Poznaj przepis na "Oczy carycy" - niezwykle smaczne ciasto
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 7 komentarzy"Oczy carycy" to ciasto niezwykÅ‚e - smaczne, efektownie wyglÄ…da i choć jest pracochÅ‚onne, to jednak jego przygotowanie wcale nie jest trudne! Nie jadÅ‚am tego ciasta od wieków! Chyba o nim zapomniaÅ‚am, ale wczoraj przyszÅ‚o mi na myÅ›l. PobiegÅ‚am po mój przepiÅ›nik, przewertowaÅ‚am go kilkukrotnie i... znalazÅ‚am przepis na ciasto o zagadkowej nazwie "Oczy carycy", którym z chÄ™ciÄ… siÄ™ z wami podzielÄ™ ;-)
Przepis na ciasto "Oczy carycy"
Składniki:
Ciasto jasne:
- 6 białek,
- 1 ½ szklanki cukru,
- szklanka mÄ…ki ziemniaczanej,
- łyżka octu,
- ½ szklanki oleju,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto ciemne:
- 6 żółtek,
- 2 jajka,
- 6 łyżek cukru,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 1/3 szklanki oleju.
Krem budyniowy:
- 1 ¾ szklanki mleka,
- opakowanie budyniu śmietankowego,
- 2 łyżki cukru,
- cukier waniliowy (16 g),
- 200 g miękkiego masła.
Galaretka:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej,
- 2 łyżki cukru,
- ½ litra gorącej wody.
Dodatkowo:
- szklanka kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżeczki cukru + 200 ml gorącej wody),
- opakowanie okrągłych biszkoptów,
- blacha o wymiarach 23 cm na 37 cm.
- Ciasto jasne - białka ubij razem z cukrem z sztywno i do piany dodawaj stopniowo przesianą przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną i wszytko wymieszaj. Cały czas mieszając masę dolewaj do niej olej, a na koniec ocet.
- Ciasto ciemne - żółtka, jajka oraz cukier zmiksuj na puszystą masę. Teraz dolej oliwę, dosyp mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko jeszcze raz wymieszaj.
- Przygotuj blachę - wyłóż ją papierem do pieczenia i wykładaj na niego na zmianę łyżkę jasnego i ciemnego ciasta. Delikatnie przemieszaj masy przy pomocy wykałaczki tworząc tzw. esy-floresy ;-) Teraz wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 min. Kiedy ciasto ostygnie przekrój je na dwa blaty.
- Krem - zagotuj szklankę mleka wraz z cukrem, a pozostałe mleko wymieszaj z budyniem. Do gotującego się mleka wlej budyniową mieszankę i gotuj na niewielkim ogniu ciągle mieszając do chwili zgęstnienia budyniu. Gotowy budyń ostudź, a miękkie masło zmiksuj na puszystą masę, dodawaj do niej po łyżce wystudzonego budyniu i miksuj na puszysty krem.
- Galaretka - galaretki rozpuść w 2 szklankach gorącej wody, dodaj 2 łyżki cukru i dokładnie wymieszaj, a następnie ostudź.
- Wszystko Å‚Ä…czymy - jeden z blatów ciasta posmaruj poÅ‚owÄ… kremu budyniowego, a na nim poukÅ‚adaj biszkopty nasÄ…czone kawÄ…. Teraz czas na tężejÄ…cÄ… galaretkÄ™ — połóż jÄ… na biszkoptach, a nastÄ™pnie resztÄ™ kremu. Połóż drugi blat ciasta i gotowe ciasto wstaw do lodówki, by schÅ‚odziÅ‚o siÄ™.
To już wszytko! "Oczy carycy" są dość wymagającym ciastem, ale jego smak wynagrodzi wszystkie trudy, jakie włożyłeś w jego przygotowanie. Smacznego! ;-)
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze