzo trudno jest dostać policzki wołowe, więc jeżeli tylko je gdzieś spotkasz, bez wahania kup i przygotuj pyszne, iście francuskie danie!
Pamiętaj, że nie ma prawdziwego francuskiego obiadu bez różnego rodzaju serów podanych na deseczce lub ozdobnym półmisku i filiżanki gorącej, aromatycznej kawy. Bon appétit!
Dîner, czyli kolacja
Kolacja we Francji podawana jest kiedy na zegarze wybije 20, a czasem nawet 22. Ostatni posiłek w ciągu dnia Francuza trwa zazwyczaj dość długo – jest to jedyna okazja by wszyscy razem mogli zasiąść do stołu i porozmawiać o minionym dniu.
Na takiej kolacji zazwyczaj serwuje siÄ™ zupÄ™, dlatego proponujÄ™ wam francuskÄ… zupÄ™ cebulowÄ….
"Klasyczna, francuska zupa bazująca na cebuli i białym winie. Podana z grzankami zapieczonymi z serem. Pyszna i bardzo sycąca. Musicie spróbować!" - przekonuje autorka przepisu. Dacie się skusić? :)
Dessert, czyli deser
Kiedy byÅ‚am we Francji, gospodarze u których mieszkaÅ‚am deser podawali dopiero po kolacji. Kiedy zapytaÅ‚am dlaczego tak jest, wytÅ‚umaczyli mi, że po obfitym obiedzie u nich serwuje siÄ™ jeszcze deskÄ™ serów i gdyby dodać do tego jeszcze deser… to byÅ‚oby już za dużo. Dlatego pani domu, coÅ› sÅ‚odkiego podawaÅ‚a dopiero po kolacji.
Zatem na deser proponuję wam coś iście francuskiego - crème brulée. Smacznie i słodko. Bon appétit!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze