Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 4 komentarzeZ piernikiem wcale nie jest taka prosta sprawa... Aby przygotować ten staropolski, dojrzewajÄ…cy tygodniami piernik, musisz zacząć już dziÅ›! Przypominam, że do Å›wiÄ…t zostaÅ‚o "tylko" cztery tygodnie ;-) To ostatnia szansa, być podczas Å›wiÄ…t cieszyć siÄ™ smakiem prawdziwego piernika. Zapraszam do lektury i życzÄ™ smacznych rezultatów :-)
Piernik staropolski — prawdziwy smak tradycji
SkÄ…d wziÄ…Å‚ siÄ™ piernik? Jedni twierdzÄ…, że z Holandii, inni, że upowszechniÅ‚ siÄ™ w Europie, gdy ormiaÅ„ski mnich zdradziÅ‚ na niego przepis Francuzom, a jeszcze inni, że pewien kucharz przez przypadek dodaÅ‚ do ciasta korzenne przyprawy i tym sposobem upiekÅ‚ pierwszy piernik…
Dziś jemy go szczególnie w czasie świąt i wyłącznie dla smaku oraz kultywowania tradycji rodzinnych, ale czy wiesz, że kiedyś pierniki były popularnym lekarstwem na wiele chorób, a nawet stosowano je jako zakąskę do wódki? A jak głosi legenda, sam Fryderyk Chopin był wielkim amatorem pierników. No cóż, trudno się dziwić, bo kto nie lubi pierników!? ;-)
Piernik (naprawdę) długodojrzewający
Prawdopodobnie już w XIII wieku, a na pewno w XIV, nasi pradziadowie znali piernik, tyle, że pod nazwÄ… miodownik - byÅ‚o to ciasto chlebowe na bazie miodu oraz mÄ…ki i dojrzewaÅ‚o naprawdÄ™ dÅ‚ugo. Miodownik przygotowywano na specjalne okazje. JednÄ… z nich byÅ‚y narodziny córki — w tym dniu zagniatano ciasto na miodownik, a pieczono je dopiero w dniu jej zamążpójÅ›cia.
Piernik przygotowywano także z okazji świąt Bożego Narodzenia - zimą wyrabiano ciasto, które następnie przez 12 miesięcy leżakowało w piwnicy, a dopiero na kolejne święta kończono przygotowanie ciasta.
Przepis na prawdziwy piernik długodojrzewający
JeÅ›li chcesz upiec piernik staropolski na tegoroczne Å›wiÄ™ta Bożego Narodzenia, to musisz zacząć już dziÅ›! To ostatni dzwonek, bo do Å›wiÄ…t zostaÅ‚y nam 4 tygodnie! A ciasto na prawdziwy piernik staropolski należy zagnieść 4–6 tygodni przed Å›wiÄ™tami, a upiec tydzieÅ„ przed Bożym Narodzeniem.
Z poniższego przepisu otrzymasz 3 blaty piernika (piekę je na blaszce o wymiarach 39 x 26 cm). Po przełożeniu ich grubą warstwą powideł śliwkowych, obciążam dużą, drewnianą deską do krojenia i odstawiam w chłodnie miejsce na 3 dni, by piernik zmiękł, a po tym czasie kroję go na 3 części i tym sposobem otrzymuję 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm każdy.
Składniki na piernik staropolski
- 500 g miodu naturalnego,
- 1 ½ szklanki cukru,
- 250 g masła,
- 1 kg mÄ…ki pszennej,
- 3 jajka,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 125 ml mleka,
- ½ łyżeczki soli,
- 60 g przyprawy korzennej do piernika (przepis znajdziecie tutaj).
Wszystkie składniki masz już przygotowane? Super! Teraz czas zakasać rękawy i wziąć się za przygotowanie ciasta na staropolski piernik. Gotowi? Zaczynamy! ;-)
Bardzo powoli rozpuść w garnuszku masło i stopniowo dodawaj do niego miód i cukier - doprowadź do wrzenia i mieszaj aż cukier całkowicie się rozpuści. Teraz wystudź mieszankę.
Kiedy masa jest już zimna, dodaj mÄ…kÄ™ pszennÄ…, rozpuszczonÄ… w mleku sodÄ™ oczyszczonÄ…, jajka, sól i przyprawÄ™ do piernika. Z tych skÅ‚adników starannie wyrabiaj ciasto, a kiedy jest już gotowe, przełóż je do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryj je Å›ciereczkÄ… i wstaw do lodówki na 3 — 5 tygodni (moje ciasto na piernik od wczoraj stoi na balkonie ;-)).
Ważna uwaga - ciasto zaraz po zagnieceniu jest dość rzadkie, ale spokojnie - po leżakowaniu w chłodnym miejscu stężeje i będzie się łatwo wałkowało (trzeba tylko podsypać mąką).
5 — 7 dni przed Å›wiÄ™tami wyjmujemy ciasto z chÅ‚odnego miejsca i zaczynamy pieczenie (na samÄ… myÅ›l o przyjemnym zapachu pieczonego piernika rozchodzÄ…cego siÄ™ po caÅ‚ym domu robiÄ™ siÄ™ gÅ‚odna…)
Ciasto podziel na 3 równe części i przygotuj blachy o wymiarach 39 x 26 cm (jeśli nie masz 3 blaszek, możesz też piec każdy blat osobno). Blachy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
KażdÄ… porcjÄ™ ciasta rozwaÅ‚kuj na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż nim blaszki i wyrównaj. Piernik piecz przez 15 — 20 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Kiedy blaty piernika są już gotowe, wyjmij je z piekarnika i ostudź.
Teraz smarowanie! Ostudzone blaty piernikowe przełóż lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Wierzch piernika przykryj arkuszem papieru i równomiernie obciąż (np. dużą, drewnianą deską do krojenia) i odstaw do skruszenia.
Po 3 — 5 dniach polej piernik polewÄ… czekoladowÄ… - oto przepis na polewÄ™, która wystarczy na udekorowanie jednego piernika (proporcje możesz zwiÄ™kszać wedÅ‚ug uznania):
Składniki:
- 100 ml śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc.,
- 100 g posiekanej gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady.
Śmietankę podgrzej w garnuszku, zdejmij z ognia i dodaj posiekaną czekoladę, a następnie odstaw na 2 min. Po tym czasie zamieszaj zawartość garnuszka. Kiedy otrzymasz gładką polewę, odstaw ją na chwilkę, a następnie równomiernie udekoruj nią piernik.
Czas na posiekane orzechy wÅ‚oskie — posyp nimi piernik i gotowe! Teraz owiÅ„ piernik w papier do pieczenia lub lnianÄ… Å›ciereczkÄ™, by nie wysechÅ‚ i… nie podjadaj — poczekaj do Å›wiÄ…t — wtedy piernik bÄ™dzie smakowaÅ‚ najlepiej :-)
Smacznego!
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze