Ciasta czekoladowe, które poprawią ci nastrój po naprawdę złym dniu
CZEKO-LUCJA • dawno temuZÅ‚y dzieÅ„? Nic nie poprawia humoru tak skutecznie jak ciasto czekoladowe! Tak, wiem. Nie masz dziÅ› nastroju do pieczenia. Na szczęście te sÅ‚odkoÅ›ci zrobisz z prostych skÅ‚adników i nie musisz być zawodowym cukiernikiem, aby wyszÅ‚y znakomicie.
Proste ciasto czekoladowe
Minimum składników, maksimum smaku. Palce lizać.
Składniki:
- 200 g czekolady deserowej (100 g do ciasta i 100 g do polewy);
- 130 g masła (80 g do ciasta i 50 g do polewy);
- 1 szklanka mÄ…ki;
- ½ szkl. mleka;
- ¾ szkl. cukru;
- 2 jaja;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Tortownicę (21 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 170 st. C. W kąpieli wodnej roztop rozdrobnione masło i połamaną na kostki czekoladę. Od czasu do czasu mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmij z ognia, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem na puszystÄ… masÄ™.
W innej misce umieść mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Dodaj jajka i masÄ™ czekoladowÄ…, zmiksuj na niskich obrotach.
Ciasto wyłóż do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut (w większej formie około 35 minut). Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, przeprowadź test suchego patyczka.
Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. W międzyczasie zrób polewę – w kąpieli wodnej roztop czekoladę i masło. Gdy tylko uzyskasz odpowiednią konsystencję, polej masę po cieście.
Szybkie brownie
Każdy czekoladoholik uwielbia brownie. Nic dziwnego – jest proste i przepyszne.
Składniki:
- 300 g czekolady 70%;
- 200 g masła;
- 130 g mÄ…ki;
- 3 jaja;
- 270 g cukru;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- szczypta soli,
- ½ szkl. orzechów.
Przygotowanie:
Foremkę (20 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Rozdrobnij masło i roztop w garnuszku na małym ogniu. W połowie procesu dodaj 2 połamane na kostki czekolady i, mieszając od czasu do czasu, roztop na gładką masę.
W misce zmiksuj jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj mąkę, sól i rozdrobnione orzechy. Zmiksuj na jednolitą masę.
Przełóż do formy. Resztę czekolady posiekaj i posyp wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyjmij i ostudź.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze