3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 6 komentarzyObiad do pracy? Nie wiem jak wy, ale w pracy spędzam przynajmniej 8 godz. dziennie i w ciągu tego czasu niejednokrotnie robię się głodna i co wtedy? Okoliczne bary szybkiej obsługi i cukiernie kuszą oferowanymi produktami, a zwykła kanapka nie wystarczy. Więc co robię z tym fantem? Na szczęście wyrobiłam w sobie nawyk przygotowywania obiadów, które następnego dnia mogę zabrać ze sobą do pracy. Chcecie wiedzieć co najchętniej zajadam przy biurku? Mam dla was propozycję trzech pysznych, warzywnych obiadów, które posmakują nie tylko wegetarianom. Zapraszam do lektury i życzę smacznych rezultatów :-)
Ten artykuł ma 3 strony:
Sałatka z komosy ryżowej z warzywami
Składniki:
- szklanka komosy ryżowej,
- 2–3 ogórki zielone,
- 2 pomidory,
- ½ cebuli cukrowej,
- 2 czerwone papryczki chili,
- szczypiorek (według uznania),
- pęczek natki pietruszki,
- ½ pęczka mięty,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka soku z cytryny,
- ząbek czosnku,
- listki świeżej bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Komosę (quinoa) wypłucz pod bieżącą wodą i zalej 1 ½ szklanki wody, posól i gotuj ok. 15 min bez przykrycia. Po tym czasie zdejmij garnek z gazu i zostaw na ok. 10 min pod przykryciem, aby komosa odpoczęła i wchłonęła więcej wody. Quinoa jest gotowa, kiedy ziarenka robią się szkliste i przeźroczyste - wyłóż ją na talerz i ostudź.
Ogórki umyj, obierz, pokrój w kosteczkę i wrzuć do dużej miski, dodaj pokrojone pomidory, cebulę, drobno posiekane papryczki chili, szczypiorek, natkę pietruszki i miętę.
Do miski dodaj oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i dodaj ostudzoną komosę. To wszytko - jeszcze tylko świeże listki bazylii i obiad do pracy gotowy! ;-)
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze